CITILAB https://www.citilab.eu Citilab-Cornella Tue, 21 Jul 2020 14:19:18 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 Citilab participa en el nou Màster en Disseny i Direcció de Labs de la Universitat de Barcelona amb i2cat i la Generalitat de Catalunya https://www.citilab.eu/actualitat/2020/07/21/citilab-participa-en-el-nou-master-en-disseny-i-direccio-de-labs-de-la-universitat-de-barcelona-amb-i2cat-i-la-generalitat-de-catalunya/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/07/21/citilab-participa-en-el-nou-master-en-disseny-i-direccio-de-labs-de-la-universitat-de-barcelona-amb-i2cat-i-la-generalitat-de-catalunya/#comments_reply Tue, 21 Jul 2020 11:36:52 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37558 L'entrada Citilab participa en el nou Màster en Disseny i Direcció de Labs de la Universitat de Barcelona amb i2cat i la Generalitat de Catalunya ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

El proper mes d’octubre del 2020 es posarà en marxa el nou Màster en Disseny i Direcció de Labs i Projectes d’Innovació Social i Digital (Didilabs), una formació en línia que té l’objectiu de capacitar professionals qualificats en el desenvolupament de projectes d’innovació social i digital i en el disseny, la implementació i la direcció de labs i xarxes de laboratoris ciutadans.

Aquesta formació s’ha desenvolupat amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Fundació i2cat, la Generalitat de Catalunya i Citilab.

El context, una necessitat social en un moment clau

El Màster en Disseny i Direcció de Labs neix en un moment clau per la innovació social i digital. Actualment, promoure dinàmiques d’innovació social i digital s’ha convertit en un element estratègic en el desenvolupament de les noves polítiques públiques i en la transformació d’algunes estructures socials, tant públiques com privades. Els labs són els instruments que acompanyen la transformació d’aquestes institucions de la Societat del Coneixement.

Aquest màster s’impulsa davant la necessitat de capacitar nous professionals en aquesta especialitat i oferir noves respostes als reptes de l’actualitat. La formació superior en aquests nous perfils professionals facilitarà el lideratge i la dinamització d’aquest procés transformador, que fomenta el naixement de laboratoris d’innovació social i digital a tot el país.

La formació

Didilabs és un màster professionalitzador, dissenyat per ser cursat completament en línia i concebut per completar en 1 any.  Aquesta formació va dirigida a responsables de polítiques digitals, promotors de labs, dissenyadors, executors i directors de labs, responsables d’innovació i dinamitzadors, assessors, consultors i investigadors. 

Els professionals podran comprendre el fenomen digital i el seu impacte en la construcció de la societat digital com a Societat del Coneixement, conèixer els problemes i els reptes d’aquesta societat, situar la narrativa sobre la innovació social i digital i conèixer les dinàmiques del canvi social; així com aprendre a dissenyar ecosistemes d’innovació social i digital, promoure, desenvolupar i dirigir projectes, labs i estructures similars dedicades a la innovació social i dissenyar comunitats ciutadanes que participin en projectes d’innovació social i digital.

L’aportació del Citilab, experiència i coneixement

Citilab, com a primer laboratori ciutadà d’innovació social i digital d’Europa, ha col·laborat en aquesta formació desenvolupant un total de sis tallers sobre direcció de labs, activació d’ecosistemes d’innovació oberta a través de la metodologia 3H, trasllat de les pràctiques innovadors habituals dels labs al món educatiu, generació de projectes d’innovació social i tecnològica i formacions en noves professions i, finalment, generació d’informació i coneixement obert així com impacte i valor de la innovació.

Tot aquest contingut està directament relacionat amb les línies de treball pròpies del laboratori d’innovació de Cornellà de Llobregat: Col·laboratori, EduLab, LaborLab i ThinkLab.


El màster s’emmarca en el procés de transformació social i digital, de creació d’un estat de la innovació com a contrapunt a l’estat del benestar i com un instrument per a crear i articular un Sistema Universal d’Innovació i s’alinia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, amb el Programa Horizon Europe 21-27 i amb les Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

També compta amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, COEbreLAB, la Universitat de Deusto, la Diputació de Lleida, ESADE Business School, UpSocial, CENFIM i consultores independents. Representants de la Diputació de Barcelona, Everis Living Lab Barcelona, Espai Cràter, Colectic, CriTIC, Xnet, The Beach lab x Europe, Living Lab de Salut (IrsiCaixa), la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Hospital Sant Joan de Déu, Pirates de Catalunya, KDE e.V., Ideograma i AKIS International també col·laboren com a conferenciants.

Podeu consultar el pla d’estudis complet, el professorat implicat, la calendarització de la formació i tota la informació addicional fent clic aquí. Per a formular la preinscripció en línia  teniu temps fins l’1 d’octubre!

L'entrada Citilab participa en el nou Màster en Disseny i Direcció de Labs de la Universitat de Barcelona amb i2cat i la Generalitat de Catalunya ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/07/21/citilab-participa-en-el-nou-master-en-disseny-i-direccio-de-labs-de-la-universitat-de-barcelona-amb-i2cat-i-la-generalitat-de-catalunya/feed/ 0
Ja podeu adquirir el kit de robòtica i la placa ED1 del Citilab a través de la nostra nova botiga en línia! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/07/07/ja-podeu-adquirir-el-kit-de-robotica-i-la-placa-ed1-del-citilab-a-traves-de-la-nostra-nova-botiga-en-linia/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/07/07/ja-podeu-adquirir-el-kit-de-robotica-i-la-placa-ed1-del-citilab-a-traves-de-la-nostra-nova-botiga-en-linia/#comments_reply Tue, 07 Jul 2020 09:43:31 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37536 L'entrada Ja podeu adquirir el kit de robòtica i la placa ED1 del Citilab a través de la nostra nova botiga en línia! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

El laboratori d’innovació social i digital de Cornellà de Llobregat estrena botiga en línia, el Market del Citilab, posant a la venda el kit de robòtica educatiu ED1 i la placa ED1, productes desenvolupats amb fins pedagògics al Citilab.

El kit de robòtica i la placa ED1 del Citilab

El kit de robòtica ED1 inclou els materials necessaris per realitzar el muntatge del robot Fantàstic: la placa ED1, els motors, el cable USB i la bateria. A més, ofereix la possibilitat de personalitzar el robot a través d’un patró model que facilita la creació d’un vestit. 

La placa ED1 s’ha dissenyat al lab de Cornellà amb l’objectiu de poder realitzar projectes educatius de robòtica, electrònica creativa, domòtica i fins i tot d’Internet de les Coses. La placa es programa amb l’entorn microBlocks, un nou llenguatge de programació visual per blocs semblant a l’Scratch que funciona dins la placa i permet treballar tant projectes interactius com autònoms de forma transparent.

A través del projecte EduLab, Citilab impulsa que les nenes i els nens esdevinguin competents en les habilitats del segle XXI, fomentant la creativitat, el pensament analític i la innovació i facilitant l’experimentació de les disciplines STEAM així com les activitats interdisciplinars.

Per a accedir a la botiga en línia, podeu fer-ho entrant a la pàgina web del Citilab i cercant el ‘Market’ al menú principal de la part superior o a través de l’enllaç https://market.citilab.eu/.

L'entrada Ja podeu adquirir el kit de robòtica i la placa ED1 del Citilab a través de la nostra nova botiga en línia! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/07/07/ja-podeu-adquirir-el-kit-de-robotica-i-la-placa-ed1-del-citilab-a-traves-de-la-nostra-nova-botiga-en-linia/feed/ 0
Citilab torna a obrir l’Opensurf i les aules d’estudi amb aforament limitat i torns horaris a partir de l’1 de juliol https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/26/citilab-torna-a-obrir-lopensurf-i-les-aules-destudi-amb-aforament-limitat-i-torns-horaris-a-partir-de-l1-de-juliol/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/26/citilab-torna-a-obrir-lopensurf-i-les-aules-destudi-amb-aforament-limitat-i-torns-horaris-a-partir-de-l1-de-juliol/#comments_reply Fri, 26 Jun 2020 11:26:33 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37480 L'entrada Citilab torna a obrir l’Opensurf i les aules d’estudi amb aforament limitat i torns horaris a partir de l’1 de juliol ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

Es podrà accedir-hi de dilluns a divendres, de 8h a 20h, reservant cita prèvia i acomplint les mesures de seguretat

El proper dimecres 1 de juliol de 2020, Citilab torna a obrir al públic l’Opensurf i les aules d’estudi de dilluns a divendres, de les 8 hores fins les 20 hores. L’Opensurf i les aules d’estudi romandran tancades en horari nocturn fins a nou avís.

Per accedir a l’Opensurf caldrà reservar cita prèvia a través de l’aplicació ‘Mi Club Online, respectar els torns horaris (de 8 a 11:45 hores, de 12:15 a 15:45 hores i de 16:15 a 20 hores) i acomplir les mesures de seguretat indicades pel personal i a les instal·lacions.

Vols venir a estudiar, treballar o connectar-te a Internet al Citilab? Segueix les següents indicacions, fent clic en cada secció desplegable:

El primer pas per a poder reservar cita prèvia és activar el teu Carnet Virtual de Citilaber:

  1. Accedeix a l’aplicació ‘Mi Club Online’ a través del següent enllaç: https://citilab.miclubonline.net/.
  2. Selecciona l’opció ‘Carnet Virtual’ que hi ha al menú. Introdueix el codi del Citilab: Inzd3E7e52
  3. Prem ‘recordar contrasenya’ i introdueix el teu correu electrònic. És on rebràs la informació d’activació i accés.
  4. Introdueix l’usuari i la contrasenya que haurà arribat al teu correu electrònic.

Ja has activat el teu Carnet Virtual!

Un cop tinguis activat el Carnet Virtual, ja pots reservar la teva plaça en algun dels torns horaris:

  1. Al calendari de l’aplicació ‘Mi Club Online‘, consulta els dies i torns horaris disponibles. 
  2. Fes clic sobre el dia i torn horari que t’interessa i, a continuació, prem el botó ‘Reservar’.

Si l’aplicació t’ho confirma, ja tens la plaça reservada en el torn indicat!

Assisteix presencialment al Citilab en el torn horari que has reservat i, sobretot, no oblidis el teu smartphone. Un cop a les instal·lacions, segueix aquests passos:

  1. Entra novament a https://citilab.miclubonline.net/ introduint el teu usuari i contrasenya, i accedeix a l’opció ‘Carnet Virtual’ del menú.
  2. Gira la pantalla del teu smartphone, tal com indica la pantalla, i apropa’l al lector QR que hi ha a recepció. D’aquesta manera, es registrarà la teva assistència i ja podràs entrar a l’espai.

En cas que hagis fet una reserva i no puguis venir, has d’avisar l’equip del Citilab, escrivint un correu electrònic a qr@e-citilab.eu o trucant al 93 551 06 60 abans del torn horari de la teva reserva per anul·lar-la. Un cop ens avisis, alliberem la teva plaça per tal que un altre Citilaber pugui fer-ne ús. 

Si no anul·les la teva reserva, i no has arribat durant la primera hora del teu torn reservat, s’anul·larà la reserva present, així com totes les reserves posteriors que hagis efectuat, per tal que un altre Citilaber pugui fer ús de l’espai. Si la incidència es repeteix, es bloquejarà temporalment l’opció a efectuar reserves de l’espai.

Si tens cap dubte o incidència tècnica pots comunicar-ho al correu: qr@e-citilab.eu i si necessites suport per a dur a terme tot aquest procés, pots demanar ajuda de manera presencial a recepció.

Amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

L'entrada Citilab torna a obrir l’Opensurf i les aules d’estudi amb aforament limitat i torns horaris a partir de l’1 de juliol ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/26/citilab-torna-a-obrir-lopensurf-i-les-aules-destudi-amb-aforament-limitat-i-torns-horaris-a-partir-de-l1-de-juliol/feed/ 0
Treball autònom i suport telemàtic per realitzar en família els projectes de programació sobre el malbaratament alimentari https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/09/treball-autonom-suport-telematic-realitzar-en-familia-projectes-programacio-malbaratament-alimentari/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/09/treball-autonom-suport-telematic-realitzar-en-familia-projectes-programacio-malbaratament-alimentari/#comments_reply Tue, 09 Jun 2020 11:26:12 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37418 L'entrada Treball autònom i suport telemàtic per realitzar en família els projectes de programació sobre el malbaratament alimentari ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

Vuit famílies treballen col·laborativament des de casa per fer front al repte del mes de juny del Citilab

El passat dimarts 2 de juny, Citilab va presentar el repte de programació adreçat a famílies a través d’una trobada virtual oberta que es va realitzar durant la tarda. En aquesta sessió en línia es va presentar el repte i es van donar les directrius per poder realitzar els projectes: jocs senzills desenvolupats amb qualsevol entorn de programació (preferiblement Scratch o qualsevol entorn de programari lliure) la temàtica dels quals giri entorn el malbaratament d’aliments.

Citilab ha ofert una sessió formativa gratuïta d’1 hora a totes les persones participants i, d’altra banda, s’estan realitzant tutories personalitzades en línia amb cadascuna de les vuit famílies. D’aquesta manera, grans i petits treballen col·laborativament i de manera autònoma des de casa, però compten amb el suport del Citilab per resoldre dubtes i superar les dificultats que es van presentant.

Cada equip té temps fins la setmana que ve, el proper dimarts 16 de juny de 2020, per presentar les seves propostes. Dos dies més tard, el dijous 18 de juny de 2020, es farà una presentació oberta, també virtual, en la qual cada equip exposarà el seu joc.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

L'entrada Treball autònom i suport telemàtic per realitzar en família els projectes de programació sobre el malbaratament alimentari ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/09/treball-autonom-suport-telematic-realitzar-en-familia-projectes-programacio-malbaratament-alimentari/feed/ 0
Aprenem programació per blocs i brodem els nostres propis dissenys amb Turtlestitch en la nova edició del Tecnoestiu del Citilab! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/09/aprenem-programacio-per-blocs-i-brodem-els-nostres-propis-dissenys-amb-turtlestitch-en-la-nova-edicio-del-tecnoestiu-del-citilab/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/09/aprenem-programacio-per-blocs-i-brodem-els-nostres-propis-dissenys-amb-turtlestitch-en-la-nova-edicio-del-tecnoestiu-del-citilab/#comments_reply Tue, 09 Jun 2020 10:18:58 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37406 L'entrada Aprenem programació per blocs i brodem els nostres propis dissenys amb Turtlestitch en la nova edició del Tecnoestiu del Citilab! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

El taller serà presencial i, com cada any, es desenvoluparà al llarg d’un matí d’estiu

Torna el Tecnoestiu del Citilab, una activitat per a casals d’estiu, esplais i famílies que combina l’aprenentatge STEAM, la creativitat i la diversió durant un matí d’estiu, de 10 a 13 hores, al laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat. 

El taller d’enguany, que s’impartirà de manera presencial entre el 25 de juny i el 24 de juliol, permetrà que els participants aprenguin programació visual per blocs d’una manera diferent: dissenyant flors virtuals i convertint-les en un brodat sobre un teixit.

Programació i creativitat per a vetllar per la biodiversitat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

Nenes i nens descobriran un entorn de programació per blocs que fins ara no s’ha treballat en cap taller del Citilab, Turtlestitch. A través d’aquest entorn, que és una modificació d’Snap!, els participants podran programar, dibuixar i fer realitat les seves creacions, de manera que les flors que dibuixin quedaran brodades gràcies a la programació d’una màquina de cosir autèntica.

Per què dibuixarem flors? El Tecnoestiu d’enguany vol conscienciar sobre la importància d’aturar la pèrdua de la biodiversitat al planeta i de conservar i protegir les abelles, insectes que fan possible la polinització i que són fonamentals per a l’equilibri de la naturalesa. 

Un cop més, Citilab demostra el seu compromís amb amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, les 17 metes globals plantejades per les Nacions Unides per tal d’avançar cap a un món millor de cara a l’Agenda 2030 i, a través d’aquesta iniciativa, es vol crear un jardí virtual. D’aquesta manera, es donarà protagonisme a l’ODS 15, vida d’ecosistemes terrestres, per tal de conscienciar sobre la importància d’aturar la pèrdua de la biodiversitat i la conservació de les abelles, insectes fonamentals per aquesta causa.

Procés d’inscripció: dates, horari i preu

Voleu participar en fer realitat aquest jardí virtual i brodat a través d’un matí de programació i diversió?

Per fer-ho, heu d’escollir un sol dia, un matí de dilluns a divendres entre el 25 de juny i el 24 de juliol. L’activitat es desenvoluparà de manera presencial al Citilab durant el dia que escolliu i durant tres hores, de 10 a 13 hores. Arribat el moment, es prendran les mesures de prevenció indicades per les autoritats sanitàries.

El preu és de 6 euros per participant. L’edat mínima per participar-hi és de 6 anys, però dels 6 als 9 anys caldrà que nenes i nens vagin acompanyats d’algú major de 12 anys.

L’activitat està oberta a casals d’estiu, esplais, famílies i grups particulars.

Per a formular la inscripció, envieu un correu electrònic a inscripcio@e-citilab.eu indicant el nom i cognom de cada participant, l’any de naixement i el dia que voleu assistir al Tecnoestiu.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

L'entrada Aprenem programació per blocs i brodem els nostres propis dissenys amb Turtlestitch en la nova edició del Tecnoestiu del Citilab! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/06/09/aprenem-programacio-per-blocs-i-brodem-els-nostres-propis-dissenys-amb-turtlestitch-en-la-nova-edicio-del-tecnoestiu-del-citilab/feed/ 0
Citilab llança un repte per a famílies: aquest mes de juny, presenteu un projecte de programació per combatre el malbaratament d’aliments! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/26/citilab-llanca-un-repte-per-a-families-aquest-mes-de-juny-presenteu-un-projecte-de-programacio-per-combatre-el-malbaratament-daliments/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/26/citilab-llanca-un-repte-per-a-families-aquest-mes-de-juny-presenteu-un-projecte-de-programacio-per-combatre-el-malbaratament-daliments/#comments_reply Tue, 26 May 2020 08:43:43 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37390 L'entrada Citilab llança un repte per a famílies: aquest mes de juny, presenteu un projecte de programació per combatre el malbaratament d’aliments! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

El proper 2 de juny de 2020, a les 17:30 hores, connecteu-vos a la nostra trobada virtual per conèixer el repte de programació que llancem per a fer en família amb un únic objectiu: conscienciar sobre la importància de combatre el malbaratament alimentari.

Durant aquesta sessió en línia del 2 de juny també s’impartirà una petita formació per iniciar-se en l’eina de programació visual per blocs recomanada, Scratch. Per a connectar-vos a la presentació del repte, el dimarts 2 de juny a les 17:30 hores feu clic en aquest enllaç

El repte 

Tots els equips hauran de presentar un projecte realitzat amb qualsevol eina de programació, la temàtica del qual giri entorn el malbaratament d’aliments. La data límit per a la presentació de projectes és el 16 de juny de 2020. L’equip del Citilab oferirà suport telemàtic a les famílies per a poder desenvolupar-los.

Dos dies després, el 18 de juny, es farà una presentació virtual on cada equip explicarà breument el seu projecte. Es seleccionaran els tres millors!

Ja us hi podeu inscriure!

No deixeu escapar aquesta oportunitat d’aprendre programació, divertir-vos i treballar col·laborativament per fer un món millor i accepteu el repte! 

Envieu els noms i cognoms i any de naixement de cada persona membre de l’equip al següent correu electrònic: inscripcio@e-citilab.eu

Cal que cada equip compti amb una persona major de 18 anys o, en cas que tots els membres siguin menors d’edat, que enviïn una autorització de mare, pare o tutor legal. Us respondrem recordant-vos la convocatòria del 2 de juny i us enviarem l’enllaç directe a la sala virtual on podreu connectar-vos en la data i hora indicades per conèixer tots els detalls de l’activitat i fer la formació.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

L'entrada Citilab llança un repte per a famílies: aquest mes de juny, presenteu un projecte de programació per combatre el malbaratament d’aliments! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/26/citilab-llanca-un-repte-per-a-families-aquest-mes-de-juny-presenteu-un-projecte-de-programacio-per-combatre-el-malbaratament-daliments/feed/ 0
350 espectadors i 30 ponències en línia en l’edició virtual de la XII Jornada de Programació i Robòtica Educatives https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/26/350-espectadors-i-30-ponencies-en-linia-en-ledicio-virtual-de-la-xii-jornada-de-programacio-i-robotica-educatives/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/26/350-espectadors-i-30-ponencies-en-linia-en-ledicio-virtual-de-la-xii-jornada-de-programacio-i-robotica-educatives/#comments_reply Tue, 26 May 2020 08:15:49 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37381 L'entrada 350 espectadors i 30 ponències en línia en l’edició virtual de la XII Jornada de Programació i Robòtica Educatives ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

El passat divendres 22 de maig de 2020 es va celebrar la dotzena Jornada de Programació i Robòtica Educatives, la primera edició realitzada en un format completament virtual. Durant més de 4 hores, des de quarts de 10 del matí i fins passades les 14 hores del migdia, es va fer una emissió en directe de tot el programa a través de tres canals de YouTube del Citilab: xerrades, taula rodona, presentacions d’experiències educatives…

Mar Camacho, directora general d’innovació, recerca i cultura digital del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, i Javier González, director gerent del Citilab, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada connectant-se en viu des de casa. 

En el seu discurs de benvinguda, Camacho va assegurar que la Jornada Programa “és una de les primeres jornades que seguim impulsant ara que estem sortint d’aquest escenari de contingència, de confinament i de màxima extraordinarietat”, agraïnt l’esforç de l’organització i la participació d’escoles i docents. En la mateixa línia, durant el seu torn, Javier González va voler subratllar que “queda demostrat que aquest projecte comú de democratitzar la programació i la robòtica, és imparable”.

Ètica, tecnologia, programació i robòtica

Seguidament, Carme Torras, novel·lista i professora de recerca a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, del CSIC i la UPC, va oferir una xerrada inicial sobre l’ètica de la tecnologia i la robòtica. Podeu consultar la guia didàctica de la seva novel·la de ciència-ficció ‘La mutació sentimental’ fent clic en aquest enllaç i teclejant la clau d’accés al document: bobala.

Entorn aquesta mateixa temàtica va girar el debat de la taula rodona que es va desenvolupar a continuació i que enguany va comptar amb la participació de dones estretament vinculades al món STEAM. Karma Peiró, periodista especialitzada en internet, les TIC i el periodisme de dades, Carme Rovira, responsable d’innovació educativa al Tecnocampus de Mataró, i novament Carme Torras, van deixar reflexions i punts de vista d’allò més interessants en aquesta sessió que va moderar Nina Coll, tècnica d’innovació educativa al Citilab.

La por dels docents i les famílies per la introducció de robots a les aules, la personalització de l’aprenentatge a través de la tecnologia, els efectes de la introducció de la robòtica en l’educació pel que fa a les habilitat cognitives i afectives de l’alumnat, els riscos i les oportunitats de delegar tasques en els robots, la necessitat de comptar amb l’alfabetització tecnològica com una assignatura transversal, la normalització dels perfils acadèmics i professionals híbrids que superin les dues branques tradicionals que divideixen les lletres i les humanitats de les STEAM o la privadesa i les dades personals van ser algunes de les qüestions que es van tractar en aquesta interessant conversa virtual entre les expertes.

Intercanvi d’experiències educatives de programació i robòtica

A partir de les 11 hores del matí es van iniciar els tres tracks de ponències que es van emetre de manera paral·lela a través de tres canals de YouTube del Citilab. En el track 1 es van impartir 10 ponències sobre propostes educatives enfocades a cicle infantil i a educació primària, el track 2 va compartir amb 10 presentacions més sobre experiències orientades a l’alumnat d’educació secundària (ESO) i batxillerat, i, finalment, en el track 3 es van desenvolupar les xerrades sobre propostes educatives més genèriques.

L’Institut Escola Gornal de l’Hospitalet de Llobregat, l’Escola Mossèn Albert Vives de La Seu d’Urgell, l’Escola Sant Roc d’Olot, l’Escola Cal·lípolis de Vila-seca, L’Escola La Candela de Valls, l’Escola Doctor Alberich i Casas de Reus, Edukem-nos de Vilassar de Mar, l’Escola Mare de Déu de Montserrat d’Olesa de Montserrat, l’Àrea de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya i la Salle Palamós van ser els participant del primer track de la Jornada Programa.

Podeu recuperar les ponències que recullen experiències educatives per l’alumnat més petit, moltes de baix cost, fent ús de llenguatges de programació i recursos molt diversos, emmarcades en aparadors no competitius, tenint com a punt de partida la motivació, la inspiració i els interessos de nenes i nens, afavorint l’aprenentatge dialògic i cooperatiu, treballant per projectes, fomentant les competències digitals i l’autonomia dels infants, fent ús de la tecnologia com a eina d’equitat, impulsant la creativitat a través d’eines digitals però també manualitats, afavorint la cerca d’informació i la gamificació.

El Col·legi Santo Ángel de Gavà, L’Escola Virolai de Barcelona, el Tecnocampus de Mataró de la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Milà i Fontanals de Barcelona, l’Escola Avenç de Sant Cugat del Vallès, l’Institut El Foix de Santa Margarida i els Monjos, l’Institut Pompeu Fabra de Martorell, l’Institut Vinyes Velles de Montornès del Vallès, l’Institut Príncep de Viana de Barcelona i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya van ser els deu ponents del segon track.

Actualitzar l’assignatura de tecnologia de l’ESO incoporant la programació i la robòtica, no perdre de vista que l’objectiu és el desenvolupament cognitiu de l’alumnat, l’ús de tecnologies de fabricació digital en l’educació, la combinació de presencialitat a l’aula i virtualitat, l’ús de la programació i la robòtica per afavorir la integració en centres de secundària d’alta complexitat són algunes de les propostes que han sorgit en aquestes ponències.

L’Institut Cendrassos de Figueres, el Fab Lab Barcelona (dues ponències: ‘Jugant Amb La Llum‘ i ‘Mesurant El Nostre Entorn‘), l’Àrea de Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya (dues ponències: ‘La pàgina de programació i robòtica: Els mini reptes de l’Scratch‘ i ‘Reptes amb l’App Inventor, l’Escola Projecte de Barcelona, la Universitat de Girona, Rocío Lara, el Col·legi Mare de Déu dels Àngels de Barcelona i el Citilab de Cornellà de Llobregat han sigut els encarregats d’impartir les ponències del tercer i últim track.

El potencial de la Intel·ligència Artificial en l’educació, activitats vivencials per entendre el funcionament de les màquines, la importància del prototipatge i el testeig en entorn reals connexió amb el món real, confinament creatiu a través de la programació visual per blocs, innovació social o l’impuls de l’assignatura de RobÈtica són algunes de les claus de les 10 últimes presentacions.

A més de l’emissió en directe a través de YouTube, Twitter també va anar ple de piulades i des del Citilab es va fer seguiment de tota l’evolució de la jornada, que podeu consultar en aquest Moment: 

 

Aquesta jornada està organitzada per la Generalitat de Catalunya i el Citilab, comptant amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada 350 espectadors i 30 ponències en línia en l’edició virtual de la XII Jornada de Programació i Robòtica Educatives ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/26/350-espectadors-i-30-ponencies-en-linia-en-ledicio-virtual-de-la-xii-jornada-de-programacio-i-robotica-educatives/feed/ 0
17 joves de Cornellà, autores i autors dels millors treballs de recerca de l’any, comparteixen els seus projectes en la Jornada Virtual de Recerca de Ciutat https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/12/17-joves-de-cornella-autores-i-autors-dels-millors-treballs-de-recerca-de-lany-comparteixen-els-seus-projectes-en-la-jornada-virtual-de-recerca-de-ciutat/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/12/17-joves-de-cornella-autores-i-autors-dels-millors-treballs-de-recerca-de-lany-comparteixen-els-seus-projectes-en-la-jornada-virtual-de-recerca-de-ciutat/#comments_reply Tue, 12 May 2020 10:57:39 +0000 https://www.citilab.eu/?p=37371 L'entrada 17 joves de Cornellà, autores i autors dels millors treballs de recerca de l’any, comparteixen els seus projectes en la Jornada Virtual de Recerca de Ciutat ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

La Jornada Virtual de Recerca de Ciutat és una iniciativa que té un doble objectiu: visibilitzar el coneixement generat pels estudiants de Cornellà a través dels seus treballs de recerca i, alhora, donar suport als estudiants de primer de batxillerat que, durant aquest curs, posen fil a l’agulla als seus futurs treballs de recerca. 

Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel Citilab, comptant amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Llobregat V i els instituts públics de Cornellà de Llobregat, en el marc del projecte de Recerca i Innovació Educativa de Ciutat (RIEC).

Inspiració, referència, visibilització i talent jove

El Mapa de Coneixement de Cornellà s’ha convertit en el punt de trobada virtual en el qual els joves poden consultar els millors projectes d’investigació, seleccionats pels centres educatius de la ciutat, i veure les exposicions de les seves autores i autors per tal de conèixer la seva experiència, entendre tot el procés realitzat, anotar consells i que, en definitiva, tot aquest coneixement els serveixi com a font d’inspiració i referència.

Així doncs, s’ha convidat als estudiants de segon de batxillerat de l’Institut Esteve Terradas i Illa, l’Institut Joan Miró, l’Institut Miquel Martí i Pol, l’Institut Maria Aurèlia Capmany i l’Institut Francesc Macià a participar-hi i, tot i estar a casa, els joves han compartit les seves exposicions orals en vídeo que s’ha  inclòs al Mapa de Coneixement, aquesta xarxa virtual de contactes que visibilitza el coneixement formal i informal que hi ha a la ciutat a través de peces audiovisuals.

Descobreix els millors treballs de recerca d’enguany!

La influència de la ideologia en el periodisme, l’eutanàsia, l’adopció a la Xina, la retòrica dels discursos polítics, l’embaràs, la prostitució, l’impacte de l’activitat física en la salut, la resistència als antibiòtics, els motors magnètics, la influència de les persones, el món de la indústria musical, la maternitat subrogada, l’ús de la tecnologia molecular en humans, la fotografia, l’aprenentatge dels infants, la creació d’una xarxa d’estacions mediambientals o el treball de recerca són les temàtiques dels 16 projectes d’investigació destacats.

Tots aquests treballs de recerca estan vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible, les metes globals fixades per les Nacions Unides per avançar cap a un món millor de cara a l’Agenda 2030, ja que els joves, des de l’inici de la seva recerca, han analitzat l’impacte local i global que té la temàtica de la seva investigació.

Per a consultar les seves presentacions i investigacions, podeu accedir al Mapa de Coneixement des dels vostres ordinadors (https://comap.citilab.eu) i seleccionar la categoria ‘Recerca’ en el menú superior de la pàgina web.

La Jornada Virtual de Recerca complementa la tasca d’altres iniciatives impulsades a la ciutat, com la Mostra de Treballs de Recerca de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, en la qual es premien els millors projectes d’investigació realitzats per l’alumnat de 2n de batxillerat.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

L'entrada 17 joves de Cornellà, autores i autors dels millors treballs de recerca de l’any, comparteixen els seus projectes en la Jornada Virtual de Recerca de Ciutat ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/05/12/17-joves-de-cornella-autores-i-autors-dels-millors-treballs-de-recerca-de-lany-comparteixen-els-seus-projectes-en-la-jornada-virtual-de-recerca-de-ciutat/feed/ 0