Freesound, la plataforma de creació musical desenvolupada per la UPF


Freesound és una plataforma en línia creada a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que permet a músics, artistes i personal investigador intercanviar sons d’una manera gratuíta. El projecte ha estat desenvolupat en els darrers dos anys per un equip investigador del Grup de Recerca en Tecnologia Musical (GTM), de l’Institut Universitari de l’Audiovisual (IUA) i del Departament de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions de la UPF.

Es tracta d’una plataforma en línia que disposa avui dia d’una base de dades amb més de 40.000 sons, una comunitat de 500.000 usuaris registrats i 15.000 visitants al dia.

El Freesound va obtenir el desembre passat un important premi de 50.000 dòlars (uns 35.000 euros aproximadament) per part dels Google Research Awards, uns guardons que tenen l’objectiu de promoure projectes de recerca que milloren l’accés a la informació a Internet.

A la seva pàgina web s’ofereix la possibilitat que els usuaris afegeixin descripcions i etiquetes a qualsevol so de la base de dades. Els sons són emprats diàriament per importants centres de recerca d’arreu del món, entre els quals destaquen l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) als Estats Units o l’Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) a França. A més, hi ha produccions artístiques, obres de teatre, melodies de mòbils i pel.lícules de cinema (per exemple Children of men, d’Alfonso Cuarón) que han incorporat tecnologia provinent de la comunitat d’usuaris Freesound.

Impuls de Google

Es preveu que l’ajut de Google permeti incrementar la biblioteca de sons, millorar el programari i promoure l’ús del producte en els àmbits de la recerca i la creació musical arreu del món. Per al GTM, el reconeixement per part de l’empresa que controla el principal cercador d’Internet fa que el Freesound es configuri com l’eina de creació musical del futur.

Font: Universitat Pompeu Fabra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar