skip to Main Content

Les llicències Creative Commons fan 5 anys


Les llicències Creative Commons (CC), que permeten compartir els continguts (text, vídeo, imatges…) sota certes condicions acaben de complir cinc anys amb una efemèride que s’ha celebrat en ciutats com Amsterdan, Copenage, Lisboa, Nova York i San Francisco.

El moviment Creative Commons va néixer el 2002 en EUA de la mà d’experts en propietat intel·lectual, lleis en Internet i informàtics com James Boyle, Michael Carroll, Lawrence Lessig, Hal Abelson i Eric Eldred. Les CC ofereixen un ventall de llicències que inclouen des del tradicional sistema de drets d’autor fins al domini públic. Segons s’especifica a la seva pàgina web oficial, “el nostre objectiu és donar opcions a aquells creadors que volen que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota determinades condicions. I aquestes condicions són escollides pel propi autor. Entre una obra amb “tots els drets reservats” o una amb “cap dret reservat”, Creative Commons proposa tenir “alguns drets reservats”.

En aquesta notícia publicada al diari 20 minuts, el primer diari espanyol en paper en publicar les seves notícies amb aquest tipus de llicències, s’explica que “cada vegada un major nombre de músics, productors de vídeo, escriptors, autors de blogs o periodistes demostra la seva passió per compartir i recorre a CC per promocionar i distribuir els seus treballs. Segons un informe elaborat per les universitats de Singapur i Albany aquesta tardor i recollit per Mercé Molist en el seu blog existeixen un total de 60 milions d’obres que usen aquestes llicències, sent l’Estat espanyol el país que més treballs registra sota aquest règim, un milió l’octubre d’aquest any”. Recentment, la revista científica Nature acaba d’anunciar que tots els articles relacionats amb la investigació de la genoma humana tindran una llicència CC.

El projecte CC Espanya es va iniciar el febrer de l’any 2003 quan la Universitat de Barcelona (UB), a través del físic i professor d’aquesta universitat Ignasi Labastida, decideix buscar un sistema per publicar material docent seguint l’exemple del Massachusets Institute of Technology (MIT). Es decideix optar per aquest sistema de llicències i s’estableix un acord de treball en el qual la UB lideraria el projecte d’adaptació de les llicències a l’Estat Espanyol en castellà i català.

Poc després, des de l’1 d’octubre de 2004 les llicències de Creative Commons estan adaptades a la legislació sobre propietat intel·lectual de l’Estat Espanyol.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar