El conseller d’Educació visita el Citilab per conèixer els seus projectes

Ernest Maragall, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, va visitar el passat divendres les instal·lacions del Citilab, on va celebrar una reunió amb l’equip directiu del Centre. La seva metodologia de treball, que es basa en proporcionar als ciutadans eines i coneixements per ajudar-los a prendre la iniciativa en l’ús de la tecnologia coincideix plenament amb les tesis que la conselleria defensa per als centres escolars catalans. Segons ja ha explicat en repetides ocasions, el Departament d’Educació planteja un model de centres escolars amb un alt nivell d’autonomia tecnològica.

La programació com a pilar educatiu
Durant el recorregut de la visita, en el que el director del Citilab, Vicenç Badenes, va mostrar als visitants les diferents àrees formatives i de treball, el conseller, el cap del Servei de Tecnologia Educativa, Jordi Vivancos, i destacats membres del Departament van estar acompanyats pel batlle de Cornellà, Antonio Balmón, i part del seu equip al consistori. Maragall es va mostrar especialment interessat pel treball realitzat al Citilab al llarg del darrer any en l’àmbit de la programació per a nens a partir de 7 anys, amb Scratch. “L’important no és tant aprendre a programar, sinò a ensenyar als nens i nenes a pensar”, va explicar Joan Güell, responsable de la formació amb Scratch al Centre. Aquest sistema, provat amb gran èxit per l’equip d’Alan Kay, al Lifelong Kindergarten Group del MIT Media Lab a Massachussets (EE.UU), no només ofereix grans possibilitats com a reforç curricular per l’aprenentatge de les matemàtiques, la física, la geometria i altres matèries de ciències, sinó que estimula la capacitat d’anàlisi dels més petits i els proporciona elements per aportar solucions creatives.

Al viver d’empreses del Citilab, Ernest Maragall va poder veure de primera ma alguns desenvolupaments tecnològics innovadors, com el sistema operatiu d’EyeOS, que es pot utilitzar des de qualsevol ordinador usuaris amb un navegador web i que ja compta amb 390.000 usuaris. Precisament aquesta jove empresa, amb seu al Citilab des de fa poc temps, va instalar l’estiu passat a l’Escola Jacint Verdaguer de Sant Sadurní d’Anoia una xarxa de 600 ordinadors que treballen exclusivament amb eyeOS Schools.

Un any ple de projectes
Al final de la seva visita, el conseller va tenir ocasió de conèixer alguns dels projectes de recerca més destacats del Centre, just a l’inici d’un any en que es preveu una gran activitat al Citilab, coincidint amb una etapa més consolidada i la posada en marxa de la tercera planta destinada a l’ experimentació amb nous mitjans audiovisuals. Entre altres línies de treball, Vicenç Badenes, va presentar el projecte Escola Tech, que planteja fer arribar a les escoles la metodologia d’apropiació de la tecnologia del Citilab amb la construcció d’històries, programes i mons. SeniorLab, grup de treball d’ innovació tecnològica amb persones de més de 50 anys i les plataformes tecnològiques d’EduLab, avançat sistema d’aprenentatge online, van ser algunes més de les propostes mostrades.

Aquesta és la segona presa de contacte del conseller Maragall amb el projecte Citilab, després que el juny del mes de passat vingués a aquest Centre a presentar personalment Linkat 2.0, la gran aposta del Departament d’Educació per desplegar Linux a tot el sistema escolar català. En aquella trobada, Maragall no va desaprofitar l’ocasió per fer una ferma defensa del paper que el programari lliure té reservat en l’actual model educatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar