Abiquo allibera la seva plataforma amb una llicència Open Source


Aquest dimarts s’ha alliberat amb una llicència de fonts obertes la plataforma Abiquo, desenvolupada per l’empresa que porta el mateix nom i es troba situada en el Citilab de Cornellà.

Abiquo, que va ser fundat per membres del grup d’investigació GridCAT-I2Cat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i exalumnes d’ESADE Business School i Cambridge University, recentment ha tancat una primera ronda de finançament sumant inversió privada, Caja Navarra (CAN) i altres préstecs participatius.

La plataforma, alliberada amb una llicència CPAL 1.0, es pot descarregar des d’aquí, i ofereix una sèrie d’eines que faciliten la programació d’aplicacions distribuïdes, que s’executen en diferents màquines de forma simultània.

Diego Mariño, cofundador i CEO de la companyia, explica en el seu bloc que el futur de la tecnologia d’aplicacions distribuïdes preveu que tingui dos grans usos. D’una banda el de la computació intensiva, vinculada amb càlculs financers, simulacions físiques, anàlisi de mercats, que ajudaria a reduir els temps d’espera en la realització dels càlculs. I d’altra banda l’ús de la computació “cloud” o en núvol, en el que empreses com Google, Amazon i Salesforce estan invertint en els futurs centres de dades, que seran remots, compartits, accessibles via web, segurs, escalables i amb un cost variable en funció de l’ús.

Segons aquest article publicat al diari Cinco Días, “més de 370.000 desenvolupadors d’arreu del món utilitzen Amazon Web Services (AWS): des d’emmagatzemament, denominat S3, a recursos de computació dels seus servidors compartits, com els EC2.” Com a exemple, The New York Times, que amb 100 unitats de processament d’Amazon EC2 està construint el seu arxiu online amb publicacions des de l’any 1851.

Una altra de les aplicacions futures per als que els creadors d’Abiquo confien treure partit és en la anomenada “Internet de les coses” on la xarxa pugui donar un nou salt i permeti als objectes identificar-se i fins i tot ser capaços de connectar-se i d’intercanviar informació. Tal com explica Mariño a la seva bitàcora, “tenim un sistema amb diferents dispositius de diferents fabricants que intercanvien de forma fàcil informació entre ells i a través d’internet”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar