Ainhoa Unamuno: "No Es Pot Desenvolupar Un Territori Sense Pensar En Les Persones"

Ainhoa Unamuno: “No es pot desenvolupar un territori sense pensar en les persones”

La coordinadora de Legazpi Bai!, Ainhoa Unamuno, va estar al Citilab el passat 1 d’abril per intercanviar impressions i experiències amb l’equip i conèixer els projectes del centre. Vam tenir oportunitat de xerrar amb ella i ens va explicar de primera mà com funciona i com està evolucionant el seu projecte, les expectatives de futur del mateix i les conclusions que es poden treure després d’estar dos anys funcionant.

Legazpi Bai! va néixer fa cinc anys, encara que Unamuno ho coordina des de fa dos. És un projecte directament relacionat amb el municipi de Legazpi, a Guipúscoa. Igual que Cornellà, té un passat i una tradició empresarial clarament marcada per un caràcter industrial, i igual que va passar durant la concepció del Citilab, Legazpi Bai! neix per re-inventar l’activitat econòmica i social en una època en la qual la innovació està, o pot estar, a l’abast de tots els ciutadans.

El projecte als seus inicis no acabava d’arrencar fins que, al 2009, de la mà de ciutadans i ciutadanes que van assistir a les primeres reunions, es decideix tirar-ho endavant definitivament. Es aquí quan Unamuno s’assenta com a coordinadora.

La seva primera tasca va ser posar d’acord a un municipi amb un alt nivell d’associacionisme, amb “entre 60 i 80 associaciones” de diversa índole, que fins llavors “anaven fent les seves coses però no hi havia interrelació” o almenys no era la tònica general. Per sort, encara que la tasca no era ni és fàcil, el projecte va començar a calar en la societat. “S’està prenent major consciència que fa falta involucrar a la gent i a les entitats en el desenvolupament del territori“.

Projectes d’interès social

Una de les iniciatives que més èxit ha tingut de Legazpi Bai! ha estat un projecte intergeneracional al qual participen persones de la tercera edat i joves. Tots dos grups ja s’organitzaven en les seves respectives associacions, però Legazpi Bai! els va donar una “excusa per treure’s la por a relacionar-se entre ells“. Mentre la joventut comparteix els seus coneixements sobre com utilitzar un mòbil, navegar o fer compres per Internet, els sèniors ensenyen a cuinar, a cosir, a planxar, … Amb això s’ha aconseguit “treuere els clixés entre uns i uns altres”.

D’allò ‘global’ a allò ‘local’

L’interès social és probablement l’argument del projecte, que actua en una localitat de poc més de 8.000 habitants que, a la vegada, gràcies a Internet i a les noves tecnologies, conviuen a un món cada vegada més globalitzat. “Allò local no està renyit amb allò global”, explica Unamuno. “Has de veure les capacitats que tens en aquest municipi, com seguir endavant i què pots generar. Això no està renyit amb que puguis aprofitar el que està passant fora”, afirma.

I és que “no serveix de res portar un Silicon Valley”, per exemple, a Legazpi. “No funcionaria, però sí has de saber adaptar-ho, aprofitar allò que té de bo cada lloc”. En aquest sentit és clau fer-se les preguntes “¿i això com ho apliquem? ¿Com li podem donar valor?“. En definitiva, “cal pensar globalment però actuar localment“.

Una màxima que es fa cada dia més recurrent, a un entorn on Internet ho envolta gairebé tot. La xarxa “ha ajudat indubtablement moltíssim”, diu, “al fet que puguis accedir a la informació, a connectar-te amb la gent, ampliar la xarxa de relacions, …”, continua. D’Internet destaca, a més, que permet no “perdre el tren i oportunitats” que sorgeixen de la inspiració d’altres persones, encara que estiguin a molts quilòmetres de distància. Exactament el que defineix la relació entre Legapzi Bai! i el Citilab.

Conclusions de l’iniciativa i perspectives de futur

Ainhoa, en aquests dos anys que porta al capdavant de Legazpi Bai!, extreu les seves pròpies conclusions en relació a com està evolucionant el projecte. Potser la més paradoxal és que fins i tot trobant-se amb “una ciutadania molt activa, disposada a col·laborar, treballar, aportar coses pel municipi i millorar-ho” és difícil arribar al si de la societat. “Costa arribar com a projecte, convèncer que farà arribar un canvi” i a més “pot generar expectatives falses”.

Tot i així no deixa de recolzar la filosofia del projecte. “Donem la possibilitat a la gent per a què pugui canalitzar les seves idees i donar solució als seus problemes”, explica. “No es pot desenvolupar un territori sense pensar en les persones“. “Si no capacites a la gent perquè s’involucrin i canviïn la cultura, i pensin en com millorar”, la tasca de Legazpi Bai! “és molt difícil”.

En un to gairebé maternal, Unamuno acaba l’entrevista amb el missatge que porta per bandera a Legazpi: “Està a les vostres mans canviar aquesta realitat i que tingueu un municipi més actiu, més dinàmic, més connectat. Teniu capacitat, teniu idees, teniu experiència i coneixements, cadascun en el seu àmbit. Cal engegar-los, activar-los. Aquesta és la funció del projecte: aprofitar totes les capacitats i activar-les“.

Podeu trobar més informació del projecte al web de l’Ajuntament de Legazpi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar