Wifi sense fronteres

La connexió Wifi gratuïta treu de nou el cap. Ja no només és possible connectar-se gratis a punts de ciutats punteres com Barcelona, Nova York o Ginebra, el wifi gratis comença a arribar a racons on, a priori, l’accés a la tecnologia era una utopia. Un d’ells està al Brasil, on hi ha diversos projectes per oferir wifi gratis a faveles de la zona.

A principis del segle XXI, moltes ciutats del món van anunciar plans per oferir una xarxa de connexió sense fil en els seus carrers. En la majoria de casos, les bones intencions van quedar en paper mullat. Molts projectes van ser cancel·lats o ajornats sine die. Només un grapat d’iniciatives van acabar satisfactòriament, com la portada a terme a Sunnyvale, Califòrnia, que en 2005 es va convertir en la primera ciutat d’EEUU en oferir connexió wifi gratuïta.

Des de llavors, hi han hagut diversos projectes per dur internet arreu. Així, a més de diversos punts amb accés gratuït a la xarxa en ciutats de països com Espanya i Suïssa, entre altres països europeus, o casos destacats com les 10 ciutats més connectades del món, també hi ha iniciatives per portar la triple ve doble a zones deprimides on l’accés a les noves tecnologies és quasi impossible.

En aquest sentit, el govern regional de l’estat de Rio de Janeiro està realitzant diversos projectes per oferir internet gratis a barris pobres o sense gaires recursos.

Així, després d’oferir xarxa wifi a la platja de Copacabana, a mitjans de març va instal·lar 16 antenes a la favela de Santa Marta, una de les zones més pobres de la ciutat, perquè els prop dels seus 10.000 habitants poguessin tenir accés lliure a la ciberespai. Paral·lelament, les autoritats regionals van instal·lar un local amb ordinadors des del qual connectar-se i assistir a cursos d’informàtica.

La iniciativa del govern carioca no acaba aquí. Segons van informar els responsables, a llarg termini l’objectiu és oferir internet sense cable en tot l’estat i en els propers mesos implantar la xarxa wifi en els municipis empobrits de l’anomenada Baixada Fluminense, de l’àrea metropolitana de Rio de Janeiro.

Hi ha activitats paral·leles en aquesta mateixa direcció. Des de fa anys, diverses comunitats d’usuaris, institucions i empreses treballen per construir una xarxa des de la qual connectar-se a baix cost per garantir l’accés universal a la societat de la informació. Una de les més actives del món és la xarxa catalana Güifi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar