Citilab Presenta Les Capacitats Pedagògiques D'Scratch 4 Arduino A L'Arteleku De Donostia

Citilab presenta les capacitats pedagògiques d’Scratch 4 Arduino a l’Arteleku de Donostia

Sensors, motors, circuits, interfície, robots, jugabilitat, narrativa transmèdia, algoritmes, variables, connectors… De tot això i més van parlar, Laia Sánchez, directora del projecte Social Media Lab i Victor Casado, de l’equip de formació, el passat 30 de novembre, en el marc de les jornades JOLASEAN: el (vídeo) joc en la cultura contemporània. Tots dos van presentar “Scratch i S4A com a plataformes d’Aprenentatge i creació. Jocs i Continguts interactius”. En la presentació, van plantejar la idoneïtat d’utilitzar Scratch i la seva extensió S4A per desenvolupar des de l’aula les capacitats necessàries per adquirir un pensament computacional i per exercitar-se en el desplegament de narratives en entorns transmèdia així com en la translació dels jocs creats al món físic mitjançant dipositius tecnològics desenvolupats per ells mateixos.

La ponència, que va durar aproximadament 40 minuts, va contenir els aspectes principals del projecte Scratch, una iniciativa impulsada per Citilab que gràcies a tallers, cursos i altres activitats sobre el món de la programació forma als nens perquè puguin assolir coneixements informàtics mentre juguen i participen d’una manera interactiva. A més, la Laia Sánchez va fer una presentació sobre el Citilab i en particular sobre l’experiència en hibridació de projectes com Social Media Lab, Hort Digital, Edutec i Grups d’Aprenentatge. Del maridatge d’aquests projectes, va destacar Sánchez, van néixer Tecnoestiu i Visió, dues plataformes per testejar activitats innovadores en tecnologia i educació.

L’audiència va mostrar un gran interès per l’Scratch 4 Arduino (S4A), per la seva versatilitat, fàcil ús i la poca inversió que requereix pel seu caràcter de programari i maquinari lliure. També es van interessar per l’experiència del Programa 2011, que se celebra al Citilab des de l’any 2009. Una de les conclusions de la jornada va ser que cal compartir i traslladar aquestes bones pràctiques i projectes pilot a la comunitat educativa perquè pugui implementar aquestes experiències en els centres.
Presentació de Susanna Tesconi
L’equip de Citilab va compartir espai amb la Susanna Tesconi, que va presentar “Inventar Jugant: artefactes i entorns d’aprenentatge”, una ponència que posava el signe en l’educació per a la creació de tecnologia, el reciclatge de materials, l’ús d’energies renovables i el pensament creatiu a través de la cooperació, el joc i l’aprenentatge.

Les jornades van finalitzar el passat divendres amb una bona resposta per part dels participants i assistents. Durant els nou dies que van durar les diferents trobades i tallers, es va poder considerar i analitzar el paper dels videojocs en la cultura contemporània, un paper que moltes vegades queda relegat a un segon pla i que sovint no té la consideració social que poden tenir altres continguts audiovisuals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar