Logotip Symbian

Nokia compra i obre la plataforma de mòbils Symbian


Nokia, Sony Ericsson i Motorola amb la seva plataforma UIQ i NTT DOCOMO amb la seva plataform MOAP, acaben de fer públic la seva intenció per unir i crear una plataforma oberta de programari de mòbil basada en Symbian. Juntament amb AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics,Texas Instruments i Vodafone planegen crear la Fundació Symbian per estendre l’atractiu d’aquesta plataforma unificada i oberta de programari. L’afiliació d’aquesta Fundació sense ànim de lucre s’obrirà a totes les organitzacions, iniciativa que ja ha rebut el suport d’altres líders de la indústria mòbil.

Per permetre la Fundació, Nokia ha anunciat la seva intenció d’augmentar del seu 48% al 100% la seva participació a Symbian Limited. L’operació tindrà un cost de 410 milions de dòlars, si bé actualment la companyia finlandesa ja paga anualment 250 milions de dòlars en llicències de Symbian. Des d’aquestes contribucions, la Fundació donarà un marc d’una Interfície d’usuari comuna que estarà disponible per a tots els membres de Fundació sota una llicència lliure.

Les contribucions dels membres de la Fundació s’integraran per promoure la plataforma, que es posaran a disposició de tothom que ho necessiti. Es preveu que tot el codi font pugui estar a l’abast de qualsevol desenvolupador en un parell d’anys -s’espera que Nokia tanqui l’operació de compra durant la primera part de l’any vinent- i està pensat per ser alliberat sota una Llicència Pública Eclipsi (EPL) 1.0.

Aquesta nova plataforma té ja un mercat de més de 200 milions de telèfons, mitjançant més de 230 models diferents, tots ells depenent del sistema operatiu Symbian.

Tots els membres de la fundació creuen que aquesta iniciativa servirà per unificar la plataforma de programari, i accelerarà la disponibilitat de nous serveis de cara a obtenir nous clients i més negoci, en un gest que es considera com a resposta al projecte Android de Google, tot i que també és important de cara per seguir augmentant les diferències amb la plataforma Microsoft Windows Mobile, amb una quota actual de mercat del 13%, davant un 60% aproximat de Symbian.

Podeu obtenir més informació en aquesta nota de premsa de la web de Symbian.

Des de la blogosfera, Enrique Dans opina en aquest post sobre l’últim moviment estratègic de Nokia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar