Derrick de Kerckhove, tecnologia com a segona pell

Derrick de Kerckhove, considerat l’hereu intel·lectual de McLuhan i un dels principals referents mundials en teoria de la comunicació i en l’impacte de les tecnologies a les estructures mentals i culturals, va arribar ahir a la tarda a Cornellà per establir un primer contacte amb els projectes i àrees d’experimentació de Citilab.

En el marc de la visita es van apuntar àmbits d’investigació conjunta a explorar en Nous Mitjans i, en particular nous mitjans socials, base del Social Media Lab que s’allotjarà en la segona planta de l’edifici. L’investigador es va mostrar sorprès i interessat pel nivell de participació dels ciutadans a Citilab i la varietat d’edats i interessos que comparteixen un mateix espai de participació. En aquest sentit, De Kerckhove va fer referència a experiències pioneres en tecnologia amb impacte social que va dur a terme amb escoles a Madeira i futurs projectes amb favelas del Brasil.

De Kerckhove és doctor de Llengua i Literatura Francesa i de Sociologia de l’Art. És professor del departament de Francès de la University of Toronto i va treballar en el Centre for Culture and Tecnology al costat de Marshall McLuhan, convertint-se en referent en el camp de la teoria de la comunicació. Actualment dirigeix el Programa McLuhan de Cultura i Tecnologia.

La tecnologia com una segona pell
El seu treball està relacionat amb les investigacions sobre l’impacte dels mitjans (computadores, televisió i escriptura) i el seu efecte en el sistema nerviós humà. Defensa, principalment, que les tecnologies reestructuren la nostra ment, i que aquestes poden ser concebudes com extensions dels nostres sentits. Per això realitza un sondeig sobre la capacitat d’interconnexió que aquestes posseeixen i com afecten les relacions socials i la nostra experiència.

“A l’era elèctrica, tots portem a la humanitat com la nostra piel”.Marshall McLuhan,Understanding Media

Continuant amb el discurs del seu mentor, McLuhan, qui va reflexionar sobre els cibermèdia considerant que la tecnologia podia proporcionar extensions del nostre potencial fisiològic i orgànic, Derrick valora les tecnologies electròniques com pròpies extensions del nostre sistema central nerviós comparant-ho metafòricament amb la formació de xarxes que reprodueixin la xarxa de l’electricitat del nostre cos:”Introduint els nostres cossos físics en els nostres sistemes nerviosos estesos, de manera que amb els mitjans elèctrics hem establert una dinàmica mitjançant la qual totes les tecnologies anteriors -qmeres extensions de les mans, els peus, les dents i la temperatura corporal (controls)- seran traslladades a sistemes d’informació, incloent també a les ciutats”.

També és assessor de mitjans de comunicació, interessos culturals i polítiques relacionades. Ha ofert tallers de Connected Intelligence a nivell mundial aplicat a negocis i el món acadèmic per fomentar el desenvolupament d’estratègies utilitzant la tecnologia digital.

Ha estat autor de diversos llibres, els més recents, The Skin of Culture (1995) que recullen diversos assaigs sobre la realitat virtual i la relació entre mitjans i coneixement i The Architecture of Intelligence (2001) una nova visió sobre tecnologia i teoria cognitiva. El seu últim treball ha estat McLuhan for Managers. Ha estat condecorat pel Ministeri d’educació Francès amb la distinció de “Les Palmes Académiques”, membre del Club de Roma i ocupa la prestigiosa càtedra Papamarkou en Educació i Tecnologia en la Biblioteca del Congreso a Washington, D.C. entre altres distincions.

Podreu consultar més informació en la wiki.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar