La Colònia Güell Commemora El Seu Passat Industrial

La Colònia Güell commemora el seu passat industrial

A la segona meitat del segle XIX, les riberes del riu Llobregat van començar a ser aprofitades per crear comunitats industrials autosuficients on els obrers podien treballar mentre els seus fills anaven a escola i les seves dones feien la compra a la botiga durant les poques hores lliures de què disposaven. Les colònies, com ara les coneixem, significaven el perfeccionament del sistema industrial pel seu caràcter de ciutat que ho integrava tot: vida laboral i vida familiar en un entorn aïllar i autogestionat.

De Castellar de n’Hug, on neix el Llobregat fins a la mort del riu, aquí al Baix Llobregat, les colònies es comptaven per desenes. Una de les més reconegudes, per l’empremta que hi va deixar en el seu disseny el genial arquitecte Antoni Gaudí, és la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. Aquesta colònia tèxtil aixecada el 1890 per iniciativa de l’empresari Eusebi Güell, celebra el proper cap de setmana la X Festa del Modernisme.

Citilab, que s’aixeca sobre l’edifici que un dia acollia la industria Can Suris forma part també d’aquesta herència industrial del Baix Llobregat que aquesta gran festa vol celebrar durant tres dies en els quals ens traslladen amb exposicions, balls, dinars i festes a l’ambient que es vivia a les colònies en plena efervescència industrial.

Els actes comencen divendres 15 amb una festa inaugural al Tint Vell de la fàbrica. Dissabte es podran visitar les exposicions “Una mirada a les colònies industrials del Llobregat” i una “Mostra de cartells modernistes”. Mentre que al vespre, i després de la salutació de l’alcalde de Santa Coloma, se celebrarà un ball amb pianola per als més nostàlgics. El diumenge un gran dinar popular posarà fi a la festa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar