La Generalitat presenta el full de ruta de programari lliure


L’espectació que ha creat l’elaboració del Full de Ruta per la implantació de programari lliure (PL) a la Generalitat es va confirmar amb una assistència massiva de públic a l’acte de presentació que es va fer, ahir a la tarda a les Jornades de PL que se celebren a la Universitat Pompeu Fabra. La presentació del Full de Ruta van fer-la Josué Sallent, Director General per la Societat de la Informació i Xavier Milà, director d’estratègia del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). També va participar a la mateixa sessió, Carolina Grau, directora del Cenatic, que també va celebrar la iniciativa del full de ruta.

El Full de Ruta ha fet un anàlisis de la situació actual d’ús de PL a la Generalitat que, amb l’excepció del departament d’Educació, és molt baixa, segons conclou el mateix treball. I planteja un seguit de línies d’acció que Xavier Milà va concretar en “fer que l”entorn TIC de la Generalitat sigui favorable al PL, definir un marc d’interoperabilitat i estàndards tecnològics, aconseguir fer alliberament del codi i documentació, crear línies d’adopció de solucions de PL i impulsar un entorn i arquitectura de desenvolupament col·laborativa”.

Aquestes línies de treball van anar acompanyades d’alguns objectius i repte concrets que, ahir ja es van fer públics. Per a finals d’enguany el CTTI vol disposat d’un nou marc de contractació de les TIC que faciliti la presència de solucions PL i també establir estàndards d’intercanvi de documents que permetin i facilitin solucions obertes. Per a inicis de 2009, es va confirmar l’anunci que Ernest Maragall va fer a la presentació de Linkat, al Citilab-Cornellà, que la distribució educativa passarà a ser d’ús general de la Generalitat. Es crearà un centre de competència en programari liure i tots els ordinadors portaran OpenOffice. Durant l’any s’establiran normatives per regular l’alliberament del programari fet per la Generalitat, que el maquinari que compri la Generalitat sigui compatible amb Linkat i adequar LaFarga.cat per ser la forja de desenvolupament corporatiu.

Josué Sallent va dir que “estem satisfets del treball que s’ha fet amb el full de ruta. És un bon anàlisi i és tan crític que fins i tot ens fa posar vermells. S’han fet uns plantejaments realistes que ens posa deures i dates”. El director general de Societat de la Informació de l’STSI va explicar que “el programari lliure és el que dóna millor resposta als objectius que plantegem amb la nostra estratègia per la Societat de la Informació (neutralitat, independència de proveïdors, interoperabilitat, sector TIC…)”. I va remarcar que més enllà d’una migració tecnològica “volem fer un canvi cultural. Volem convèncer a l’organització”.

La directora del Cenatic, Carolina Grau, va presentar el seu centre i quin són els seus objectius per enguany. Va celebrar la incorporació de la Generalitat al Patronat del Cenatic i va destacar que “el full de ruta és una bona aportació de Catalunya que ens ve en un bon moment i ens va molt bé. Estem oberts a treballar junts i a coordinar-nos”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar