skip to Main Content

Un investigador català aconsegueix que els ordinadors cantin com els humans


Jordi Bonada, un investigador del Grup de Tecnologia Musical (GTM) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és el creador del programari Vocaloid, un sintetitzador capaç de generar veu humana cantada des d’un ordinador personal. El producte el comercialitza l’empresa multinacional Yamaha.

Per fer servir aquest programari, l’usuari ha d’introduir la lletra i la música desitjades, per tal que es reprodueixin amb la veu seleccionada. Vocaloid ha estat dissenyat a partir d’una recopilació d’articulacions fonètiques de cantants reals, enregistrades en una base de dades que actua com a biblioteca vocal. Aquesta informació es pot modificar amb la introducció de diferents paràmetres d’expressivitat.

Bonada ha estat recentment el guanyador del primer premi de la IX edició del guardó Rosina Ribalta, que atorga la Fundación Epson al millor projecte de tesi doctoral dins l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, pel treball “Synthesis of the Singing Voice by Performance Sampling and Spectral Models”.

Font: Recercat i Universitat Pompeu Fabra

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
Cercar