Citilab, Present A La DML Conference 2011 De Long Beach (Califòrnia)

Citilab, present a la DML Conference 2011 de Long Beach (Califòrnia)

Cada vegada és més important l’impacte que el món digital té en la vida de nens i adolescents, fet que sumat a la desigual adopció d’estratègies educatives per part de centres i docents, dibuixa un entorn de transformacions en l’àmbit de l’aprenentatge a tots els nivells de manera global.

Amb aquest escenari de fons, ha tingut lloc els dies 3, 4 i 5 de març la conferència Digital Media and Learning, afavorida per fundacions com MacArthur o Mozilla a Long Beach (California). La trobada s’ha centrat en estratègies d’adopció de les TIC i el multimèdia en l’àmbit de la formació, especialment en educació primària i secundària.

Citilab ha participat presentant un treball pilot en col·laboració amb Mozilla Drumbeat, centrat en documentar i posar en comú noves pràctiques educatives mitjançant la Web oberta, així com compartint projectes consolidats com Scratch o Musiclab.

Noves iniciatives educacionals

D’entre els projectes i iniciatives presents en la conferència van destacar, d’una banda, les pràctiques d’iniciació a la programació en edat primerenca com la TangibleK, un projecte d’investigació i desenvolupament impulsat per la Universidad de Tufts, que tracta de simplificar al màxim l’aproximació a la robòtica i la programació per a franges d’edat de preescolar.

També són destacables les estratègies per pal·liar l’abandonament escolar com Roadtrip Nation, que fomenta l’aspecte motivacional vinculat a aquest fenomen. El projecte consisteix en una flota itinerant d’autobusos equipats amb estudis d’enregistrament mòbil a la disposició de nois i noies que entrevisten en format audiovisual a personalitats rellevants per a la cultura juvenil per inspirar-se en els seus casos d’èxit, amb l’assistència i facilitació tècniques dels integrants de l’equip.

Un altre projecte que ha suscitat molt interès ha estat Hackasaurus, que duu a terme el projecte en xarxa d’educació informal New Youth City Learning Network que promou la iniciació en el llenguatge HTML i el hacking, i que ha produït tot un seguit d’eines per aconseguir la familiarització amb aquestes competències fonamentals a l’hora de protegir i vetllar proactivament per a la web oberta.

També han tingut lloc diferents ponències i mirades pràctiques vinculades a la utilització de videojocs en contextos educatius, la realització personal o a plataformes d’aprenentatge distribuït online, a més de debats entorn la falta d’estratègies per compartir el detall d’aquest tipus de pràctiques, d’una banda, i la seva ampliació en entorns d’educació reglada, per l’altra.

Gran pas per a la difusió de les TIC com a eines de ‘e-learning’

Cal destacar finalment la progressiva influència que demostra estar tenint aquest tipus de trobades vinculades a l’aprenentatge i les TIC, tant metodològicament com en els temes de discussió, el món i l’experiència acumulada de projectes de programari lliure (com la pròpia Fundació Mozilla o Wikipedia, que van participar determinant el format i els temes de debat en diverses sessions). Per exemple, els badges o acreditacions obertes i informals de competències digitals, que s’inspiren en la forma dinàmica en la qual les comunitats online acostumen a reconèixer la participació dels seus membres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar