Conferència De L'Europa 2.0 Al Citilab

Els joves debaten l’Europa 2.0


El futur d’una Unió Europea que va nèixer com a agermanament de diferents pobles que compartien fronteres comunes ha d’estar clarament enfocat a la col·laboració entre països i a obrir-se a aportacions diverses, per anar construint entre tots una comunitat forta. I sens dubte, en aquesta filosofia tenen un gran paper les noves tecnologies, que amplien els horitzons de la connectivitat i de la participació. D’altra banda, els més preparats per aportar idees fresques i innovadores són els més joves. Si mesclem aquests factors i ho agitem bé aconseguirem potser un còctel que ajudi a mantenir bén desperta l’Europa del demà, és a dir, el “Virtual European Parlament” (VEP).

El VEP és una de les oportunitats que Europa brinda als joves per expressar les seves opinions i repercutir d’alguna manera en el seu futur, en forma de projecte virtual d’integració d’estudiants de 3 regions diferents (Barcelona, Lulea i Flanders) en les decisions del Parlament Europeu. Com a projecte pilot les activitats d’aquest Europarlament online anirà en paral·lel a l’agenda actual del Parlament Europeu. Els participants catalans, suecs i belgues seran les privilegiades veus que des del portal del VEP parlaran, en representació de milers de joves europeus, dels temes que els hi importen, compartint coneixements i treballant col·laborativament redactant informes. A més, la seva opinió sobre diversos temes quedarà clarament reflectida amb els sistemes de votació mòbil que es posaran en marxa sota el suport d’una oficina internacional, que serà l’encarregada de vetllar per la qualitat de les activitats del VEP.

En el marc del VEP, el dimecres 18 de novembre per la tarda es van reunir al CitiLab un grup d’estudiants de la Universitat Ramon Llull per participar en la “Megaconferència” que se celebrava simultàniament a les tres regions participants en el projecte. L’esdeveniment, retransmés via streaming, consistia en una exposició, debat i posterior votació -tant des de les mateixes seus com a través de mòbil o xat-, de tres temes que exposaven repartidament els tres grups. Catalunya va proposar un tema de gran preocupació en el sector universitari del nostre país: “¿Bolonya funciona?”. Els altres temes proposats van ser “La Unió Europea diu sí al Paquet Telecom”, per part del grup belga, i “La televisió de qualitat a Europa”, per part dels suecs. Als debats també van participar experts en legislació comunitaria i eurodiputats dels països participants; en el cas espanyol, va ser present des de Brusseles Raül Romeva, del Grup Els Verds.

Via conferència i arribades de molts punts, va haver-hi aportacions de tot tipus que plantejaven qüestions sobre els temes fonamentals: com afectarà el pla Bolonya als futurs graduats europeus?, quines repercussions tindrà en les llibertats dels ciutadans el paquet de mesures Telecom?, etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar