El Facebook de la investigació científica

Un grup de científics europeus ha aconseguit consolidar ResearchGATE una plataforma Web 3.0 perquè la comunitat investigadora mundial pugui compartir amb més facilitat coneixements i posar-se en contacte amb experts que estan treballant en àrees similars. De moment, més de 14.000 investigadors de 21 països s’han unit a aquesta iniciativa, que compta amb el suport de 100 subxarxes i docents. La major part d’aquests científics es troben a Alemanya, Regne Unit i Estats Units.

Un potent cercador semàntic anb habilitats socials
El punt fort d’aquesta xarxa és que combina un potent cercador semàntic que processa resums científics i troba documents similars en diverses bases de dades de publicacions amb un localitzador de xarxa social capaç de trobar a científics, grups i fòrums que guarden relació amb una determinada consulta. L’eficàcia d’aquest sistema, denominat A HREF=”http://blog.researchgate.net/index.php?/archives/22-Introducing-ReFind-the-next-generation-search-engine.htmlReFind”>ReFind,radica en la intel·ligència amb la qual estableix correlacions entre documents i persones, tenint en compte aspectes del seu perfil com interessos, projectes o habilitats personals. La complexitat de la cerca ofereix resultats molt superiors als típics suggeriments de contacte amb persones conegudes pròpies de les xarxes socials.

Noves funcionalitats per compartir coneixement
ResearchGATE crea un espai de col·laboració en el qual s’inclou la comunitat d’investigadors, organitzacions científiques i empreses investigadores, que obtenen d’aquesta manera accés a una base de dades que conté més de 30 milions de documents. Tal com succeeïx a les principals xarxes socials, la constant posada en marxa de noves eines i aplicacions dinamitza a la comunitat i manté viu el seu interès. Una de funcionalitats més destacades és el propi sistema de recerca, un algorisme semàntic que aparella de forma automàtica informacions relacionades. En aquesta línia, en un futur pròxim es podran rebre alertes de noves publicacions, grups d’investigació, debats o bé establir vincles immediats amb col·legues i ofertes d’ocupació a partir d’un terme de recerca concret. Els ingressos procedents dels anuncis d’ocupació són, precisament, una de les claus que poden assegurar la continuïtat del projecte en el futur. La plataforma també pot convertir-se en un canal de difusió dels treballs d’investigació mitjançant, per exemple, congressos virtual

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar