25 ANYS DE MAC

Amb un microprocessador Motorola 68000 i un preu de 2.500 dòlars, Apple llançava “Macintosh 128k”; el primer ordinador personal que utilitzava una interfície gràfica i un mouse, a diferència d’altres ordinadors on l’usuari introduïa dades a través del teclat.
Inspirant-se en dissenys de Xerox PARC ( l’institut de desenvolupament de Xerox) Macintosh incorporaria moltes novetats mai vistes en una computadora del passat.

La nova màquina contava amb les eines d’ofimàtica proporcionada per IBM, encara que es va vincular molt prompte als desenvolupaments gràfics sent, des dels seus inicis, una eina de dissenyadors. El Mac incloïa dos programes llavors revolucionaris: MacPaint, que permetia “pintar” amb el ratolí, i MacWrite, el primer processador de textos en el qual el que l’usuari veia en la pantalla era el que apareixia en el paper. (WYSIWYG o ‘what you see is what you get’ en argot informàtic).

El seu primer anunci, de la empresa encara poc coneguda Apple Computers, es va emetre per la tele americana en la Superbowl, el 22 de gener de 1984. Molts recorden encara les impactants imatges en les que el seu director Ridley Scott mostrava un món gris dominat per ‘Gran Germà’en clara referencia a la novel.la’1984’de George Orwell. Macintosh es mostrava com triomfador i redemptor d’aquell món sense esperança, esgrimint el lema de que ‘1984 mai seria com 1984’

Aquí podem veure el vídeo d’aquella presentació, gener 24 de 1984, on Steve Jobs parlaria per primera vegada al món de Macintosh.

Fàcil d’utilitzar
L’ordinador de Apple no tenia rival en quan a facilitat de manejar i entendre davant la resta dels ordinadors comercials del moment, i també era més fàcil de transportar. Mac va fer que tasques com editar o dissenyar fossin accessibles a tots els públics.

25 anys després, Mac és un dels capdavanter en vendes de versions portàtils i ordinadors de sobretaula. Entre octubre i desembre de 2008 la signatura va vendre 2,52 milions d’unitats del Mac, un 9% més que en el mateix període de 2007 . Encara que la seva font principal d’ingressos ja no són els ordinadors, més aviat el reproductor de mp3 iPod i el mòbil iPhone; productes que han sabut combinar el maquinari i programari a la perfecció (iPod amb iTunes)

Amb quina ens sorprendrà la companyia en els pròxims anys és difícil d’anticipar. Encara que es parla de llançar un nou ‘Mac Mini’ o una versió simplificada del iPhone.

Telegraph.co.uk
oferixen una retrospectiva en imatges de l’evolució en els models de Mac durant aquest temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar