Europeana

Europeana, la biblioteca digital europea, llesta per a finals d’any


La biblioteca digital europea, que forma part de la iniciativa i2010 adoptada per la Comissió l’any 2005 està a punt de començar a rodar. Viviane Reding, Comisaria de Societat de la Informació i Mitjans de Comunicació de la CE, ha declarat fa uns dies que Europeana, “brindarà una manera ràpida i fàcil perquè la gent accedeixi als llibres i a l’art europeus, tant al seu país com a l’estranger”. La Comisaria europea va manifestar també la pretensió que aquest nou projecte digital es pugui presentar durant l’últim trimestre d’aquest any.

Les biblioteques europees contenen elles soles més de 2.500 milions de llibres, però només al voltant de l’1% del material arxivat està disponible en forma digital, fet que l’ha portat a instar als Estats membres a fer més perquè les obres digitalitzades puguin ser consultades en línia pels europeus. La pròpia Comissió aportarà uns 120 milions d’euros en 2009-2010 per millorar l’accés directe al patrimoni cultural d’Europa. Unes xifres elevades, tenint en compte que el cost de digitalitzar cinc milions de llibres s’aproxima als 225 milions d’euros, sense comptar objectes com manuscrits o pintures.

En aquest sentit, la Comissió ha sol·licitat als Estats membres augmentar les seves capacitats de digitalització per posar les seves col·leccions en la disposició dels ciutadans europeus, a col·laborar amb el sector privat tractant prioritats en temes com l’augment de fons a la digitalització, creació de mètodes, tecnologies i experiència en relació amb la preservació del material digital, mancat en molts països de la Unió; aplicació de normes comunes entre les diferents bases de dades i fonts d’informació per a una correcta interoperabilitat entre elles, i resolució dels problemes dels drets d’autor.

Així com també des de l’UE es posa de manifest que existeix en molts casos una diferència entre els objectes digitalitzats i la seva accessibilitat en línia. Com exemple, exposa que un de cada quatre museus alemanys que han digitalitzat material facilita el seu accés directe en línia, i en el cas de Polònia només l’1% del material digitalitzat es pot consultar via web.

Més informació en aquesta nota de premsa oficial de la Comissió Europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar