La Internet del futur es debat al Citilab


Citilab – Cornellà va acollir, aquest dimecres, la jornada convocada per la Fundació i2CAT sota el títol d’“El futur de la Internet a Catalunya”. Van participar-hi unes setanta persones, representants d’administracions públiques, empreses, universitats, institucions vinculades a les Tecnologies de la Informació i la Comunicacio (TIC), amb l’objectiu d’establir “un debat obert entre els principals actors de la Xarxa per a determinar quines són les mancances actuals i cap a on hem d’anar en la construcció de la nova Internet”, segons va explicar Artur Serra, adjunt a la Direcció d’i2CAT i membre de la direcció científica de Citilab – Cornellà.

A la presentació de la jornada, Sebastià Sallent, director de la Fundació i2CAT es va mostrar contundent: “L’explosió de noves formes de comunicació i informació i de nous formats a Internet estan saturant la xarxa, sobrepassant les seves capacitats, la qual cosa posa fins i tot en dubte la seva pròpia continuïtat”. “És necessari que ens plantegem com volem que sigui la nova Internet i si el nou model serà evolutiu respecte al que tenim o completament disruptiu”, va afegir Sallent. Per aquest motiu, la Fundació va organitzar ahir una jornada de reflexió al centre de recerca experimental Citilab.

La sessió va comptar amb la ponència, a través de videoconferència des d’Israel, de Daniel Koffman, director de la Xarxa d’Excel·lència EuroNF, que va explicar la visió europea de la Internet del futur. En aquest sentit, Koffman va advertir que el principal problema en què es troba l’actual model d’Internet prové dels seus orígens: “La xarxa no va ser concebuda per a convertir-se en el rol socioeconòmic central de la societat i la indústria, com està passant en l’actualitat, sinó que simplement era una forma de comunicació”. Per això, va recomanar no caure “en els mateixos errors i tenir en compte tots els actors que intervenen a la Xarxa en el moment de concebre el nou model” i va remarcar que es faci especial atenció a temes com la seguretat i la privacitat.

D’entre les nombroses qüestions que es van plantejar durant l’acte, els assistents van posar ènfasi a la necessitat d’establir un nou model de negoci en infraestructures que garanteixi una veritable Internet de qualitat i de banda ampla. En aquest sentit, Artur Serra afirma que “ara és el moment de plantejar-nos aquesta qüestió ja que, per necessitat, ara ve la gran inversió en infraestructura i és per tant el moment de plantejar-nos seriosament quin serà el millor model de negoci, ja que podria suposar l’èxit o el fracàs total”.

Fòrum d’Internet del Futur

Arran de la jornada de treball es va anunciar la creació del Fòrum d’Internet del futur de Catalunya, on es crearan quatre grups de treball entre les empreses i entitats assistents a la jornada per als principals punts que cal tenir en compte en el redisseny de la Xarxa. D’una banda, “La Xarxa de les persones”, on els usuaris ja no són només consumidors de contingut, sinó que cada vegada més són part activa en l’elaboració de continguts i serveis a la Xarxa. D’altra, “La Xarxa ubiqua”, que haurà de tenir en compte les tendències de creixement de la xarxa, tant de mobilitat de les persones i la connectivitat creixent de sensors i tota mena de dispositius. Un tercer punt d’estudi i treball serà “La Xarxa dels media”, que recull l’espai de treball de la creació de continguts multimèdia i el sector audiovisual. I finalment, i2CAT va proposar una quarta via de treball, “La Xarxa com a infraestructura”, on es treballarà els models de negoci en aquesta matèria.

L’objectiu final d’aquest debat i del fòrum creat és l’elaboració d’un document de consens elaborat per les principals empreses i institucions del sector d’Internet i telecomunicacions on s’estableixin les principals línies d’actuació per a la creació de la Internet del futur, previst per a l’octubre d’aquest any.

Vicenç Badenes, director del Citilab-Cornellà, va participar activament a tota la sessió i va oferir el centre “com una infraestructura del coneixement a disposició de tothom per col·laborar i contribuir en la recerca d’aquesta nova Internet”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar