Portàtils

Portàtils lliures a l’escola

En el darrer debat sobre l’estat de la nació, el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, va anunciar que el curs vinent tots els nens de cinquè de primària rebrien un ordinador portàtil. Ràpidament es van alçar diverses veus per demanar que aquests dispositius tinguessin programari lliure i, finalment, els socialistes van reaccionar a favor del codi obert. El debat, però, segueix encès.

Els més de 420.000 alumnes de cinquè de primària que estudien en centres públics i concertats tindran a partir de setembre un ordinador portàtil personal per continuar treballant i fent els seus deures a casa”. L’anunci el va fer la setmana passada el president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero, durant el debat sobre l’estat de la nació. Una notícia sorprenent i emmarcada en el projecte Escola 2.0 del Ministeri d’Educació per integrar les noves tecnologies (TIC) a les aules que no va trigar a obrir un encès debat entre partits polítics i usuaris. Quin tipus de software haurien d’utilitzar aquests dispositius?

Polítics a banda, una de les primeres veus crítiques va ser la del considerat gurú mundial del programari lliure, el nord-americà Richard Stallman, qui va censurar i va titllar de “no ètica” la idea de que aquests portàtils estiguessin programats “amb Windows”, el sistema operatiu de Microsoft. No van trigar a aparèixer opinions donant suport a aquestes declaracions. L’organització pel dret dels consumidors, Facua, va sortir al pas de les rumors que indicaven que s’apostaria per Windows i Linux i va demanar a Zapatero que els ordinadors únicament estiguessin equipats amb programari lliure. En aquest sentit, L’Associació de Professors d’Informàtica de la Comunitat Valenciana (APICV) va anar un pas més enllà i va assegurar que l’ús de programari lliure suposaria un estalvi d’uns 50 milions d’euros a l’executiu.

La tempesta d’opinions del sector, més enllà de la baralla política que sol esquitxar sistemàticament aquest tipus d’anuncis, va provocar la reacció a les files socialistes. La secretària d’Organització del PSOE, Leire Pajín, va assegurar que els ordinadors anunciats per ZP per a col·legis públics i privats tindran un codi obert per “donar un pas més cap al programari lliure”. Segons Pajín, serà cada comunitat autònoma qui decideixi quin sistema vol en els seus dispositius. De fet, la representant socialista va posar com a exemple les mesures desenvolupades per Castella-la Manxa i Extremadura -bastions socialistes- que anteriorment ja van apostar pel programari Molinux i GNU/Linux respectivament en els seus ordinadors escolars.

El debat segueix obert tant a nivell polític com econòmic i seguirà viu fins al proper mes de setembre, data prevista per a l’aplicació de la mesura anunciada pel líder socialista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar