Presentació de la Xarxa Catalana de Living Labs

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació I2CAT han presentat el projecte del Catalunya Living Labs, el paraigües que alglutina sota d´una mateixa identitat les iniciatives dels diferents laboratoris digitals ciutadans del país. "Des d´aquest punt de vista considerem Catalunya com un gran laboratori social" ha afirmat aquest matí Artur Serra, adjunt a la direcció d´i2CAT i un destacat impulsor, juntament amb Esteve Almirall, de la Xarxa Europea de Living Labs, . Els Living Labs són entitats mixtes (PPP- Public Private Partnership) on empreses, organismes públics, centres de recerca i ciutadans s’involucren, mitjançant l’impuls de la Societat de la Informació, en el procés d’innovació co-creant i validant tecnologies, plataformes, productes, serveis, i models de negoci en entorns i contexts reals i quotidians.

Desprès de les felicitacions mútues del secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch i el director de l´i2CAT, Sebastià Sallent per l´èxit de consens d´aquesta iniciativa, Bror Samelin, responsable del àrea de Societat de la Informació i MItjans de la Comisió Europea ha ofert una visió àmplia del contexte en el que es mouen els Living Labs. Per la seva banda, el màxim impulsor del Living Labs Portfolio Leadership Group ha destacat, via videoconferència des de Finlàndia, el paper de la comunitat catalana de Living Labs com la més activa dins de la organització.

Serra no s´ha estat de recordar, en al.lusió als comentaris finesos, que parlar "de que el tema de les infraesructures ja no és el focus dels debats" no deixa de ser "un acudit de mal gust a Catalunya", en referència als greus problemes estructurals que pateix Catalunya. També ha destacat, en aquesta mateixa linia, l´abisme que separa Catalunya de la comunitat de Madrid en el ranking de zones amb més capacitat innovadora.

L´experiència acumulada a l´exterior

Esteve Almirall va iniciar el capítol referent a les experiències dels Líving Labs europeus oferint una àmplia panoràmica de la situació que va situar les coordinades per comprendre millor les aportacions dels representants de destacats centres.
La trobada no ha suposat nomès la presentació en societat de CatLab, sino que ha permès conèixer de primera ma l´abast d´experiències molt consolidades com el Helnsinki Virtual Village, explicat amb profusió de detalls per Kari Raina, d´Arabianta, o l´ambiciós programa de l´iCity Living Lab a Flandes, exposat per Mark De Colvenaer, que inclou, entre d´altres projectes, un innovador projecte de democràcia digital per al Parlament Europeu, en el que està previt que Barcelona formi part.Daan velthausz i Ingrid Mulder, del Telematica Institut d´Amsterdam, han introduït, per la seva banda, innovadors models que permeten definir millor els processos funcionals propis dels Living Labs.

El model català
La definició de la metodología que permeti establir en claredat quins són els paràmetres d´actuació dels Living Labs és de fet, el camp de treball que de forma inmediata ja s´està desenvolupant des de el CatLab. tal com ha explicat Inés Garriga, de la Fundació i2CAT.Tots els centres membres de Catlab ha tingut ocasió d´exposar breument el seu model i les seves experiències: Vicenç Badenes, de Citilab, Joan Carles Lluch, de Neapolis, Arturo Ortega, de la Fundació Barcelona Digital, Oriol Alcoba, de 22@,  Ricard Bonastre de Tecnocampus Mataró i Mònica Mateu de Sant Cugat Obert.

L´acte decloenda ha estat presidit per Josuè Sallent, director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cercar