Programari Openmoko

Openmoko crea comunitat

Openmoko, l’empresa que ofereix els terminals telefònics 100% lliures, comença a tenir una comunitat espanyola d’usuaris y desenvolupadors. Fa uns dies s’ha posat en línia un wiki a partir del qual es vol donar a conèixer d’una manera específica a la comunitat GNU/Linux.

Openmoko Inc. és una empresa taiwanesa que ha tret al mercat el Neo FreeRunner, el primer smartphone totalment lliure, tant pel que fa al programari com al maquinari. El programari que porta per defecte és la distribució Openmoko Linux, avalada per la FSF, pero també hi ha l’opció d’utilitzar Debian, Qtopia i d’altres distribucions derivades de la pròpia Openmoko. Entre els projectes en marxa, hi ha qui treballa en portar l’Android al NeoFreeRunner. El fet més insòlit de Neo és que també ha alliberat el seu maquinari i que s’han publicat la majoria dels esquemes dels seus sistemes electrònics en diferents formats i sota llicència Creative Commons, per facilitar que qualsevol pugui adaptar-los a les seves necessitats.

El Neo 1973 va ser el primer terminal d’aquest projecte, i fa uns mesos va sortir el Neo FreeRunner. Aquest nou model és un smartphone amb una curiosa forma ovoidal i pantalla tàctil (480×640 VGA) i ha incorporat millores importants: wi-fi, GPS, processador a 400 MHz, sensors de moviment, gràfics 2D i 3D i acceleració per maquinari, entre d’altres.

El nou wiki de la comunitat espanyola d’Openmoko intenta ser l’espai de coordinació de la comunitat. Entre els projectes que es volen impulsar està “l’organització d’un grup de traducció al castellà per a la documentació del Neo”, explica David Reyes, un dels promotors de la nova comunitat, que també vol “contactar amb gent per fer la traducció al català”. El sistema operatiu d’Openmoko encara no té un sistema d’elecció d’idioma estàndard i la nova comunitat considera que pot fer la seva aportació perquè aquest projecte esdevingui multilingüe.

El terminals Openmoko es poden comprar a través de la xarxa però una empresa gironina d’informàtica, Blitz, és la distribuidora oficial dels productes a Espanya, encara que aquest dies no disposen d’existències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar