Xerrada D'Amelia Andersdotter Al Citilab

“Si tres pirates hi estan d’acord, que ho facin”

Davant d’una nombrosa audiència, Amelia Andersdotter, estrenava ahir en el Citilab el seu espanyol après als 16 anys, pausadament, però amb sorprenent contundència.

Té 21 anys, estudia Econòmiques i Espanyol a la Universidad de Lund, al sud de Suècia i va estar molt a prop de convertir-se en la segona diputada del Partit Pirata a les eleccions al Parlament Europeu del passat dia 7 de juny. Només el vot d’Irlanda, si acaba ratificant el Tractat de Lisboa, la separa d’aquest objectiu, un fet que no succeirà en tot cas fins octubre de 2010.

Joves entusiasmats amb la política
En un moment que l’abstenció electoral enre els joves és més que notòria, la trajectòria del Partit Pirata Suec ha sorprès fins als més escèptics, assolint el 7,1% dels vots totals suecs a nivell europeu i amb el suport de 20.000 afiliats.

“Des de 2006 hem dominat en solitari l’escena política sueca en internet, som l’única comunitat d’aquest tipus que realment funciona com a tal”. Amb aquesta afirmació Amelia emplaçava als restants partits del seu país a moure fitxa i deixava en evidència que no és tan senzill instrumentalitzar a l’electorat quan es parla de la Xarxa. L’apatia no sembla ser culpa de la política, sinó que els actuals discursos estan esgotats. Aquesta és almenys la lectura que han fet els representants catalans del Virtual European Parliament (VEP) programa d’investigació per a la participació juvenil, al convidar a la líder del Ung Pirate, branca juvenil del Partit Pirata Suec, per a explicar les claus d’aquest èxit. Artur Serra (VEP i i2CAT) i Luis Ángel Fernández Germana (FeRS) van introduir la xerrada i van estar assistint en la traducció, facilitant el diàleg.

Un partit llibertari al Parlament Europeu
Amelia Andersdotter es va mostrar molt pragmàtica davant les preguntes dels participants del debat, encara que sense cedir un pam en les seves conviccions llibertàries. Defensa la supressió de tot govern i de tota llei, encara que el seu partit no té inconvenient en unir-se als Verds per a assolir els seus objectius polítics. En el Parlament suec actuen set partits, quatre conservadors i tres socialdemòcrates units per aliances. El Partit Pirata aspira a ser el tascó indispensable -encara que molesta- entre els dos blocs.

Andersdotter es va mostrar molt dura en l’atac al sistema de patents, que va qualificar directament de “fre al desenvolupament”. Les lleis del Copyright, la defensa de la privadesa i dels drets civils tant en la vida quotidiana com a la Xarxa, són altres dels seus cavalls de batalla.

Val la pena esmentar algunes de les seves idees sorgides en la xerrada d’ahir:

“Pirata és avui un concepte positiu, significa ser rebel”

“El 2006 el Partit Pirata va provocar un autèntic terratrèmol en la blogosfera i aquesta activitat en la Xarxa ha estat determinant en les votacions”

“Tenim una regla: si tres pirates hi estan d’acord, que ho facin”.

“Ens vam finançar a través de donacions i de les aportacions econòmiques que el govern suec concedeix a organitzacions juvenils. Suècia és un gran país per als joves”.

“A Suècia no hi ha cap persona que no tingui una opinió sobre els drets d’autor”.

“Les dones que militen ho fan per a aconseguir una mica en concret i els homes no”. ”

“Els joves s’abstenen menys si hi ha programes que els incloguin”.

 

Descubreix més a internet

A Twitter #piratpartiet

Vídeo del debat

Mapa de Lund

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar