Europa es prepara per a la innovació i la recerca de l’any 2020


La Comissió Europea acaba de posar en marxa una consulta pública per trobar les millors estratègies que permetin situar a Europa al capdavant de la recerca i innovació en matèria de TIC en la pròxima dècada. La indústria, experts en TIC, responsables polítics i tota la ciutadania estan convocats per aportar la seva contribució per a la nova estratègia que es donarà a conèixer l’any que ve, amb l’objectiu de situar a la indústria europea de les TIC, amb un enfocament especial en les PIME, als millors llocs de competitivitat mundial. La consulta pública estarà oberta fins al proper 7 de novembre.

Viviane Reding, Comissària de la Unió Europea responsable de la Societat de la Informació i els Mitjans de Comunicació, ha declarat amb motiu de la presentació d’aquest nou projecte de la CE que “les TIC constitueixen el motor principal de la innovació i el desenvolupament de l’economia mundial. Per això Europa ha d’atreure inversions en recerca i desenvolupament de les TIC, així com els [recursos humans] més capacitats i les millors idees”.

Aquesta consulta forma part de la resposta de la Comissió Europea a un informe d’experts dirigit per l’antic primer Ministre finlandès Esko Aho, on posa de manifest una sèrie de deficiències clau de la investigació i innovació en matèria de TIC a Europa. Concretament, Europa no assoleix els resultats esperats des del punt de vista tant del nivell com de la intensitat de les seves inversions en investigació i innovació.

Les TIC representen actualment el 33% de la investigació i innovació en les economies desenvolupades, mentre que a Europa només representen menys del 25%, degut principalment a una important fragmentació. A més, la Unió Europea representa el 32% del mercat mundial de les TIC, si bé només el 22% del mercat mundial correspon a les empreses europees.

La consulta planteja tres preguntes principals:

  • 1. Quins són els principals desafiaments a què s’enfronten la investigació i innovació al sector de les TIC?
  • 2. Com i a quins sectors s’ha de proposar Europa portar el lideratge?
  • 3. Quin és el paper de les polítiques públiques a l’hora de situar a Europa en lloc destacat en matèria d’innovació al sector de les TIC?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar