Col·legis desconnectats

Només un de cada quatre professors utilitza habitualment les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) quan són a classe amb els seus alumnes. I gairebé un terç dels docents no les utilitza mai. Un informe sobre la integració d’internet en l’educació escolar espanyola analitza com l’ensenyament s’adapta als nous temps. I, tot i que hi ha alguna dada per a l’optimisme, les conlusions no són massa positives.

Internet per explicar, per estudiar i per ensenyar. Utilitzar el potencial de les noves tecnologies per millorar l’educació espanyola és un dels reptes amb els quals s’enfronten les escoles del país. L’informe “La integració d’internet en l’educació escolar espanyola: situació actual i perspectives de futur” , presentat a principis de setmana, analitza l’estat actual de les coses i situa el punt de partida de l’educació espanyola en TIC.

I aquest punt inicial no és per llançar coets. Segons l’estudi, amb dades del 2007 i realitzat per investigadors del IN3 de la UOC per encàrrec de la Fundació Telefònica, gairebé tres de cada cinc col·legis no usen o usen poc les noves tecnologies a les classes. L’enquesta, en la qual van participar 17.575 alumnes, professors i directors de col·legis espanyols, explica com utilitzen les noves tecnologies els docents i estudiants.

Així, mentre la majoria de professors (78,7%) utilitza les TIC únicament com a suport a exposicions orals o presentacions, només dos de cada deu utilitza la tecnologia per dinamitzar un aula virtual, interactuar o comunicar-se amb els seus alumnes. Segons els resultats, només un de cada quatre professors usa habitualment les TIC en les seves classes.

Per part dels alumnes l’ús de les tecnologies és més gran ja que el 33% d’estudiants d’educació Primària i Secundària obligatòria utilitza els ordinadors una vegada per setmana en el conjunt de les seves assignatures.

Finalment, encara que l’informe destaca que el 60% dels col·legis no tenen un pla específic per a la integració de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) -de fet, un 24,7% no ho considera ni tan sols prioritari-, també hi ha alguns motius per a l’optimisme: el ràtio d’ordinadors per alumne s’ha acostat a la mitjana europea i va arribar el 2007 a la proporció d’un ordinador per cada 7,59 alumnes de Primària i 7,45 estudiants de ESO.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar