Els postulats del “Pare de la teoria de l’evolució”, vistes 150 anys després

Avui comencen les primeres conferències del programa L’herència de Darwin: L’actual revolució biològica des d’una perspectiva evolucionista, al Citilab.

Durant tres dies, del 20 al 22 d’abril, el programa de conferències que tenen la seva inspiració en les teories de Darwin, i en la commemoració del 150 aniversari de la publicació “L’origen de les espècies” es desenvoluparan mitjançant presentacions que qüestionaran des de la perspectiva evolucionista als nous paradigmes amb l’objectiu d’entendre l’actual revolució biològica, perllongada a àmbits tan diversos com la neurociència, la lingüística, les ciències socials o la filosofia…

“L’Origen de les Espècies” estava composta per subteories; dues de les grans teories defensades en l’Origen van ser, d’una banda, la teoria de la comunitat de descendència, en la qual s’integren evidències molt variades en favor del fet de l’evolució, i, per un altre, la teoria de la selecció natural, que establix el mecanisme del canvi evolutiu. Darwin pretenia resoldre els dos grans problemes de la història natural: la unitat de tipus i les condicions d’existència.

A mitjan segle XX, el genetista T.Dobzhansky afirmava ja que “gens en la biologia té sentit si no és a la llum de l’evolució”. Avui assistim a una revolució en biologia que no té precedents en la història: els coneixements sobre el cervell avancen vertiginosament, i les neurociències, que estudien el sistema nerviós des d’un punt de vista multidisciplinar, obren pas a una nova concepció de la ment humana, de la consciència, les emocions i la conducta.

L’IES Francesc Macià organitza, conjuntament amb Cultura 3.0 i Citilab-Cornellà, les primeres jornades Darwin, i s’emetrà en directe per Internet des de aquí:

És necessari tenir quicktime o videolan per a poder visualitzar el streaming.

 

Alguns apunts sobre les conferències
Així, Adolf Tobeña, catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria de la UAB explicarà com L’amor i el cervell eròtic formen part d’una elaborada estratègia d’adaptació per a la supervivència com un mecanisme evolutiu.

Una visió que acaba amb els tòpics sobre la Naturalesa és la qual ens oferix Arcadi Navarro, professor d’investigació ICREA, on la Naturalesa es comporta amb un entorn manipulador i gens benigne. Navarro ha estudiat les diferències en el genoma entre humans i ximpaces, molt més grans del que se suposava.

Salvador Moyà, el descobridor de ‘Pau’, el ‘besavi’ dels simis, explica perquè les illes van jugar un paper important tan fonamental en l’evolució de les espècies.

Revolució biològica, impacte social
La biologia ha experimentat en els últims anys progressos conceptuals i tecnològics importants que han fet que aquesta disciplina estigui tenint un gran impacte en la societat.

Avui dia és possible modificar la naturalesa a causa del gran avanç de les noves tecnologies. Es podria afirmar que hem passat d’un coneixement biològic a una ‘enginyeria biològica’ podent modificar genèticament moltes plantes i animals, podent realitzar manufactures de productes biològics.

Amb la primera revolució biològica 1860 i durant els primers segles es va portar a terme una catalogació de plantes i animals observant que existia una universalitat de l’origen de tots els éssers vius. La segona revolució va tenir lloc en 1953 quan es va descobrir que la informació genètica era universal, que tots els organismes (plantes, animals, fongs, etc.) tenim una informació genètica universal i comuna. I finalment, una tercera revolució relacionada amb el disseny animal (homes, insectes, bacteris,etc). Aquestes dues últimes revolucions han generat poderosíssimes tecnologies, que són les quals presenten un potencial aplicat tan gran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar