Nenes Durant El Tecnoestiu Del Citilab

Un estiu ple de sorpreses al Citilab


El juliol ha començat amb força al Citilab, acompanyat del calor i d’una altra onada: la dels casals d’estiu, que un any més venen a passar un matí divertit, ple de sorpreses tecnològiques. Una cinquantena de nens i nenes de l’esplai d’anglès El Nus, de Sant Just, guardaven ahir al matí el seu torn a les portes del Citilab, força impacients per entrar. Els que no van poder, han vingut avui, junta amb l’esplai Mowgli i el casal del Col.legi La Florida, on s’hi comptaven alguns nens saharians, de vacances d’estiu a casa nostra.

Ells han estat els primers dels més de 500 nens que durant aquest mes de juliol participaran en el Tecnoestiu, els tallers d’estiu del Citilab. Els nervis han estat a flor de pell, i no és d’estranyar, ja que mai cap d’ells havia participat en experiments tant emocionants com fer un mini programa de televisió propi, posar-se al voltant de la taula màgica per jugar amb les pròpies mans o aprendre a programar un videojoc.

Ja han arribat les fotos i les primeres creacions dels nostres joves inventors al Bloc del Tecnoestiu. Aneu-lo seguint de prop!

 

La televisió dels invents
Tothom ha estat molt encuriosit amb la idea de fer un petit programa de televisió al Citilab. Una cosa es veure cada dia el programa favorit a la tele i un altre sortir a la pantalla, de manera que a l’entrar tots els caps buscaven alguna cosa semblant a un gran plató com els de les teles, amb molts focus, càmeres i un escenari.
Però, com vam poder veure, gràcies a la tecnologia digital la cosa és força més senzill: n’hi ha prou amb quatre focus, una càmera especial per a croma, un ordinador amb un programa per controlar els efectes i una tela verda de fons.
Benvinguts a Inventa TV, la televisió dels invents.

El primer pas ha estat dibuixar un invent, però no amb paper i llapis, sinó fent servir una tauleta gràfica que han anant compartit en grups de dos o tres nens.
Tot i que no tenien massa pràctica se n’han sortit força bé amb l’ajut dels monitors. Al cap d’una estona les pantalles dels portàtils s’han anat anant omplenant de colorits dissenys, a quin més original. El moment de la veritat arriba una mica més tard, al passar al petit estudi de realització. Els més decidits no han dubtat en posar-se davant dels focus i, mirant a càmera, explicar el seu invent. Tot i que els seus companys només els han vist parlar davant d’un gran fons verd, en realitat a la pantalla de l’ordinador, connectat per un cable a la càmera, la vista és força més espectacular.

Com passa amb els homes del temps, que veiem sempre amb el mapa al darrera, els joves presentadors d’InventaTV apareixen en pantalla amb els seus propis dibuixos, en tamany gegant, com a teló de fons. Es la màgia del croma digital, que permet crear a la tele i a les pel·lícules els escenaris més increïbles. Després de que al cap d’una hora, tots hagin explicat el seu invent, el programa acaba amb tots els nens i nenes del grup dient adéu amb la mà i saludant. Aquest mini-programa es podria haver emes en directe per internet, però per fer-ho fàcil i també perquè les families i els amics puguin veure tots els vídeos sempre que vulguin els hem posat al bloc d’InventaTV.

 

Al voltant de la taula màgica
Moltes famílies no hauran pogut dissimular la seva cara de sorpresa quan els seus fills hagin tornat a casa explicant les seves experiències amb una taula rodona en la que es combinen cercles i linies de colors, música i sons només amb un moviment de la ma, com si fossin directors d’orquestra. És la mesosfera, una sorprenent experiència interactiva única al món. Tot en ella és espectacular: una gran estructura blanca de prop de 2 metres de diàmetre, de formes arrodonides, que sembla treta directament del pont de comandament d’una nau de ciència ficció. També, com passa a les pel·lícules, per poder-la veure bé s’ha d’estar a les fosques.

Un cop es posa en marxa el sistema de projecció i s’ilumina la pantalla, comencen els jocs: un loto de memòria on cal fer parelles de sons, un joc de petanca virtual, on les pròpies boles són capaces de mesurar les distàncies i un d’habilitat on s’han de fer rebotar les fitxes unes amb les altres fins concentrar-les tot dins un tancat.
Prop de tres quarts d’hora de pura diversió que es fan enormement curts. Però això no s’acaba aquí. De jocs se’n poden crear els que es vulguin, i a més, es pot fer al moment. Aquest és un dels encants d’aquesta potent eina, creada per la empresa Utani, tot està orientat a crear en grup, treballant habilitats personals sota la metodologia de la “intel·ligència grupal”

Jugues o programes?
A la majoria dels nens els agraden els jocs d’ordinador, però si a més se’ls ensenya a fer-los amb “les seves mans”, la cosa té molta més gràcia. Aquest és el punt de partida dels tallers d’Scratch d’aquest estiu, una manera ben divertida de tenir un primer contacte amb el món de la programació i de desenvolupar la lògica i la creativitat. Res més atractiu per als nens, que més aviat tenen poca paciència per esperar resultats, que construir un joc com el clàssic Pong –similar al ping pong- amb un muntatge de peces i veure els resultats al moment. Tots se n’han sortit molt bé, especialment el grup dels més grans que han aconseguit corregir el bot de la pilota. La idea és muntar peces de colors en un ordre lògic, com si es tractés d’un joc de construccions, per aconseguir que el dibuix de la pantalla, el petit videojoc o l’animació es mogui, salti o faci el que s’espera.

Els bons resultats de l’activitat, que es va mostrar recentment amb gran èxit a la Festa de la Ciència al Parc de la Ciutadella de Barcelona, deixen clar que Scratch és una de les activitats més consolidades del Citilab, que ja compta amb més d’un any d’experiència treballant amb nens a partir de 7 anys i segueix desenvolupant una metodologia pròpia i col·labora amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Al final de l’activitat als monitors els ha costat que els nens deixessin els ordinadors, tot i recordant-los que poden descarregar el programa a la web de l’Scratch o bé des la web de l’edu 365.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar