Darwin

L’Herència de Darwin: l’actual revolució biològica des d’una perspectiva evolucionista

El pensament i herència de Darwin seran objecte d’estudi per a alumnes de Batxillerat i públic en general que vulguin posar al dia, a la llum de l’estat actual de la neurociència, les idees que van canviar el pensament de la humanitat.

Les jornades s’organitzen amb motiu de la celebració del bicentenari del naixement de Charles Darwin i la commemoració del 150 aniversari de la publicació de “L’origen de les espècies”, l’obra que va introduir una de les idees més fecundes i poderoses de la història de la ciència: la teoria de la selecció natural.

La temàtica de les Jornades abarca des de la perspectiva evolucionista impulsada per Darwin als nous paradigmes per entendre l’actual revolució biològica, perllongada cap a àmbits del coneixement humà tan multidisciplinars com la neurociència, la lingüística, la psicologia, les ciències socials o la reflexió filosòfica.

Programa de conferències

Dia 20, 16.30h
Presentació de les Jornades a càrrec de Leandre Mondrià, director del IES Francesc Macià.

«De micos, anisos y neandertals»
Daniel Turbón, antropòleg, ha publicat L’evolució humana (Ariel) i Origen de l’home. Ciència, filosofia i religió (Eunsa), És catedràtic d’Antropologia Física de la Universitat de Barcelona i membre del Grup d’Estudis d’Evolució dels Homínids i d’Altres Primats.

Dia 20, 18.00h
«Ni disseny ni intel·ligent: 150 anys de darwinisme»
Arcadi Navarro, doctor en biologia.És professor d’investigació ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i Investigador del IBE (Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra). Ha escrit Contra natura (Brumera-UPV).

Dia 21, 16.30h
«El cervell: la màquina de pensar i sentir»
Carles Escera, doctor en psicologia, ha dirigit recentment un estudi en col·laboració amb la Universitat de Bremen que demostra que el cervell prioritza els estímuls emocionals en cas de perill, perquè resulten més eficaços per a la supervivència. Pertany al Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica de la Facultat de Psicologia de la UB i és coordinador del Grup d’Investigació de Neurociencia Cognitiva de la UB.

Dia 21, 18.00h
«Darwin, illes, fòssils i evolució»
Salvador Moyà-Solà, antropòleg, expert en primats del període Miocè. És director del Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell i investigador ICREA en la Unitat d’Antropologia Biològica de la Facultat de Biociències de la UAB.

Dia 22, 16.30h
«De què som conscients? La intersecció entre filosofia i neurociència cognitiva»
Olga Fernández Prat, doctora en filosofia. Pertany al Departament de Lògica i Filosofia de la Ciència de la UAB, i és membre del Grup de Recerca en Epistemologia i Ciències Cognitives (GRECC) i de la European Society for Philosophy and Psychology.

Dia 22, 18.00h
«Amors, afectis i evolució: el cervell eròtic»
Adolf Tobeña és autor de nombroses investigacions en neurociencia. Entre els seus últims llibres figuren El cervell eròtic (L’esfera dels llibres), i Cervell i poder (L’esfera dels llibres). És catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria en la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix el Departament de Psiquiatria i Medicina Legal.

L’acte de cloenda està a càrrec de Leandre Mondrià, director de l’IES Francesc Macià.

L’event està organitzat per l’institut de secundària Francesc Macià, amb la col·laboració de Citilab-Cornellà i Cultura 3.0

Les Jornades s’emetran en directe por Internet des de:
Streaming Citilab

Entrada gratuïta.
Es recomana confirmen assistència en: info@terceracultura.net

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar