Quin és el so del català?

El passat dilluns 9 de març es va presentar oficialment la web Els sons del català que estaran disponibles a la Xarxa amb materials que faciliten l’aprenentage de la fonètica d’aquesta llengua.

Els objectius prioritaris són ensenyar la fonètica a totes les assignatures tant a l’ensenyament secundari com a l’universitari. A més d’afavorir que l’alumne practiqui aquesta disciplina de manera autònoma, d’acord amb les noves directrius de l’Espai Europeu d’Educació Superior, la proposta planteja també poder aprendre el català com a llengua estrangera.

La web disposa de diverses interfícies, com ara una pàgina web inicial amb un quadre animat que conté els símbols fonètics corresponents als sons vocàlics i consonàntics del català, distribuïts en funció del mode i lloc d’articulació.

Una segona pàgina inclou cadascun dels sons del quadre anterior -a la qual s’accedeix fent clic a cada símbol fonètic – i conté un arxiu de vídeo en què un parlant nadiu articula el so en diferents contextes dins de la paraula. També s’inclou un diagrama articulatori animat amb Flash que representa els moviments dels òrgans que intervenen en la producció del so i un espectrograma, acompanyat d’un arxiu de so, que correspon a cadascuna de les paraules pronunciades pels parlants nadius.

A la plana sons del català trobareu els recursos i materials per assolir els objectius de la proposta.

La pàgina ha estat elaborada per professors de la Universitat de Barcelona (UB), amb col·laboració amb l’Institut Ramón Llull i la Casa de les Llengües.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar