Un centenar de centres catalans disposaran el proper curs del programari lliure Linkat


Amb l’anunci de l’arribada de la versió 2.0 de Linkat GNU/Linux realitzada fa poques setmanes, el Departament d’Educació vol implantar el programari lliure, com a mínim, a prop d’un centenar de centres escolars durant el proper curs 2008-2009. A més d’aquesta mesura, tots els centres nous que a partir d’aquest curs es creïn a Catalunya tindran incorporada la tecnologia necessària per a poder utilitzar el Linkat.

Linkat és un sistema de programari lliure en català per a ordinadors amb nombroses aplicacions educatives. Es tracta d’un sistema que disposa d’un seguit de característiques i aplicacions que el converteixen en una eina idònia per a treballar als centres, ja que inclou aplicacions d’ofimàtica, d’internet, multimèdia, jocs i d’altres aplicacions educatives. El curs 2005-2006 el Departament d’Educació va implantar com a prova pilot el Linkat a més de 20 centres educatius.

Aquest sistema operatiu basat en programari lliure suposa respecte d’altres programes informàtics la possibilitat de disposar d’un software gratuït, fet que representa un estalvi en pagament de llicències per part dels centres, s’actualitza automàticament i no necessita antivirus per protegir el sistema, i a més, aposta per estendre l’alfabetització digital entre tots els escolars.

Linkat també té en compte no només l’estalvi econòmic, sinó també l’energètic i ecològic. És per això que un dels aspectes positius és que els ordinadors necessaris per a implantar-ho no cal que siguin nous, sinó que poden ser reutilitzats de tal manera que es poden crear aules de baix cost. Linkat també ofereix la possibilitat de treballar amb terminals lleugers que redueixen en un 75% les emissions de CO2, passant dels 200 watts per ordinador que es gasta actualment als 50 watts.

La nova versió Linkat 2.0 presenta un seguit de novetats, com un nou escriptori amb efectes 3D, que amplia les possibilitats d’interacció amb l’usuari, 50 noves aplicacions, síntesi de veu en català, i compatibilitat amb la majoria d’ordinadors existents al mercat.

El Departament d’Educació vol estendre l’ús de Llinkat entre els centres escolars, i per això ofereix la possibilitat d’incorporar el sistema a totes aquelles escoles i instituts que ho desitgin. A l’estat el projecte educatiu d’ús de Linux el fan servir algunes comunitats autònomes com Andalusia, Extremadura, Castella – la Manxa, Madrid i el País Valencià.

La versió 2.0 de Linkat i tota la informació necessària sobre el sistema es pot consultar al portal http://linkat.xtec.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar