Jocs alternativament reals

El tauler de joc és la ciutat. Els Alternate reality games revolucionen el concepte de joc i fusionen videojocs i realitat. Per primera vegada, la tecnologia et permet ser el protagonista d’un videojoc real i canviar l’escenari digital per un entorn urbà. El fenomen de la “ficció caòtica” s’expandeix i també arriba al Citilab amb Urban Game.

Arg! Aquestes tres lletres potser et recordin al so d’un crit d’espant o disgust. O fins i tot s’assemblin més a una onomatopeia de còmic de superherois. Però són tot el contrari. Arg correspon a les sigles en anglès d’Alternate reality games, una forma de narració interactiva que, gràcies a les noves tecnologies, usa el món real com a plataforma de jocs interactius. Res d’espant o disgust, només diversió. En aquestes accions alternatives, el jugador deixa de ser un subjecte passiu: ha d’actuar, donar forma a la història i interactuar directament amb els diferents obstacles, personatges o avatars del joc.

Mòbils, gps i diversos dispositius tecnològics d’última generació són el secret d’un tipus de jocs interactius amb normes molt obertes –existeixen formes d’experimentació molt variada- i habitualment acostumen, entre d’altres característiques, a ser gratuïts, jugar-se en grup tot i poder jugar-se individualment i a utilitzar la vida real i la tecnologia com a mitjà. De fet, en molts casos es tracta d’experiències globals, en les quals participa una gran xarxa social, o tenen una finalitat artística. Aquest últim cas és el que proposa el col·lectiu Blast Theory que treballa en jocs de realitat alternativa artístics amb mòbils, videos, art i Internet.

Entre l’ampli ventall de jocs urbans destaca Pac Manhattan, que utilitza els carrers de Nova York per recrear el videojoc dels 80 Pac-Man. Mitjançant telèfons mòbils, Internet per wifi i un programari dissenyat per la Universitat NYU’s i el departament Interactive Telecommunications, els jugadors recreen el famós joc i el traslladen als carrers de la gran ciutat.

Una altra proposta original d’urban game és Shoot me if you can, inspirat en els jocs de tirs en primera persona (FPS en les seves sigles en anglès) que canvia les pistoles per les pantalles de mòbil. L’objectiu és fotografiar el número de telèfon que duen a un dorsal els participants i pujar-lo a Flickr via MMS per guanyar punts.

També hi ha urban games en el terreny documental. L’artista Rachel Jacobs és la creadora del projecte The Dark Forest, que mitjançant l’ús de la Tecnologia del mòbil i la filosofia dels alternate reality games, explora l’impacte humà en l’entorn natural.

Hi ha iniciatives més properes. El proper 30 i 6 de juny s’impartirà un taller de creació de videojocs per a mòbil i urban games en el Citilab que tindrà el seu punt culminant el 12 de juny, amb l’Urban Game: un dels jocs dissenyats en el taller, un ARG amb mòbil i en l’entorn urbà de Cornellà, s’obrirà a tot el qual vulgui participar. Inscriu-te!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar