L’e-book introduïx nous hàbits de lectura

Els hàbits de lectura van canviant gradualment amb la irrupció de les noves tecnologies. Alguns lectors prefereixen llegir llibres en paper, altres en canvi es senten més còmodes utilitzant el seu e-book.

Avui dia duem tot tipus de continguts emmagatzemats en formats digitals, des d’un e-book fins als mòbils. Avenços tecnològics que fan que els ‘e-books’ reporten més còmodes i útils i que paral·lelament la indústria editorial a poc a poc vagi transformant-se.

L’últim informe del Fòrum Internacional d’Edició Digital (IDPF) assenyala que la venda de llibres electrònics ha experimentat un creixement del 69% en 2008. Existint una demanda real i creixent per aquest tipus de lectura.

L’excel·lent acollida que ha tingut en els mercats anglosaxons la nova generació de llibres electrònics (Kindle, de Amazon; e-reader, de Sony; Digital Reader, d’I-Rex, entre altres) ha generat un intens debat entre els defensors d’ambdós formats, la lectura d’edició impresa o l’e-book.

De moment, els intents de comercialització de llibres electrònics no han tingut massa èxit al mercat, com és el cas dels antics eReaders de Palm o el Rocket, encara que ambdues tecnologies podran conviure perfectament en un futur pròxim; en pocs anys a l’oferta de llibres en paper llibreries, biblioteques i editorials sumaran tot el seu catàleg de llibres en format digital.

Pluja de novetats
La segona versió millorada de l’aplicació Kindle2, recentment llançada per Amazon permet als 13 milions d’usuaris dels telèfons mòbils iPhone descarregar-se i llegir a la seva pantalla qualsevol dels 250.000 llibres digitals disponibles a la seva llibreria virtual per menys de vuit euros cada exemplar. El dispositiu permet emmagatzemar prop de 1.500 exemplars, connectar-se a Internet per a llegir periòdics digitals, blocs o fer consultes en Wikipedia.

Entre algunes funcions destacables i útils trobem la del text de veu, una nova tecnologia que fa possible que els textos dels llibres digitals puguin ser llegits pel propi dispositiu en veu alta. Amb les possibilitats que aquest sistema pot arribar a oferir: aprendre idiomes, practicar fonètica…

Cada dia surten al mercat nous models d’e-readers amb tot tipus de funcions i preus més baixos. Sony acaba de llançar el seu nou model, el PRS-700: un lector ultrafi amb pantalla tàctil i funcions de recerca i anotació incorporades no vistes abans. Fictionwise ha signat recentment una aliança amb PlasticLogic para començar a vendre el pròxim any un nou dispositiu electrònic tan fi com una fulla de paper que podrà ser enrotllat.

Editorials com MacMillan o Penguin, i mitjans de comunicació com El País o The New York Times estan oferint els seus continguts a través dels mòbils, aconseguint superar les expectatives fins al moment generades.

Sembla que el mòbil es convertirà en el suport principal d’accés a la informació i la lectura de tot tipus de continguts, inclosos els llibres.

Vist en: El libro del futuro ya está aquí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar