Aprovat el Pla de Digitalització i consulta en xarxa dels arxius nacionals


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres passat el Plan de digitalització i consulta en xarxa dels fons documentals dels arxius nacionals, que persegueix com a principals objectius satisfer les demandes de l’accés dels ciutadans als arxius estatals; ampliar l’oferta de continguts qualificats per al desenvolupament de futures indústries culturals i de continguts a la Xarxa, potenciar un espai europeu i internacional i preservar i custodiar els documents originals.

Aquestes mesures fonamentals s’estructuren segons quatre eixos: normalització, preservació, difusió i millora, i construcció d’infraestructures adequades, i en aquest sentit s’elaborarà un Avantprojecte de llei que establirà pautes i principis de normalització arxivístiques, segons l’entorn tecnològic de les organitzacions.

Entre altres de les iniciatives més destacades es crearà el Programa General de Digitalització per a l’augment de les bases de dades digitals. L’objectiu per a aquest 2008 és digitalitzar quaranta milions d’imatges. Una xifra que pot quedar-se petita ja que onze arxius estatals del Ministeri de Cultura tenen emmagatzemat uns 260 km de documentació, la qual cosa suposa que la digitalització completa suposaria unes quatre bilions d’imatges.

Igualment, en el pla s’inclou el Programa Intensiu de Descripció de les imatges digitalitzades obtingudes en el programa anterior, en el que aquest any té previst incrementar un milió de registres informatitzant-se inventaris, catàlegs i índexs.

Es treballarà en la difusió del Portal d’Arxius Espanyols (PARES) i en la seva implantació tecnològica tant als Arxius Iberoamericans com en altres espanyols fora del sistema estatal. D’aquesta manera es maximitza la contribució a la difusió digital dels fons arxivístics, permetent l’accés lliure i gratuït a tots els ciutadans.

Altres mesures relacionades inclouen el Programa d’Ajuts a Projectes Arxivístics, que donen cobertura a institucions privades sense ànim de lucre com bisbats, fundacions i arxius privats, entre altres.

Es desenvoluparan projectes web especials que permetin difusió especialitzada en documentació com els relatius a la Commemoració de la Independència Iberoamericana, l’Arxiu Virtual de la Mediterranetat, el Centre Documental de la Memòria Històrica i el Portal Europeu de Documents i Arxius de la Unió Europea. Així com també es potenciarà la presència d’Espanya en el Programa ADAI (Ajuts al Desenvolupament Arxivístic Iberoamericà) creat per iniciativa de la Cimera Iberoamericana de caps d’estat i de Govern.

Referent a les infraestructures l’objectiu que es persegueix consisteix a disposar d’una xarxa d’arxius prou modernitzada i se centrarà en inversions dels arxius històrics depenents del Ministeri de Cultura.

I finalment, s’ha oficialitzat el compromís de creació del Centre de Difusió i Reproducció, una unitat que coordinarà totes les actuacions, i que dependrà de la Direcció General del Llibre, Arxius i Biblioteques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar