Una enquesta revela que només un de cada tres usuaris d’Internet sap distingir si una notícia és certa o no


Entre el passat 29 de juliol i el 17 d’agost l’Associació d’Internautes ha realitzat des de la seva pàgina web una enquesta amb l’objectiu d’analitzar com els Internautes s’aproximen a la informació en Internet, quina percepció tenen de la mateixa, com la valoren en relació amb la informació rebuda des d’altres mitjans, o com es percep Internet en relació amb la difusió de notícies falses, entre altres aspectes.

Una vegada realitzades 2.283 enquestes, l’associació ha publicat aquest dimecres els principals resultats de la mateixa, on es desprenen que la recerca d’informació i l’intercanvi de comunicació són els elements més apreciats pels internautes. En aquest sentit, un 95% dels enquestats utilitzen la xarxa per obtenir la informació sobre l’actualitat, mentre que un 87% la utilitza per obtenir informació sobre entreteniment. Un 74% ho fa per intercanviar arxius i un 71% per participar en xats i fòrums.

Un dels aspectes més importants que ha detectat aquesta enquesta és que només el 35% dels internautes que han col·laborat en ella creuen que saben distingir notícies falses (Hoax en anglès) de les que no ho són, mentre que el 63,5% confessa que només de vegades les distingeix. Els fòrums i els blogs se situen com el principal origen d’aquesta informació, segons opina el 58% i el 23% dels usuaris, respectivament.

Quant als enganys més coneguts, el 72% dels enquestats ha destacat el que feia referència a l’eliminació dels comptes d’Hotmail si no es transmetia el missatge que contenia la falsa notícia. Un 47% coneix el d’explosius amagats en telèfons mòbils, mentre que el 42% també havia rebut la falsa notícia que atacava els beneficis d’Actimel.

Pel que refereix a l’ús de mitjans de comunicació, un 60% dels enquestats manifesta que per informar-se sobre l’actualitat empra tant mitjans digitals relacionats amb mitjans convencionals com mitjans exclusivament digitals. Els mitjans que inspiren més confiança als internautes són els primers, que assoleixen una puntuació de 3,53 sobre 5 punts. Els exclusivament digitals se situen en el mateix nivell que la ràdio (3,13) i els mitjans escrits de pagament (3,11).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar