Citilab acull la presentació de la Linkat 2.0


“Estem regalant un cotxe nou a l’educació del país. És un canvi de pell, és un canvi en profunditat”, amb aquests termes es va referir, Ernest Maragall, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, al nou Linkat 2.0 i a l’aposta que el Departament fa pel seu desplegament al sistema escolar català. La presentació de la distribució GNU/Linux del Departament d’Educació es va fer, aquest divendres, a l’auditori del Citilab, adaptat com una gran sala de demostració de totes les novetats i millores que aporta la nova Linkat.

Ernest Maragall no es va limitar a fer la presentació protocolària de la Linkat sinó que va fer una afirmació contundent sobre el paper transformador que pot tenir a la societat i al món educatiu: “Està canviant radicalment el caràcter i la profunditat de les característiques de les relacions entre ciutadans, usuaris i les TIC. Estem passant d’una relació biunivoca, i més aviat subordinada, d’un a un i depenent, lligats a un soft determinat, a una màquina determinada i on has d’obeir sempre, seguint instruccions… i, ara i aquí, de sobte tot això es capgira, no només en la relació d’un a un, sinó que estem passant a una relació de tots amb tots”. Maragall va lligar el nou sistema de relacions que promou Linkat i el programari lliure amb el model d’autonomia escolar que proposa el Departament pels centres.

Durant tot el matí els participants a l’acte de presentació van poder veure el funcionament d’aquesta nova versió, que ja va ser publicada oficialment a finals del passat mes de maig, i conèixer les funcionalitats noves i els programes que incorpora, com les eines ofimàtiques i de connectivitat, d’edició de vídeo digital i música, o de síntesi de veu en català. Jordi Vivancos, cap del Servei de Tecnologia Educativa, va destacar la incorporació de solucions de síntesis de veu, a partir d’una adaptació al català del programa Festival, i que millora considerablement el component multimèdia de Linkat.

Un cop feta la presentació es va donar pas a la conferència “Nosaltres avui, els ciutadans lliures demà” que, des de Finlàndia, va presentar Quim Gil, periodista, escriptor i col·laborador actiu en diversos projectes de programari lliure com Gnome, Ubuntu i Guadalinex. Quim Gil, actualment, és coordinador de la comunitat d’usuaris i desenvolupadors del projecte Maemo de Nokia.

La presentació de Linkat al Citilab ha estat una bona oportunitat per parlar amb les persones responsables del projecte així com amb els seus desenvolupadors. La presència del conseller Ernest Maragall confirma l’aposta i el compromís del Department amb el seu desplegament que s’ha anat confirmant els darrers mesos amb la voluntat que Linkat sigui a tots els centres educatius públics del país.

El Departament d’Educació ha publicat aquesta nota de Premsa sobre la presentació.L’acte va ser retrasmès en directe per vídeo i es pot veure aquí (necessiteu el Real Player) l’enregistrament. Ben aviat també podreu accedir a l’enregistrament que n’ha fet el Citilab.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar