Assistent Experimentant En La First LEGO League

Els joves engeguen motors (sostenibles) abans de la FIRST LEGO League


Després de mesos de dura feina dissenyant i construïnt els seus prototips a base de connectar creativament centenars de peces de la versió més tecnològica i avançada del clàssic joc de construcció, el LEGO, els petits enginyers en potència ja estan a punt per demostrar de què són capaços a la pista. Els motors dels seus robots es posaran en marxa aquest diumenge 31 de gener per disputar una nova edició del torneig classificatori de la FIRST LEGO League (FLL), l’espectacular competició internacional d’enginys programables construïts amb LEGO MindstormsTM. Durant més de 8 hores, 20 equips de joves d’entre 10 i 16 anys –quasi el doble que l’any passat- participaran en aquest ambiciós projecte de divulgació científica i tecnològica en el que hauran de pensar com a enginyers i científics per aportar solucions innovadores a problemes que afecten molt directament al seu entorn. Repensar la mobilitat i dissenyar el vehicle més eficient és el repte que planteja “Smart Move” el desafiament d’enguany per als participants.

Tot i l’emoció i l’espectacularitat de les proves, en la que els equips han de demostrar la seva habilitat i nivell de coordinació, l’objectiu de la FLL es despertar les vocacions tecnològiques i valors com la cultura de l’esforç i el treball col·laboratiu. Els treballs de recerca científica i els imaginatius dissenys dels prototips que es podran veure en acció al Citilab són el resultat de prop de quatre mesos d’intens treball. En un ambient divertit i emocionant, la FFLL desafia als joves a pensar com a veritables enginyers establint-se així un compromís educatiu.

És necessari tenir quicktime o videolan per a poder visualitzar el streaming.

Smart Move: una cursa per a ments ràpides
El Torneig d’enguany, “Smart Move”, promogut per la Fundació Scientia i el patrocini de GMV, és en sí un desafiament a reflexionar sobre nous transports que aconsegueixin connectar persones, llocs, mercaderies i serveis de forma més segura i eficient. En aquest recorregut, els equips hauran de tenir en compte diversos tipus de transport i limitacions, optimitzant les seves opcions per plantejar el moviment més inteligent.

Amb l’ajut dels seus entrenadors, els equips faran front a dos grans reptes:

  • UN PROJECTE DE RECERCA GLOBAL EN TRANSPORT: Desafiament científic en el què els participants han d’investigar quins són els possibles reptes de mobilitat eficient al seu entorn, per descobrir seguidament solucions innovadores que els resolguin. Finalment, han d’utilitzar les noves tecnologies per compartir els resultats d’aquesta investigació amb els demés.
  • COMPETICIÓ DE ROBOTS EN DIFERENTS MISSIONS: Emocionant successió de petites proves que s’hauran de superar a la taula de competició en només dos minuts i mig. D’aquesta manera, els joves dissenyadors hauran de treballar en un vehicle prou evolucionat i veloç per esquivar tots els obstacles de la pista en el menor temps possible.

S’atorguen diferents categories de premis, com Guanyador del disseny de Robot, Premi a la millor presentació científica, o al Millor treball en equip…i així fins a designar al campió Absolut del Desafiament en aquesta fase de classificació a l’edició espanyola del 2010.
La FFL a Espanya i al món
És la quarta vegada que se celebra aquesta competició a Espanya, i enguany dobla les seves xifres: de 1.200 participants repartits en 128 equips que competien en 6 tornejos classificatoris el 2008, es passa aquest any a 2.200 joves formant 224 equips al llarg de 13 proves.

La Final d’Espanya se celebrarà el 21 de febrer al Cosmocaixa de Barcelona. Els millors classificats en aquesta Final enguany podran escollir entre competir al World Festival d’Atlanta del 15 al 17 abril 2010-on es reuneixen i intercanvien experiències tots els participants de les diferents competicions de robòtica que FIRST empara-, a l’Open European Championship de Istanbul (22 al 24 abril 2010), o fer-ho a l’Open Asian Championship de Taiwan (6 al 8 maig 2010). Precisament, un dels equips que va competir al Citilab l’any passat, el FMC de l’Institut Francesc Macià de Cornellà va ser un dels millors classificats i va passar a la final europea de Copenhague.

La FIRST LEGO League és un ambiciós programa fundat en 1989 per Dean Kamen amb l’objectiu d’estimular l’interès dels joves per la ciència i la tecnologia, promovent la seva creativitat, innovació i capacitat de treball en equip. Partint de la competició robòtica, que també fomenta valors con l’esportivitat i l’esperit de millora, els nois i noies construeixen, experimenten i viuen el procés complet de creació d’idees, resolució de problemes i superació d’obstacles. Tot això posa en marxa la seva curiositat i enginy naturals, ajudant-los a descobrir vocacions científiques i a enfortir la seva motivació per aprendre.

D’altra banda, el novembre de 2008 i coincidint amb el primer aniversari del centre, es va engegar al Citilab-Cornellà la primera seu permanent LEGO Mindstorms Robotics Center per a nens d’Espanya. La metodologia d’aquests tallers s’integra plenament com part dels projectes d’innovació social de Citilab que tenen com nucli el joc col·laboratiu i la tecnologia lúdica com a via d’aprenentatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar