Assistents A La First LEGO League

Els robots van moure onades de passió per la tecnologia en una emocionant edició de la FIRST LEGO League


Cares d’emoció incontenible, crits d’ànims ensordidors i molts nervis a flor de pell van ser compartits a parts iguales durant tot el matí pels joves participants, els seus entrenadors i els familiars en una trepidant competició que va tenir una vessant esportiva molt animada, però també un costat de recerca i aprenentatge per als nens que va ser tot un èxit.

I no n’hi havia per menys! Després de llargs mesos de preparació, dissenyant els seus prototips i implementant les millores necessàries per ser els més competitius, la cita al Citilab-Cornellà suposava un repte clau per les desenes de joves enginyers de tot el país que somien en guanyar la competició internacional de robots programables FIRST LEGO League (FLL) 2009. Tots volien demostrar del què eren capaces les seves creacions i volcar sobre el taulell de joc tota l’habilitat que havien adquirit amb molt de treball, per poder alçar-se amb algun dels premis que donaven pas a la gran final espanyola de la FLL 2009, que se celebrarà el 21 de febrer al Cosmocaixa de Barcelona.

Els 20 equips de nois i noies d’entre 10 i 16 anys que van competir durament al Citilab en les rondes a contrarellotge de 2 minuts i mig, a banda de pericia en la programació, van haver de demostrar també davant dos tribunals que el seu projecte de vehicle sostenible i de moviment eficient era el més encertat. Aquesta és la faceta més investigadora de la FLL i la que potencia realment la tasca de disseny i recerca dels participants des de dos punts de vista i en base al lema d’enguany, “Smart Move”. Per torns, els diferents equips anaven exposant els seus prototips a un jurat tècnic primer, que valorava el disseny i construcció del robot, i a un jurat científic després, que puntuava les propostes que millor resolien les problemàtiques de mobilitat en el seu entorn més proper.
Un torneig molt igualat i amb multitud de premiats
No va ser fàcil decidir quines eren els millors equips en les diferents categories de la competició, però finalment les puntuacions que van adjudicar els arbitres en les proves sobre el taulell i les valoracions dels jutjes tècnics i científics van determinar quins havien de ser els guanyadors de la FLL 2009 a Catalunya. Independentment dels premis, cal dir que l’enorme esforç mostrat per tothom i l’ambient intens que es va viure el matí de diumenge al Citilab, demostren que tots els participants van posar l’ànima en aquest torneig i que el nivell, en nombrosos cassos, va ser molt alt. Els espectadors que s’hi van reunir van poder gaudir de moments trepidants a la pista, oferts per uns robots construïts amb peces de LEGO Mindstorms que amb els seus moviments precisos semblaven quasibé que gaudissin d’intel·ligència pròpia.

Els premiats en el torneig FLL 2009 “Smart Move” del Citilab-Cornellà van ser per decissió del jurat especialitzat els següents:

Premi al Millor Projecte Científic d’Investigació: FMC
Otorgat al projecte de l’equip que demostra que els seus components poden marcar la diferència en la investigació d’un problema, per a posteriorment contribuir amb idees i solucions aplicables al món real.

Premi GMV a la Innovació i a la Creativitat: C Montse Team
Valora la originalitat i l’aposta per noves propostes en el disseny dels prototips, i és un premi otorgat pel patrocinador de l’esdeveniment.

Premi al Millor Robot: Immaculada
De vegades mesurem l’èxit només per un nombre, però en aquest cas, un nombre pot representar hores d’estudi estratègic i de millora en la programació i disseny mecànic del Robot. Immaculada ja va alçar-se amb aquest guardó a la passada edició de la FLL.

Premi al Millor Disseny per a Tothom: Safatronic
Guardó a l’equip que incorpora en les seves presentacions solucions perquè el seu projecte i la presentació corresponent estiguin preparats universalment, per a gent de qualsevol edat i amb qualsevol impediment.

Premi al Millor Treball en Equip: Robocat
L’equip que rep aquest premi demostra confiança, energia, grans habilitats per a resoldre problemes i una forta dinàmica de grup.

Premi a Joves Promeses : Citilab
En cada torneig hi ha equips que els jutges detecten que aviat seran dels més brillant. Aquest premi reconeix aquell equip que en futurs reptes realitzarà grans coses.

Premi al Millor Equip: 2C + (MD)2 Project
Sensacions que es noten des del primer moment que surten a la pista, excitació i entusiasme per la ciència i l’enginyeria, sorprenen continuament. Poden animar l’ambient, fer la ciència i la tecnologia divertida, accessible i recompensable. Per això es mereixen aquest premi.

Premi al Millor Entrenador: Moreres
Darrere d’un bon equip de joves promeses de la robòtica sempre hi ha un cap pensant que orquestra tots els seus components i que es preocupa perquè cada peça funcioni de la millor manera, igual que ho fan els blocs de LEGO en el conjunt del Robot. Aquest premi valora precisament aquesta labor de lideratge.

En el torneig de robots que s’enfrontaven sobre la pista, la classificació final va ser:
– Primera posició: Immaculada
– Segona posició: 2C + (MD)2 Project
– Tercera i Quarta posició: Mestral i MadeinTNG

Només tres d’aquests guardons atorgats al Citilab donen pas a la Final d’Espanya. Així doncs, els equips d’Immaculada, C Montse Team i FMC mesuraran les seves forces amb els millors de tot l’Estat el 21 de febrer al Cosmocaixa de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar