Presentació del projecte guifi.net


El passat mes de març de 2008 va tenir lloc al CitiLab-Cornellà una presentació del projecte guifi.net. En aquesta presentació es van explicar els orígens, expansió, filosofia i funcionament d’aquest projecte ciutadà que té un objectiu global, el de desenvolupar eines tecnosocials que facilitin la creació i gestió de xarxes telemàtiques per part de la ciutadania; i un altre de local, fer servir aquestes eines per a la creació de xarxes ciutadanes en el nostre territori. En l’actualitat compta amb més de 3.700 nodes de connexió distribuïts per tot el territori català, la meitat d’ells creats el darrer any.

Concretament, es tracta d’una xarxa de nodes de connexió mitjançant tecnologia Wi-Fi, o sense fils, a la qual pot tenir accés tothom sense cap cost de connexió, i l’única obligació de la qual és permetre compartir els recursos d’accés a la xarxa a qualsevol usuari interessat. Aquesta tecnologia sense fils, i la seva llicència comuns sensefils, permet crear infraestructures compartides de comunicació de baix cost, escàs impacte mediambiental i fàcilment instal·lables. Les seves utilitats pràctiques van des del lliure intercanvi de fitxers o l’accés compartit a Internet fins a la possibilitat de comunicar-se mitjançant telefonia o compartir vídeos, o qualsevol altre servei i aplicació que es pugui muntar sobre una xarxa informàtica. A més, permet tant la interconnexió local com la de diferents poblacions entre si, la qual cosa implica la possibilitat de generar xarxes d’ampli abast i pràcticament sense limitacions geogràfiques en la seva extensió.

Durant la presentació es va explicar també el paper de guifi.net a l’hora de ser punt de trobada per a coordinar i donar suport tècnic als diferents usuaris i projectes d’aquesta xarxa ciutadana, nascuda el 2004 en la població de Gurb (Osona) com resposta popular a la falta d’accessos a les noves tecnologies, i que es va estendre per totes les poblacions i comarques pròximes fins al grau d’implantació que té avui dia, creixent a un ritme de més de 100 nous nodes al mes (fet que la converteix en la xarxa més gran del món en aquesta categoria).

Aquesta trobada de difusió ha estat coorganitzada per l’Observatori per a la CiberSocietat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar