Les noves competències en lectura electrònica seran valorades per l’Informe Pisa

El pròxim mes de maig, nois i noies de 60 països faran l’exàmen de l’Informe PISA, el programa Internacional per a l’Avaluació d’Estudiants, que cada tres anys realitza una prova de coneixements als estudiants de tot el món. Aquest any, a l’examen se li suma una nova matèria a les ja existents (matemàtiques, ciències i lectura); la prova de lectura electrònica.
Així ho explica un reportatge publicat pel diari El País el passat 9 de febrer.

Els estudiants, de 15 anys, tindran 40 minuts per contestar 27 preguntes. L’alumne inserta un llapis de memòria a l’ordinador i trobarà les preguntes i les pistes per a respondre-les. Aquesta prova valorarà, més enllà de la capacitat lectora i lluny dels formats tradicionals de lectura, no tant la tecnologia sinó més aviat les capacitats cognitives necessàries per a l’ús útil de la tecnologia.

Una manera de valorar les competències que es deriven de l’era digital, és avaluar la informació buscada prèviament per l’alumne, mitjançant una aplicació electrònica que simula internet, i la construcció del coneixement en format electrònic a partir dels recursos disponibles. Per exemple, haurà de navegar fins un text, llegir-lo, treure la informació necessària per contestar i respondre a través de la pantalla.

Encara que no tots els països participants en PISA 2009 avaluaran als seus alumnes degut al fet que és bastant car pels recursos tècnics i humans que requereix. Si ho faran 17 països, entre ells, Espanya, França, Corea i Japó.

La prova, a més, intentarà avaluar la capacitat crítica dels joves respecte a la informació(la rellevància i l’autenticitat), una mica necessari si s’utilitzen eines com Google o Wikipedia.

El control de qualitat de l’educació
En l’Informe PISA 2006, els alumnes espanyols van baixar 20 punts de mitjana en lectura respecte de les proves realitzades en el 2000, va anar la major baixada dels països desenvolupats, conjuntament en descens amb la resta de països participants.

Però el 2009 la prova es torna a centrar en les mateixes matèries, la qual cosa vindrà a confirmar la qualitat de lectura dels alumnes espanyols. La seva resposta arribarà en 2010 oferint, sense embuts, l’evolució del sistema educatiu espanyol i el funcionament en cada regió.

A més, la quarta edició de l’informe PISA coincideix amb el seu màxim auge, tant en el món com a Espanya participen 60 països de tot el món, 30 pertanyen a l’OCDE.

En Espanya 25.000 alumnes faran les proves de l’informe en lectura, matemàtiques i ciències i 2.100 d’ells faran també el de lectura electrònica. Les 14 comunitats autònomes tindran resultats específics dels alumnes del eu territori llevat d’Extremadura, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana que no es presentaran a les proves.

Els països que participaran a les avaluacions de lectura digital són 17: Àustria, Austràlia, Bèlgica, Xina (Hong Kong i Macao), Xile, Dinamarca, Espanya, França, Hongria, Islàndia, Irlanda, Japó, Corea, Nova Zelanda, Noruega, Polònia i Suècia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar