Investigadors de la Universitat de Stanford creen una càmera 3-D amb 12.616 lents


Un grup d’investigadors de la Universitat de Stanford, als Estats Units, ha creat el primer prototipus d’una càmera 3-D que permetrà obtenir fotografies amb efecte de profunditat. Això serà gràcies a un sensor format per 12.616 lents que captaran cadascun dels punts concrets de l’objecte o paisatge fotografiat. L’aparell realitzarà fotografies en les quals els objectes de primer pla i els que se situïn més lluny estaran perfectament enfocats.

Actualment, les càmeres de fotos convencionals disposen d’una única lent que genera imatges bidimensionals i les úniques fotografies en tres dimensions s’han realitzat mitjançant dos objectius. El nou prototip format per 12.616 lents permet que cada punt de la imatge que es fotografia sigui capturat almenys per 4 minicàmeres. D’aquesta manera, s’obtenen diferents perspectives que es van solapant igual com passa amb la vista humana i es complementen l’ull dret i l’esquerre. El resultat que s’obté és una imatge digital de la qual se’n poden editar totes les seves propietats, a diferència de les imatges bidimensionals. Segons un dels responsables del projecte, Keith Fife, l’aparell és com tenir diferents càmeres en un únic xip.

Després del primer prototip, ara intentaran desenvolupar-ne una versió pel mercat i Fife no descarta intentar adaptar-la per a telèfons mòbils. L’aparell, a més de millorar la fotografia convencional, tindrà altres aplicacions pràctiques com, per exemple, la creació d’objectes i persones en tres dimensions per a mons virtuals, la creació de maquetes d’edificis o monuments o la millora dels sistemes de seguretat basats en el reconeixement facial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar