Dissenys Creatius A ExpoLab

Expolab comença a prendre forma compartint dissenys creatius


Des del passat dijous, vuit murals replets de fotografies han estat atraient l’atenció de tots aquells que s’han acostat a la Plaça de la Creació, espai situat a la planta superior del Citilab. Una mica més enllà es troben vuit enigmàtiques maquetes, creades amb materials simples, que contenen vuit visions col·lectives sobre la tecnologia. Aquest exercici de disseny creatiu és en realitat el resultat més tangible del primer taller d’Expolab, projecte de recerca expositiva impulsat per l’equip d’Irene Lapuente, Ramon Sangüesa i Astrid Lubsen, que el passat 14 de gener va reunir al Citilab a més de 30 persones de perfils professionals absolutament diversos.
Expo-disseny: un taller que es crea a sí mateix
Aquesta va ser la primera sessió de les moltes que aniran constituint el laboratori de creació i recerca de nous conceptes expositius en l’àmbit tecnològic, científic i innovador. Sota el títol d’Expo-disseny i amb el tema central de com Internet i la tecnologia han canviat les nostres vides, els participants van iniciar un diàleg per anar intercanviant opinions i trobar la forma de representar els seus pensaments amb imatges i objectes.

La trentena de participants que van venir al Citilab es van dividir en 8 grups per treballar conjuntament i donar forma als dos exercicis que se’ls va plantejar. En una primera fase, es va recòrrer a un collage d’imatges per visualitzar les idees de cada grup, per després passar a desenvolupar-les de forma tridimensional.
Visualitzant les idees…
Primer, cada participant va escollir unes quantes fotografies que poguèssin servir-li per vincular-les a la tecnologia, i després es va posar en comú amb la resta de companys del grup les experiències i motius que justificaven aquella tria. Amb aquesta informació col·lectiva, cada grup anava construint un collage d’imatges del qual després n’explicava a tothom el seu significat. Van crear-se així vuit pòsters plens de vida que parlaven de qüestions tant diverses com l’evolució de l’analògic al digital, la nostàlgia per certs paisatges desnaturalitzats amb les màquines, la perfecció i bellesa de moltes tecnologies o les comoditats que ha aportat la digitalització a la vida quotidiana, entre d’altres. També van sorgir experiències personals, com la del noi que es va trencar recentment el braç i es va sorprendre quan l’hi van explorar amb una màquina d’allò més futurista, o la del mecànic que ha descobert la necessitat d’adquirir coneixements informàtics per ser competitiu en el món de la tècnica automobilística.
…per acabar construint-les
En la segona part del taller, cada grup havia de fer evolucionar una de les anècdotes aportades anteriorment donant-li forma i volum. És a dir, havien de construir algun tipus d’objecte físic que transmetés de la millor manera possible la seva idea cabdal, utilitzant el material que l’equip d’Expolab havia preparat per a l’ocasió: cartolines, cintes de colors, plastil·lina, plàstic, peces de LEGO, cel·lofà, cordills, boles de porexpà… Els vuit equips es van posar mans a l’obra dibuixant línies, retallant, enganxant i modelant, amb una traça i rapidesa sorprenents. Els resultats van ser inesperadament gratificants: vuit obres d’art de l’espontaneitat. En poc menys de 30 minuts, trenta persones van ser capaces de dissenyar i construir maquetes d’allò més imaginatives, de molta eficàcia conceptual i amb una gran bellesa estètica.

Va haver-hi propostes de tot tipus: el braç mecànic articulat, els cubs enllaçats per cordills, el tub-rellotge per guanyar temps, el maniquí amb els sentits que li manquen a Internet, la maqueta de LEGO de l’oficina moderna, l’escultura amb l’antiga telefonia i la nova, i el panell d’interconnexions d’Internet. Totes les obres eren dignes de formar per elles mateixes una exposició, però va ser la darrera proposta de conceptualització dels vincles d’Internet la que va guanyar el concurs realitzat per votació popular.
Expolab segueix endavant
Després d’aquesta productiva jornada de codisseny, l’equip d’Expolab està analitzat tota la informació generada i està treballant per ampliar aquest exercici traslladant-lo a la plataforma de Second Life que el Tech Museum de Califòrnia ha preparat per a aquest projecte. Un cop estiguin tots els requisits i els conceptes introduits, tothom estarà convidat a enviar les seves propostes expositives a Second Life. S’obrirà d’aquesta manera la convocatòria del concurs de dissenys virtuals que conformaran la segona etapa d’aquest macroprojecte d’Expolab.

Estigueu atents als canals 2.0 del laboratori de creació i recerca d’exposicions per conèixer totes les novetats que aniran sorgint:
Bloc d’Expolab
Twitter d’Expolab
Facebook d’Expolab

Aquí podeu veure la galeria dels projectes que es van construir aquell dia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar