Presentacions de la conferència internacional Wikimania 2008


La quarta edició de la conferència Wikimania, que enguany ha tingut lloc a la Biblioteca d’Alexandria, finalitza després de tres dies de nombroses presentacions i intercanvis d’experiències entre persones d’arreu del món vinculades a la Viquipèdia i també a tot tipus d’iniciatives socials i tecnològiques, ja sigui relacionades amb l’eina wiki com amb diversos àmbits del coneixement lliure que suposa l’ús de les noves tecnologies per sectors cada dia més amples de la població.

Respecte a les presentacions més relacionades amb la Viquipèdia, ha destacat per una banda la de Murugan Pal, de la fundació sense ànim de lucre CK-12 per a la creació de llibres de text de baix cost, centrada en l’adaptació dels continguts de l’enciclopèdia lliure com a recurs educatiu obert, i que coincideix amb un moment que nombrosos articles de Viquipèdia comencen a ser utilitzats per diverses institucions educatives, tant com a font de coneixement com per servir de base per al desenvolupament constructiu de l’aprenentatge.

Una altre presentació de força interès en aquest sentit ha estat el panell moderat per Teemu Leinonen (coordinador del Media Lab de la Universitat d’Art i Disseny d’Hèlsinki i expert en entorns d’aprenentatge), al costat de representants de l’Open Society Institute, Wikieducator, Meraka Institute i la Universitat Francesa del Cairo, que han debatut sobre els reptes que els recursos educatius oberts enfronten a l’era de la globalització, quan d’una banda els avanços tecnològics permeten àmplies possibilitats de creació i adaptació de continguts però per una altre les identitats i les demandes educatives de la població estan experimentant una constant redefinició de necessitats i objectius, tant en els països desenvolupats com en els del tercer món. Més enllà de qüestions lingüístiques, que han suscitat intensos debats entre diversos participants respecte a variants dialectals de l’àrab com la qual existeix a Egipte, l’avanç dels recursos educatius oberts suposa un repte a l’hora d’adaptar continguts a la realitat quotidiana de la gent en un món canviant i interconnectat.

Ismail Seralgedin, Director de la Biblioteca d’Alexandria, va posar èmfasi també durant la presentació inaugural de la conferència en el paper que han de jugar projectes com els de la Fundació Wikimedia a l’hora de potenciar l’enteniment entre civilitzacions, per a així assolir que el nou paradigma que suposa Internet (i les seves més recents possibilitats de col·laboració entre persones amb coneixements diversos), permeti canviar el tipus de saviesa que representa el fet que la informació ja no sigui privilegi de minories o elits, sinó quelcom distribuït i redefinit entre totes les persones que van tenint cada cop més accés al món d’Internet i les noves tecnologies.

Altres presentacions d’interès, tant per la novetat que representen com pel seu potencial desenvolupament a curt termini, han estat les del projecte Copernicus (que afegeix possibilitats de visualització en tres dimensions a Viquipèdia), els usos lúdics i econòmics que es poden donar als materials gràfics amb llicència lliure de Wikimedia Commons o vàries de les xerrades breus que diversos participants han ofert sobre qüestions com fonts d’informació reutilitzables o la creació de continguts educatius i culturals mitjançant la utilització de wikis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar