L’informe eEspaña 2008 apunta millores en els indicadors espanyols de Societat de la Informació

L’Índex IeE08 que promou la Fundació Orange indica que Espanya ha superat Letònia, Lituània, Eslovàquia i la República Txeca i és el segon país que més ha millorat en relació amb l’any anterior, només per darrera de Portugal. L´últim any, Espanya ha experimentat un creixement de 12 punts, corregint el lleuger descens de l’any anterior i la situació espanyola de la Societat de la Informació tendeix a convergir amb les dels països europeus. En el web de la Fundación Orange hi ha l’edició completa de l’Informe eEspaña 2008 (en PDF).

Si el 2006 va suposar una ralentització de l’ús de les TIC a Espanya -les respectives variables van sofrir una desacceleració aquell any- aquesta situació sembla haver estat un declivi temporal en el desenvolupament de la Societat de la Informació, ja que el 2007 el creixement de les esmentades variables va tornar a situar-se en uns nivells similars als de 2005. L’impuls pressupostari del Pla Avanza en el període 2006-2007 està produint resultats positius.

Si s’analitza la intensitat d’ús d’Internet en el període 2003-2006, es pot observar un notable increment de la freqüència amb què els espanyols accedeixen a Internet. El 2006, més del 60% dels internautes del nostre país accedien diàriament a la Xarxa, quan el 2003 aquesta xifra amb prou feines superava el 40%. Tanmateix, entre els anys 2006 i 2007 s’ha produït una reducció en els percentatges d’ús diari d’Internet.

L’anàlisi de la comparativa autonòmica revela l’existència de diferències significatives en l’esmentada freqüència d’ús. Per a una proporció important dels internautes madrilenys, catalans, de La Rioja, de Ceuta o Cantàbria, Internet és una eina d’ús diari, mentre que a Aragó, Extremadura, Múrcia o Navarra l’ús és molt més esporàdic.

La millora de la posició d’Espanya en el rànquing no significa, però, que la tendència del grau de compliment dels objectius de l’Agenda de Lisboa permeti suposar que aquests s’assoliran l’any 2010. Amb les dades dels últims anys, les estimacions dutes a terme a l’Informe només auguren que s’aconsegueixin els objectius relatius a llars amb accés de banda ampla, empreses de més de 10 empleats amb connexió a Internet i l’accés a través de banda ampla d’aquestes empreses.

En aquesta edició de l’estudi eEspaña es dedica un capítol de Tendències a analitzar detalladament els serveis de Web 2.0. i l’element més rellevant en els últims anys: les xarxes socials, que totalitzen més de 350 milions de perfils adscrits a tot el món. L’Informe presenta una radiografia de les quatre principals xarxes socials (particulars i professionals) i ofereix també el perfil de l’usuari espanyol, un individu jove, entre 18 i 32 anys, que és o ha estat estudiant i amb més presència de dones que homes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar