Exposició De Marcel·lí Antúnez Al SonarMàtica

Marcel·lí Antúnez a SonarMàtica

Per Enric Senabre Hidalgo

L’edició de dia del festival Sónar de música electrònica i art digital, i en concret mentre un s’endinsa en SonarMàtica (exposició d’investigació comparativa entre l’art del segle XIX i el segle XXI), és un mosaic de gent jove i sons, una invitació a imaginar una nova cultura emergent o mutant entorn de la digitalització i l’especialització musical, social, lúdica.

Per arribar fins a les exposicions, camí de l’edifici central del CCCB, el primer que assalta al visitant són els sentits (frecs, olors, colors, ritmes, no sempre agradables o per a tots els públics) i després un ambient que tracta de captar l’atenció dispersa de la gentada (molta) amb les propostes trencadores de diversos artefactes i visualitzacions.

Ens detindrem en una exposició en concret, del consagrat Marcel·lí Antúnez, segons resa la Viquipèdia “un dels artistes més reconeguts d’Espanya en l’ús de les tecnologies digitals en el camp de la performance mecatrònica i la instal·lació”. Aquesta instal·lació, en concret, es denomina “Metamembrana”, i consisteix en un gegantesc mural digital, farcit d’imatges mòbils que interactuen amb el públic gràcies a una sèrie d’enginys disposats enfront.

El visitant intrèpid pot, en primer lloc, situar el seu rostre enfront d’una càmera, la qual cosa permet que aquest aparegui dins el mural, envoltat de tota la iconografia i imatgeria visual que l’artista ha traçat barrocament. A continuació, trepitjant una catifa connectada a la instal·lació, parlant davant d’un micròfon o bé movent una sèrie de membres de plàstic, pròtesis igualment connectades al mural, es pot fer que aquest emeti sons i variacions gràfiques.

Es tracta d’una obra inquietant, envoltada d’esbossos en petits quadres tradicionals de les figures que poblen la composició central. Els dos immensos rostres que centren l’atenció, guiats pels artefactes que cada visitant manipula, ora gemeguen ora realitzen ganyotes grotesques, amb desenes de llengües que els brollen de sobte, deformacions dels trets, picades d’ullet impossibles.

Benvinguts a una altra nova versió de l’art interactiu, benvinguts a SonarMàtica 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar