Jornades De Centres De Coneixement

Èxit de participació i d’interès en les primeres Jornades de Centres de Coneixement


Citilab ha convocat i acollit durant els dies 26 i 27 de març les primeres Jornades de Centres de Coneixement , una iniciativa inèdita fins a la data en què s’han reunit els representants de diferents centres de coneixement, Living Labs, telecentres i iniciatives similars (així com empreses, ajuntaments, professionals i experts vinculats a la seva activitat). La convocatòria ha suposat un gran èxit de participació presencial, amb més de 170 persones acreditades, així com virtual, a través del canal obert en videostreaming i en Twitter que han anat recollint el minut a minut del que discorria al centre.
Els Centres de Coneixement guanyen protagonisme
Durant les sessions s’han pogut escoltar presentacions sobre l’important paper que estan començant a jugar aquests centres en l’àmbit de la innovació, de personalitats com Antonio Balmón (Alcalde de Cornellà), Pere Navarro (president de Localret) i Francisco Ros (Secretari de Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació). També de la conferència inaugural del Director de Recerca del Citilab-Cornellà, Artur Serra, qui va traçar una retrospectiva de les lliçons apreses des del centre després de dos anys d’activitat, destacant com la innovació i l’educació s’han de reforçar mútuament, la importància de els ciutadans com a actors clau en els reptes de futur i com ha de replantejar-se la recerca i el desenvolupament en aquest àmbit per encarar els imminents reptes socials i econòmics a nivell europeu.

També s’ha pogut conèixer de primera mà l’estat actual de les polítiques europees al voltant dels Living Labs de la mà de Olavi Luotonen (Oficina Científica de la Comissió Europea) i de Roberto Santos (President de la Xarxa Europea de Living Labs), qui van presentar els principals desafiaments, tendències i projectes d’àmbit internacional que s’estan començant a desenvolupar actualment impulsats per aquest tipus de centres. També hi va haver oportunitat d’escoltar quines han estat les lliçons apreses pels Living Labs, a càrrec d’Esteve Almirall (ESADE), i d’altra banda els detalls de projectes de fabricació personal com a model de producció distribuït que s’estan duent a terme en els Fablabs , de mà de Vicente Guallart (Centre de Coneixement GreenFabLab).

Referents d’innovació
Una altra àrea d’especial importància, a la qual es va dedicar una sessió temàtica especial, va ser la de les empreses que treballen actualment vinculades al Citilab en l’àmbit d’innovació basada en l’usuari, representades per Orange-France Telecom, Starlab i EyeOS, els representants dibuixar diferents metodologies, projectes i productes desenvolupats sota aquest paradigma. Així mateix, es va dedicar una altra part del programa a conèixer iniciatives significatives de centres que estan treballant en la línia de la innovació centrada en el paper de la ciutadania a nivell local, nacional i internacional, de la mà de Miquel Matavacas (Xarxa Localret), Juan F. Prim (Comunitat de Xarxes de Telecentres), Susana Finquelievic (Sant Lluís Província Lab – Argentina), Ana García (i2BC) i Alain Ambrosi (representant a Communautique – Quebec).

Nous reptes de futur
També hi va haver espai per a la discussió i l’elaboració de propostes concretes al voltant dels àmbits d’actuació d’aquests centres en les àrees de cultura, inclusió, serveis digitals i competitivitat, en què els participants van tenir oportunitat d’exposar i compartir els projectes i les estratègies dels seus propis centres en aquests àmbits concrets.

Finalment, acompanyat de Vicenç Badenes en qualitat de director gerent del Citilab, va tancar la jornada la conferència de David Cierco (Director General per a la Societat de la Informació del MITyC), que va constatar els avenços realitzats amb el suport del Pla Avança en l’activitat i impacte dels centres de coneixement i l’evolució i accés a la Societat de la Informació en relació a la ciutadania.

Es pot accedir a totes les presentacions projectades durant les diferents intervencions a través d’ aquest enllaç , i també a la galeria de fotos de les jornades a Flickr.

Més informació: http://joceco.citilab.eu/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar