"Internet Revela Qui Som I Això Al Poder No Li Agrada"

“Internet revela qui som i això al poder no li agrada”

Citilab va rebre el passat dimecres un dels seus principals valedors, el sociòleg i director de l’IN3 de la UOC Manuel Castells. El professor va presentar l’edició catalana del seu darrer llibre, Comunicació i Poder (Editorial UOC), amb el director de l’editorial, Lluís Pastor , i el director de Citilab, Vicenç Badenes. Va ser davant d’un auditori lliurat, amb prop de dues-centes persones i una connexió rècord a l’streaming disposat per a l’ocasió, amb més de dues-centes connexions, moltes d’elles procedents de centres educatius de l’Amèrica Llatina.

Castells va començar la seva dissertació agraint al Citilab la invitació i definint-lo com “un dels centres d’innovació al més alt nivell, un lloc que ha sabut unir tradició industrial i innovació a internet”. El professor va relatar amb sentit de l’humor com durant aquests tres anys ha viatjat orgullós pel món amb una gorra del Citilab, “un lloc que molts creien que estava a Califòrnia però que ara saben que està a Cornellà”.

 

Les relacions entre poder i comunicació

El seu últim llibre és, segons Castells, una forma de tancar la seva famosa trilogia de la era de la informació, dedicant-se a un tema que considera fonamental: el poder, i la seva relació amb la comunicació. Per a Castells les relacions de poder són fonamentals en la societat perquè “qui té el poder construeix les institucions en funció d’uns interessos”.

Per parlar del poder, Castells ha analitzat la política actual, que, segons sosté, és “mediàtica, amb predomini de la imatge i tendència a l’escàndol”. Bill Clinton o Silvio Berlusconi són dos exemples paradigmàtics d’aquesta idea.

Castells també va analitzar la rellevància d’internet en la campanya electoral d’Obama, “una mobilització dels joves i la gent més progressista que van aconseguir fer-li vencedor”. Contrari a la idea dels mitjans com a quart poder, el director de l’IN3 va definir els mitjans de comunicació com un negoci, no un aparell ideològic. “Els mitjans són l’espai on es distribueixen les cartes del poder, els que imposen el llenguatge i l’estratègia”.

 

La Xarxa transparent

Per al professor és evident que hi ha hagut una expansió tecnològica sense precedents, amb 4.900 milions de números de telèfon al món i amb un accés a internet més que acceptable en pràcticament tots els llocs. Segons el professor, “el poder se sap ara més vigilat que mai, i això no li agrada, però no hi ha marxa enrere”.

En aquest sentit va analitzar el fenomen Wikileaks. “Potser pot haver sospites sobre el seu origen”, va dir, “però és evident que hi ha bona gent al món, soldats americans, agents d’intel·ligència britànics que tenen informació que els crema a les mans, perquè en nom d’uns ideals en els quals encara creuen s’està matant i torturant i ells són els que estan fent les filtracions “, va explicar.

“Internet ha trencat l’ocultació de la nostra misèries, i en lloc de matar el missatger, caldrà acabar amb les misèries”, va acabar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar