Superada La Barrera Del Petaflop

La barrera del petaflop queda superada per l’ordinador més ràpid del món


El Roadrunner és l’ordinador ubicat en el Laboratori Nacional de Los Alamos de Nou Mèxic, dissenyat pel propi personal del laboratori i IBM, que acaba de batre la marca mundial de velocitat de càlcul. El “correcamins” acaba d’assolir el petaflop, una xifra que equival a realitzar mil bilions d’operacions matemàtiques en un segon.

D’aquesta manera supera el “Blue Gene”, la segona computadora més ràpida, situada en el també nord-americà Laboratori Nacional Lawrence Livermore, que fins a la data s’havia quedat en una velocitat màxima de 0,478 petaflops. El rendiment dels superordinadors es mesura en operacions de càlcul per segon anomenades flops.

A Europa, el primer superordinador de la llista és el Jugene, del Centre d’Investigacions Científiques de Jülich, a Alemanya, que ocupa el sisè lloc de la classificació i assoleix una velocitat de càlcul de 0,180 petaflops o 180 teraflops.

La llista dels 100 ordinadors més ràpids es pot veure a la web Top500.org, on es pot localitzar al Marenostrum, el supercomputador situat a l’UPC, situat en la posició número 26 mundial, que assoleix una velocitat de 0,063 petaflops o 63 teraflops.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar