Logo IV Congrés De La CiberSocietat 2009

El IV Congrés de la Cibersocietat presenta noves claus per a la crisi actual: el futur digital


Que el món actual es troba en un punt d’inflexió, en moments de canvi i d’inestabilitat social, política i econòmica; que fa temps que ens trobem a l’era digital; que la revolució que duu a deslliurar-nos d’un sistema analògic en crisi està arribant a la seva fi; i que tots som protagonistes d’un món globalment connectat i en constant expansió, són grans certeses que no fan altra cosa que obrir la porta a multitud d’interrogants de com encarar el futur.

En aquest context de ràpides i crucials transformacions s’enmarca el IV Congrés de la Cibersocietat, que es presenta aquest divendres per la tarda al CitiLab-Cornellà com un fòrum virtual per debatre algunes de les qüestions que poden definir el futur de les societats. Sota el lema “Crisi analògica, futur digital” i fins al 29 de novembre es reuniran a la xarxa professionals de les TIC, especialistes en noves tecnologies, innovadors tecnosocials i tothom interessat en aquesta nova societat, per compartir opinions i experiències que ajudin a comprendre-ho millor i avançar en el tema.

Debats, activitats i xerrades des d’un món virtual
Com en els congressos del món físic, hi ha ponents, públic, comunicacions i discussions d’aquestes, però tot succeeix en un espai web, mitjançant totes les formes de comunicació que dóna la tecnologia, com fòrums, wiki, xats i correu electrònic. A més a més, s’aprofiten altres entorns virtuals per difondre i discutir el congrés, com Facebook, LinkedIn i Twitter.

El CiberCongrés 2009 acumularà prop de 400 comunicacions que començaran a tractar-se durant més de dues setmanes a partir del dia 12 de novembre. Participants d’arreu del món ompliran els més de 40 grups de treball dividits en 6 àmbits temàtics per analitzar assumptes tan diversos com l’ús de les TIC a l’educació, les intel·ligències col·lectives, l’art contemporani, els models de sociabilitat en xarxa, els sistemes de gestió del coneixement, l’eSalut, el reciclatge tecnològic, la gestió del coneixement en les organitzacions i un llarg etcètera.

Paral·lelament a les comunicacions, que són el nucli dur de l’esdeveniment, enguany s’han ideat una sèrie d’activitats online que ja porten en funcionament des del 22 de juny i que van sent ampliades i modificades pels participants. Així s’aposta per una fòrmula de Living Congress que permet anar construint el congrés modularment i generar més vies de interacció entre les persones. L’altre novetat d’aquesta quarta edició és que s’accepten també comunicacions en format gràfic i audiovisual, a més de text.

Ponents confirmats
De forma transversal al congrés intervindran persones destacades en l’àmbit de les noves tecnologies:

  • Amelia Andersdotter, representant europea del Partit Pirata Suec.
  • David Stark, sociòleg de la Columbia University i autor del recent llibre “The Sense of Dissonance: Accounts of Worth in Economic Life”, basat en investigacions etnogràfiques a “start-ups” de Manhattan, abans i després del boom de les puntcom i de l’11 de Setembre.
  • Teemu Surakka, investigador finès especialitzat en la investigació aplicada a projectes relacionats amb l’ús del coneixement intensiu en desenvolupament de producte, així com en la mesura dels beneficis intangibles d’aquesta col·laboració.

Projecció internacional
El Congrés, que és l’únic esdeveniment virtual en l’àmbit castellanoparlant on es reflexiona sobre les noves tecnologies, actualment compta amb més de 1.000 persones registrades de les quals més del 60% són de fora d’Espanya. És per tant, un esdeveniment amb clara vocació internacional, que utilitzarà cinc idiomes oficials -català, castellà, galleg, anglès i portugès- i que espera una alta presència de participants llatinoamericans.

Tothom que vulgui participar en el CiberCongrés ha d’estar inscrit a la seva seu electrònica, tenint accés així a l’eina “Mi Congreso”, un espai virtual personal creat per gestionar de forma àgil els continguts i informació d’interés de cada usuari. La participació en el congrés és totalment gratuïta, seguint amb la seva filosofia d’oferir un espai on es reuneixi la gent i comparteixi el seu coneixement a tothom i sense restriccions. Tanmateix, per cobrir els costos de l’organització es pot col·laborar de forma voluntària en la sustentació econòmica del projecte.

L’Observatori per a la Cibersocietat i el CitiLab-Cornellà organitzen el congrés, patrocinat per la Xunta de Galicia. Universitats de tot el món l’avalen, juntament amb la col·laboració d’entitats com IN3 (Universitat Oberta de Catalunya), Centre de Supercomputació de Catalunya, Hedear (Institut d’Estudis Argentins) i Centre for Research and Direct Democracy, entre d’altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar