Musiclab Realitza Una "jam Session Online" Que Fusiona Flamenc I Pansori Coreà A Més De 10.000 Kilòmetres De Distància

Musiclab realitza una “jam session online” que fusiona flamenc i pansori coreà a més de 10.000 kilòmetres de distància

La tecnologia i la passió per la música van fer possible compartir ahir un moment màgic de descobriment entre dues tradicions musicals que no es coneixien, la rítmica mediterrània d’arrel flamenca i la pansori (música tradicional coreana), a més de 10.000 kilómetres de distància. Aquesta experiència pionera, impulsada conjuntament per Musiclab i la Fundació i2CAT, va resultar tot un èxit malgrat la gran dificultat tècnica d’una sincronització tant delicada.

Aquesta experiència consolida al Musiclab com un projecte pioner en la creació, investigació i producció de nous formats culturals. Música i tecnologia al servei de la comunicació entre cultures, amb l’objectiu de generar xarxes participatives i de interacció cultural entre diferents llenguatges musicals.

El pilot forma part del programa del Taller sobre l’Herència Cultural de les Arts Escèniques a travès de l’Internet del Futur que té lloc a l’Institut Avançat de Ciència i Tecnologia de Corea (KAIST). Ahir 20 d’octubre van comptar amb la presència virtual de Santi Sánchez i Sergio Ramos, impulsors de Musiclab.

Dues arts centenàries aprenen a improvisar juntes

Des del plató principal de Citilab es va realitzar la gestió audiovisual d’aquesta “jam session” (improvisació musical) per trobar un punt de contacte musical entre dues cultures tocant en directe des de Cornellà i Corea per Internet gràcies a l’interconnexió de les xarxes TEIN3 i GEANT.

La col·laboració va ser recíproca: mentres els dos catalans van tocar des de Cornellà, un grup de músics coreans, dirigits per Byunggon Kim, líder de l’Orquestra Municipal de Corea del Sud Daejeon Yeonjeong, van improvisar fragments de pansori. Després, es van intercanviar els papers i van ser els asiàtics els que van aportar una melodia per tal que els integrants de Musiclab incorporèssin el ritme de la interpretació.

Els estils que van tocar aquest duet d’artistes i el grup coreà eren un gènere flamenc de la familia de la Soleá y el Chungmori, respectivament, ja que ambdós es construeixen sobre una mètrica rítmica molt similar.

Primera pedra d’un important pont cultural

La connexió entre els dos centres es va fer mitjançant DVTS, un sistema multiplataforma que permet l’enviament i la recepció de senyals de video digital a travès d’Internet. El software fa possible que tant l’imatge com l’audio que es van emetre des del Citilab i el KAIST es puguessin sincronitzar de tal manera que semblara que els dos grups estaven compartint un mateix escenari, malgrat la distància de milers de kilòmetres que els separaven.

Aquesta experiència pot ser la primera pedra per a la creació d’un canal estable de col·laboració i d’intercanvi entre músics i investigadors coreans i del nostre pais.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar