CITILAB https://www.citilab.eu Citilab-Cornella Tue, 20 Oct 2020 08:16:09 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 Dissenya i planifica un projecte a la nova formació oberta i en línia del Citilab! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/20/dissenya-i-planifica-un-projecte-a-la-nova-formacio-oberta-i-en-linia-del-citilab/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/20/dissenya-i-planifica-un-projecte-a-la-nova-formacio-oberta-i-en-linia-del-citilab/#comments_reply Tue, 20 Oct 2020 07:50:22 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38662 L'entrada Dissenya i planifica un projecte a la nova formació oberta i en línia del Citilab! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

Els propers 17 i 18 de novembre, participa des de casa al Taller de Projectes!

Citilab posa en marxa la primera edició del Taller de Projectes, una formació nova impulsada pel laboratori ciutadà de Cornellà de Llobregat que té l’objectiu de capacitar qualsevol persona en edat laboral en el disseny i la planificació de projectes a través de metodologies participatives i col·laboratives.

A través d’aquest curs telemàtic, les persones participants treballaran la capacitat de creació de projectes, treballant les metodologies adequades i aprenent a trobar les eines necessàries per convertir una idea inicial en un projecte.

A qui va adreçat el Taller de Projectes?

El Taller de Projectes és una formació oberta a la ciutadania i s’hi pot inscriure qualsevol persona en edat laboral, és a dir, a partir dels 16 anys.

Aquesta formació s’ha dissenyat pensant en ser un curs útil per a totes aquelles persones que vulguin aprendre a donar forma de projecte a una idea, per a persones que vulguin fer de la redacció i execució de projectes la seva activitat laboral o per a nous emprenedors i noves emprenedores que tot just inicien la seva activitat econòmica.

El Taller de Projectes també és una formació que complementa el contingut del Taller de Creativitat i, per tant, pot ser molt útil per a totes les persones participants d’aquesta formació del Citilab.

Informació d’interès: data, hora, inscripció…

La formació s’impartirà íntegrament en línia els propers dimarts 17 i dimecres 18 de novembre de 2020. La formació té una durada de 7 hores i mitja, dividides de la següent manera: el dimarts 17 de novembre de 9:30 a 13:45 hores i el dimecres 18 de novembre de 10 a 13:15 hores. Per tant, el primer dia s’imparteixen 4 hores de formació en línia i el segon les 3 hores restants.

El Taller de Projectes és un curs telemàtic gratuït per a l’usuari.

Per a formular la inscripció, cal enviar un correu a laborlab@e-citilab.eu indicant el vostre nom i cognoms, any de naixement, sector professional i fent una breu explicació sobre la motivació o l’interès per formar part d’aquest curs.

Les places són limitades!

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada Dissenya i planifica un projecte a la nova formació oberta i en línia del Citilab! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/20/dissenya-i-planifica-un-projecte-a-la-nova-formacio-oberta-i-en-linia-del-citilab/feed/ 0
Arriba un nou taller presencial al Citilab: crea el teu propi joc de taula personalitzat i dissenyat en 3D! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/20/arriba-un-nou-taller-presencial-al-citilab-crea-el-teu-propi-joc-de-taula-en-3d-personalitzat-dissenyat-en-3d/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/20/arriba-un-nou-taller-presencial-al-citilab-crea-el-teu-propi-joc-de-taula-en-3d-personalitzat-dissenyat-en-3d/#comments_reply Tue, 20 Oct 2020 07:15:13 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38654 L'entrada Arriba un nou taller presencial al Citilab: crea el teu propi joc de taula personalitzat i dissenyat en 3D! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

L’activitat es desenvoluparà al llarg de quatre tardes de dimarts: 3, 10, 17 i 24 de novembre

Citilab posa en marxa un nou taller presencial sobre disseny 3D i programació que s’impartirà les tardes dels dimarts 3, 10, 17 i 24 de novembre de 2020, de 17 a 18:30 hores.

T’agradaria introduïr-te al món del disseny en 3D? T’interessa la programació per blocs? Vols crear el teu propi joc de taula i endur-te una versió única i personalitzada del Tres en ratlla? 

Contingut del taller

A través d’aquesta activitat les persones participants descobriran les pautes bàsiques per a dissenyar en 3D a través de la modelització en línia i la programació per blocs, vectoritzant imatges en format mapa de bits per a importar a Tinkercad i exportant els models generats per imprimir-los en 3D. D’aquesta manera, cada participant podrà crear i personalitzar el seu joc de taula preferit!

Tinkercad, l’eina emprada pel disseny dels elements, és un recurs virtual i gratuït que permet la introducció al disseny 3D de forma planera i motivadora, tot desenvolupant la competència digital i la creativitat.

Quin serà el resultat tangible del taller? La creació d’un Tres en ratlla, el conegut joc de taula, dissenyat de manera personalitzada i imprès en 3D!

Aforament, preu i inscripció

Aquest taller va dirigit a un públic general a partir de 12 anys.

L’aforament del taller és limitat a 9 persones i l’ús de la mascareta és obligatori per garantir la seguretat de totes i tots els participants. El preu del taller és de 15 euros per persona.

Per realitzar la inscripció heu d’enviar un correu electrònic a inscripcio@e-citilab.eu indicant el nom i cognoms, any de naixement i la població de la persona que s’inscriu, deixant també un telèfon de contacte. Les inscripcions es faran per ordre d’arribada dels correus rebuts.

Un cop confirmada la inscripció pel Citilab, s’ha de realitzar el pagament i disposareu de 5 dies per entregar el justificant. En cas de no rebre’l, la inscripció quedarà cancel·lada. 

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

L'entrada Arriba un nou taller presencial al Citilab: crea el teu propi joc de taula personalitzat i dissenyat en 3D! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/20/arriba-un-nou-taller-presencial-al-citilab-crea-el-teu-propi-joc-de-taula-en-3d-personalitzat-dissenyat-en-3d/feed/ 0
Citilab llança un repte a les persones emprenedores de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per combatre les addiccions tecnològiques entre els joves https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/19/citilab-llanca-un-repte-a-les-persones-emprenedores-de-larea-metropolitana-de-barcelona-per-combatre-les-addiccions-tecnologiques-entre-els-joves/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/19/citilab-llanca-un-repte-a-les-persones-emprenedores-de-larea-metropolitana-de-barcelona-per-combatre-les-addiccions-tecnologiques-entre-els-joves/#comments_reply Mon, 19 Oct 2020 11:01:17 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38589 L'entrada Citilab llança un repte a les persones emprenedores de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per combatre les addiccions tecnològiques entre els joves ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

S’obre un procés de Compra Pública Innovadora per donar suport a iniciatives d’innovació social i tecnològica amb un pressupost total de 19.000 euros

Citilab impulsa una nova convocatòria de Compra Pública Innovadora, un procediment per a la selecció de propostes que desenvolupin iniciatives i activitats d’innovació social i tecnològica que donin resposta a un problema o repte social.

El repte social que han d’abordar les propostes que es presentin en aquest nou procés és fomentar el bon ús dels dispositius mòbils entre els joves. Aquest repte neix del procés d’escolta activa en el qual ha participat l’alumnat de secundària de Cornellà de Llobregat i ha manifestat el seu interès i preocupació per les tecnoaddiccions i el bon ús de la tecnologia mòbil.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte LaborLab del Citilab, que treballa per seleccionar i donar suport al talent emprenedor social i tecnològic per tal de promoure projectes d’innovació en àmbits de tendència i la formació en noves professions.

Context

Amb aquest procés de Compra Pública Innovadora, Citilab ha trobat un instrument per donar suport a l’emprenedoria social i tecnològica i a noves propostes dirigides a la millora de la societat davant de les necessitats actuals. Així, recolza l’exploració, el disseny de solucions, la creació de prototips i el desenvolupament experimental amb la finalitat de demostrar la viabilitat de nous productes i serveis.

L’any 2019 ja es va obrir una convocatòria en la qual, de totes les propostes rebudes, es van seleccionar dos projectes d’innovació social i tecnològica que promovien l’eliminació de la cosificació dels estereotips i la imatge de les nenes, les noies joves i les dones a través de l’ús de les xarxes socials. Podeu recuperar tota la informació i conèixer les propostes seleccionades fent clic aquí.

Detalls de la convocatòria: participació, pressupost, bases generals i bases específiques

Citilab obre aquest procés a tots els emprenedors i les emprenedores de qualsevol municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El procediment es divideix en tres fases i disposa d’un pressupost màxim de 19.000 euros. En cas de ser seleccionats, els participants hauran d’estar donats d’alta per realitzar activitats empresarials o professionals durant les fases d’exploració / estudi de viabilitat (fase 2) i de desenvolupament experimental o prototipat (fase 3).

El procediment de convocatòria i selecció es regeix pel plec de clàusules generals i es concreta a través d’un plec de prescripcions específiques addicionals. Es poden consultar a continuació:

El projecte ThinkLab del Citilab treballa per identificar, visibilitzar i mobilitzar el coneixement ciutadà de Cornellà de Llobregat comptant amb la participació dels actius de la ciutat per impulsar solucions innovadores a reptes locals. Una de les accions que s’ha dut a terme amb aquest objectiu és el de la identificació de temes d’interès dels treballs de recerca dels centres educatius de Cornellà.

Per tant, en aquesta nova convocatòria de la Compra Pública Innovadora, el repte ve definit a través de les necessitats i preocupacions que es detecten als treballs de recerca dels joves dels centres educatius de secundària de la ciutat, el qual no deixa de ser una projecció present del futur del demà. 

A través de les eleccions de les temàtiques dels treballs de recerca, s’ha detectat que l’àmbit que més preocupa a la joventut és el de salut, i en concret, un dels temes més treballats ha estat el de les tecnoaddiccions

Ara més que mai es fa necessari buscar solucions innovadores per a les famílies davant de la situació social en la que ens trobem. Precisament el context del COVID ha provocat que molts joves fessin un ús millorable del dispositius mòbils comparat a altres contextos. És per aquest motiu que el tema que es proposa tractar en aquesta oportunitat és el de la salut digital

Tenint en compte la descripció de la necessitat presentada, es proposa abordar el repte: fomentar el bon ús del telèfon mòbil entre els joves.

Les propostes d’innovació social i tecnològica han d’oferir solucions per tal de resoldre aquest repte en matèria de salut digital.

Podrà participar en aquesta convocatòria qualsevol persona física o jurídica, amb residència o domicili fiscal en qualsevol municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La documentació que cal presentar:

 • NIF de la persona física o jurídica que presenta la proposta.
 • Documents models que es facilitin per presentar la proposta.

Cada persona participant només pot presentar una proposta.

El procediment general per a la selecció i suport de propostes es desenvoluparà en tres fases:

 • Fase 1: concurs d’idees
 • Fase 2: exploració / estudi de viabilitat de solucions
 • Fase 3: desenvolupament experimental

La presentació de propostes es podrà formalitzar fins el dilluns 2 de novembre de 2020. Cada participant ha de completar aquest document en format electrònic i enviar-lo a través del correu electrònic, dins del termini establert, a laborlab@e-citilab.eu

El dilluns 9 de novembre de 2020 es facilitarà la relació de participants admesos, les puntuacions obtingudes i les propostes selecciones per a passar a la segona fase al web del Citilab.

El nombre màxim de propostes seleccionades per a què passin a la fase d’exploració / estudi és de 5 propostes.

En cas de ser seleccionats, els participants hauran d’entregar la següent documentació per a poder passar a la segona fase:

 • Annex 2 (de les Bases Específiques): Model de Declaració Responsable per part del participant de no incórrer en cap causa de prohibició o d’incompatibilitat així com d’estar al corrent de les seves obligacions tributàries i de la seguretat social.
 • Document d’alta per realitzar activitats empresarials o professionals (model 036).

Les persones que accedeixin a aquesta fase seran adjudicatàries d’un contracte remunerat de 10 dies naturals amb un import màxim de 1.400 euros en funció de la puntuació obtinguda a l’avaluació de la proposta.

El dimecres 11 de novembre de 2020 participaran en una sessió de treball en línia en la qual, de manera telemàtica, podran treballar diferents aspectes de les propostes presentades.

La data límit per a l’entrega del document de disseny de projecte amb l’estudi de viabilitat és el diumenge 22 de novembre de 2020

El divendres 27 de novembre de 2020 es facilitarà la relació de participants admesos, les puntuacions obtingudes i les propostes selecciones per a passar a la tercera fase al web del Citilab.

El nombre màxim de propostes seleccionades per a què passin a la fase de desenvolupament experimental o prototip serà de 2 propostes.

Els participants seleccionats seran adjudicataris d’un contracte remunerat de 30 dies naturals amb un import màxim de 6.000 euros en funció de la puntuació obtinguda a l’avaluació de la proposta i hauran de fer el desenvolupament experimental o prototip i lliurar un document de memòria de resultats al llarg de la durada de la fase 3  (data màxima: dilluns 28 de desembre de 2020).

A continuació es pot consular la relació de dates clau del procés de Compra Pública Innovadora del Citilab:

 • 02/11/2020: data màxima per a la presentació de propostes.
 • 09/11/2020: publicació de la relació de participants admesos, puntuacions obtingudes i les propostes seleccionades que passen a la fase 2.
 • 11/11/2020: sessió de treball en línia per a treballar diferents aspectes de les propostes presentades.
 • 22/11/2020: data màxima per a l’entrega de l’estudi de viabilitat.
 • 27/11/2020: publicació de la relació de participants admesos, puntuacions obtingudes i les propostes seleccionades que passen a la fase 3.
 • 28/12/2020: data màxima per a la realització del desenvolupament experimental o prototip i lliurament de la documentació amb la memòria d’activitat.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada Citilab llança un repte a les persones emprenedores de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per combatre les addiccions tecnològiques entre els joves ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/19/citilab-llanca-un-repte-a-les-persones-emprenedores-de-larea-metropolitana-de-barcelona-per-combatre-les-addiccions-tecnologiques-entre-els-joves/feed/ 0
Introdueix-te al món de les dades obertes en la nova Setmana Open Data del Baix Llobregat, que serà íntegrament en línia! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/16/introdueixte-al-mon-de-les-dades-obertes-en-la-nova-setmana-open-data-baix-llobregat-integrament-en-linia/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/16/introdueixte-al-mon-de-les-dades-obertes-en-la-nova-setmana-open-data-baix-llobregat-integrament-en-linia/#comments_reply Fri, 16 Oct 2020 07:20:54 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38682 L'entrada Introdueix-te al món de les dades obertes en la nova Setmana Open Data del Baix Llobregat, que serà íntegrament en línia! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

No et perdis les activitats organitzades el 3 i el 5 de novembre de 2020

Arriba la quarta edició de la Setmana Open Data del Baix Llobregat 2020, unes jornades que enguany tenen un format exclusivament en línia i que estan organitzades per Iniciativa Barcelona Open Data i Citilab amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania les dades obertes, que són un component clau en els processos d’innovació i transformació digital.

Totes les persones interessades en tenir més informació sobre l’accessibilitat de les dades obertes es poden inscriure a les dues activitats que detallem a continuació: la jornada telemàtica ‘Les dades obertes, element clau de la transformació digital’ que serà el dimarts 3 de novembre i a la de-conferència ‘Projectes de visualitzacions de dades per afrontar els reptes de la pandèmia Covid-19’, que s’impartirà en línia el dijous 5 de novembre.

Jornada ‘Les dades obertes, element clau de la transformació digital’ – Dimarts 3 de novembre de 2020

Dimarts 3 de novembre, a les 10 hores, s’inaugurarà la jornada i es donarà pas a la conferència ‘Les dades, una tecnologia clau per a la transformació digital de les organitzacions’

A les 11:30 hores començarà la taula d’experiències, en la qual es compartiran les bones pràctiques de projectes Open Data que, fent ús de les dades obertes, han facilitat la transformació digital d’organitzacions o iniciatives.

El matí acabarà amb una ronda d’aprenentatges i conclusions, tancant l’activitat a les 13 hores.

Per a participar en aquesta jornada, cal omplir el formulari d’inscripció. S’enviarà un enllaç per poder accedir a la trobada telemàtica.

De-Conferència ‘Projectes de visualitzacions de dades per afrontar els reptes de la pandèmia Covid-19’ – Dijous 5 de novembre de 2020

Dijous 5 de novembre, a les 11:30 hores, començarà una activitat col·laborativa basada en compartir i aprendre d’acord amb els projectes. 

Per això, qualsevol persona pot inscriure-s’hi per assistir o bé com a públic o bé per a exercir de conferenciant presentant un projecte propi que serveixi com a exemple de la visualització de dades en projectes que fan front a la crisi sanitària actual.

Per a més informació, podeu accedir a aquest enllaç.

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

L'entrada Introdueix-te al món de les dades obertes en la nova Setmana Open Data del Baix Llobregat, que serà íntegrament en línia! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/16/introdueixte-al-mon-de-les-dades-obertes-en-la-nova-setmana-open-data-baix-llobregat-integrament-en-linia/feed/ 0
Intercanvi de reflexions sobre el rol i les metodologies dels laboratoris ciutadans, el retorn social, el treball en xarxa i la innovació ciutadana en el marc de la Biennal de Pensament 2020 https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/15/intercanvi-de-reflexions-sobre-el-rol-i-les-metodologies-dels-laboratoris-ciutadans-el-retorn-social-el-treball-en-xarxa-i-la-innovacio-ciutadana-en-el-marc-de-la-biennal-de-pensament-2020/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/15/intercanvi-de-reflexions-sobre-el-rol-i-les-metodologies-dels-laboratoris-ciutadans-el-retorn-social-el-treball-en-xarxa-i-la-innovacio-ciutadana-en-el-marc-de-la-biennal-de-pensament-2020/#comments_reply Thu, 15 Oct 2020 06:38:12 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38598 L'entrada Intercanvi de reflexions sobre el rol i les metodologies dels laboratoris ciutadans, el retorn social, el treball en xarxa i la innovació ciutadana en el marc de la Biennal de Pensament 2020 ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

La taula rodona organitzada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha estat el primer pas per incorporar els laboratoris ciutadans com a peça fonamental en el procés ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’

Aquest dimarts 13 d’octubre Citilab ha acollit el debat ‘Com millorar la meva ciutat des d’un laboratori ciutadà’, un acte que ha reunit representants de laboratoris ciutadans públics, administració i empresa cultural privada per reflexionar i compartir perspectives i experiències sobre el paper dels laboratoris ciutadans en l’actualitat i especialment en moments de crisi.

Sergi Frías, responsable de Coboi lab, Ester Omella, cap de l’Oficina de Programació i Avaluació de Serveis de Biblioteques (Àrea de cultura de la Diputació de Barcelona), Irene Lapuente, fundadora de La Mandarina de Newton, i Javier González, director gerent del Citilab, han sigut els participants d’aquest col·loqui moderat per Oriol Estela, coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Amb aquest esdeveniment, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i Citilab mostren el seu compromís de treballar plegats per incorporar els laboratoris ciutadans com a peça fonamental en el procés ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030. Tal com ha apuntat Oriol Estela durant l’acte: “És aquí on tenen un paper molt important la ciutadania i aquests dispositius que són els laboratoris ciutadans que donen l’oportunitat a la gent de millorar la seva ciutat”.

El rol dels laboratoris ciutadans

“Els laboratoris ciutadans han d’assumir un paper protagonista. Per què? Perquè els labs estan pensats perquè, en moments de crisi, un grup de persones empoderades puguin donar resposta a aquests reptes des de la creativitat, des d’una nova cultura basada en la innovació oberta i la col·laboració, la consciència col·lectiva” ha afirmat Javier González, tot encetant la conversa.

Javier González (Citilab) - Biennal de Pensament 2020

Javier González (Citilab) durant el debat

A continuació, Sergí Frías ha pres la paraula i ha assegurat que els laboratoris ciutadans són actualment el resultat d’una evolució orgànica, el fruit de l’aprenentatge, l’experimentació i els errors. El responsable de Coboi lab ha fet la seva pròpia definició de laboratori ciutadà: “Són espais relacionals, híbrids, poc determinats i necessaris, amb una lògica multi-actor, que actuen com a interlocutors entre els actors polítics i econòmics, és a dir, els que prenen decisions, i la ciutadania”.

Sergi Frías (Coboi lab) - Biennal de Pensament 2020

Sergi Frías (Coboi lab) durant el debat

Des del seu àmbit, Ester Omella ha començat la seva intervenció assegurant que els laboratoris ciutadans han sigut els referents per definir un dels objectius estratègics del Servei de Biblioteques: canviar el model de governança de les biblioteques públiques, uns espais que han de “millorar la vida de les persones i transformar l’entorn”.

Ester Omella (Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona) - Biennal de Pensament 2020

Ester Omella (Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona) durant el debat

Irene Lapuente, en el seu torn, ha afirmat que la feina dels laboratoris ciutadans ha de ser constant, una tasca “del dia a dia”, per aconseguir trobar les millors solucions als reptes, no només solucions. 

Irene Lapuente (La Mandarina de Newton) - Biennal de Pensament 2020

Irene Lapuente (La Mandarina de Newton) durant el debat

Per tancar aquesta primera ronda temàtica, els responsables dels labs de Sant Boi i de Cornellà de Llobregat han aportat conceptes que, segons la seva òptica, resumeixen l’essència dels laboratoris ciutadans.

Frías ha explicat que en els labs és molt important el procés, el fet d’anar coconstruint un coneixement i seguint un mètode, aportant rigor i consens. Finalment ha conclòs: els laboratoris ciutadans han de ser traductors de tendències

Comunitat. Cultura. Coneixement. Idees. Projectes. Persones amb ganes de canviar les coses. Només calen oportunitats per poder fer-ho” són les paraules que ha fet servir González per resumir la naturalesa dels labs.

Retorn social, comunitats, participació ciutadana i cocreació

Iniciant una nova roda d’intervencions, Javier González ha explicat la contribució dels laboratoris ciutadans a la societat des de l’experiència i la consolidació del lab de Cornellà de Llobregat: “Acompanyem la ciutadania en totes les etapes de la seva vida. Formem els adults del demà en STEAM i en futures professions. Ens fixem en les motivacions i els interessos dels joves. Donem suport a start-ups i pre-emprenedors. Cedim part del nostre pressupost perquè altres puguin executar les seves idees”.

Seguidament, Sergi Frías ha argumentat que els labs s’han convertit en espais de relació, experimentació i coneixement que han despertat una sensibilitat per començar a fer coses noves, per crear un discurs multidireccional i per reflexionar abans de prendre decisions complexes. “El fet de dedicar-nos a pensar ja em sembla rellevant”, ha sentenciat.

En aquesta línia, Ester Omella ha volgut reivindicar la necessitat de disposar d’indicadors d’impacte que demostrin la contribució de les biblioteques i dels labs en el desenvolupament social i econòmic. 

D’altra banda, Omella també ha manifestat que laboratoris ciutadans i biblioteques comparteixen la mateixa inquietud i és la que té a veure amb arribar a les comunitats, fomentar la participació ciutadana i la varietat de públics. Ella mateixa ha asseguretat que, tant a les biblioteques com als laboratoris ciutadans, l’especialització i la proximitat són elements essencials per adaptar-se a l’entorn i donar resposta als reptes locals concrets; una realitat que el Servei de Biblioteques ha pogut comprovar després d’impulsar els bibliolabs a diverses poblacions: “No hi ha dos bibliolabs iguals i el que fa que siguin diferents és l’ecosistema de cada municipi”.

Lapuente ha subratllat la transdisciplinarietat com a via de captació de públic, assegurant que és clau “deixar de veure les costures de les disciplines” i destacant la necessitat de complementarietat per “construir un origami gegant, un poliedre”.

Per fomentar aquesta participació ciutadana i “no convèncer a les persones que ja estan convençudes”, Frías ha assegurat que és clau anar a buscar comunitats definides i no cometre l’error d’intentar arribar a un públic massa ampli o genèric. González, finalment, ha argumentat que és imprescindible tenir en compte l’interès individual i col·lectiu i aconseguir superar la participació per passar al compromís

Acte 'Com millorar la meva ciutat des d'un laboratori ciutadà' - Biennal de pensament 2020

Auditori del Citilab durant el debat

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada Intercanvi de reflexions sobre el rol i les metodologies dels laboratoris ciutadans, el retorn social, el treball en xarxa i la innovació ciutadana en el marc de la Biennal de Pensament 2020 ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/15/intercanvi-de-reflexions-sobre-el-rol-i-les-metodologies-dels-laboratoris-ciutadans-el-retorn-social-el-treball-en-xarxa-i-la-innovacio-ciutadana-en-el-marc-de-la-biennal-de-pensament-2020/feed/ 0
Citilab co-lidera una iniciativa internacional d’articulació dels ecosistemes d’innovació ciutadana en el marc de la crisi sanitària https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/06/citilab-co-lidera-una-iniciativa-internacional-darticulacio-dels-ecosistemes-dinnovacio-ciutadana-en-el-marc-de-la-crisi-sanitaria/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/06/citilab-co-lidera-una-iniciativa-internacional-darticulacio-dels-ecosistemes-dinnovacio-ciutadana-en-el-marc-de-la-crisi-sanitaria/#comments_reply Tue, 06 Oct 2020 08:30:09 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38509 L'entrada Citilab co-lidera una iniciativa internacional d’articulació dels ecosistemes d’innovació ciutadana en el marc de la crisi sanitària ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

Citilab ha co-impulsat el ‘Colaboratorio para pensarnos juntas’, una iniciativa de reflexió col·lectiva sobre com articular els ecosistemes d’innovació ciutadana de manera sostenida i sostenible per donar resposta als reptes socials provocats per la crisi sanitària de la COVID-19. La iniciativa es promou de forma col·laborativa entre agents de Madrid, València, Bilbao, Donostia, Barcelona i Cornellà de Llobregat.

Aquesta reflexió col·lectiva es desenvolupa en el marc de ‘Frena La Curva’, una plataforma ciutadana nascuda al març de 2020 que ha visibilitzat més de 900 iniciatives solidàries de cooperació i resiliència cívica impulsades durant la pandèmia a escala internacional per voluntariat, emprenedoria, activisme, organitzacions socials, maker i laboratoris d’innovació pública i oberta.

El Colaboratorio

‘Colaboratorio para pensarnos juntas’ neix al mes d’abril gràcies a l’empenta d’un grup motor format per Colaborabora (Bilbao), Medialab Prado (Madrid), Las Naves (València), Makeatuvida (Barcelona), Hirikilabs (Donostia) i Citilab (Cornellà de Llobregat) i davant la detecció d’una necessitat compartida: activar una conversa col·lectiva sobre com es podria articular l’ecosistema d’innovació ciutadana d’una manera més sostenida i sostenible

Per tant, l’objectiu principal del Colaboratorio ha sigut, des d’un inici, unir agents actius de l’ecosistema d’innovació social (tant de l’àmbit nacional com internacional) i convidar-los a reflexionar de manera col·laborativa amb la voluntat d’aliniar esforços, compartir coneixement i recursos, generar i connectar comunitats, desenvolupar infraestructures i projectes comuns, qualificar processos i avaluar resultats. 

El Colaboratorio es va desenvolupar durant la convocatòria de Desafíos Comunes, una crida que va fer Frena La Curva a l’abril per promoure la realització de projectes col·laboratius que fessin front al futur més immediat després del confinament.

Logo Colaboratorio para pensarnos juntas 2020

Treball col·laboratiu, voluntari i telemàtic

Per fer-ho, el grup motor va dissenyar un procés virtual dividit en sis etapes temporals batejades amb sis conceptes clau: proposar, compartir, concretar, avançar, concloure i presentar. Cada etapa d’aquest procés estava descrit i delimitat en el temps en la pàgina web del Colaboratorio.

Per començar, totes les persones participants interessades en col·laborar en aquesta reflexió col·lectiva van enviar 53 textos sintètics amb les seves reflexions, idees i propostes personals i individuals. La segona etapa, estretament vinculada a la primera, va consistir en posar en comú totes aquestes idees personals, publicant-les a la pàgina web del Colaboratorio i motivant la lectura i l’intercanvi de perspectives.

Superant aquestes dues primeres fases reflexives, el grup motor del Colaboratorio va convocar la primera trobada en línia, en la qual es van compartir impressions després de la lectura de més de 53 textos, van acordar els temes principals que vertebrarien les converses i van conformar els grups de treball.

Durant dos dies, més d’un centenar d’agents vinculats a l’ecosistema d’innovació social de diversos punts del món es van connectar des de casa (des de diversos punts del món), trobant-se virtualment per tractar diversos temes en aquests grups de treball: la bretxa digital, les dades obertes, l’educació, el treball, l’envelliment actiu, l’espai públic, la formació, el gènere, el món maker, el medi ambient, la mobilitat, la participació, la pobresa, la reorganització del teletreball i el teletreball, entre d’altres. 

Les conclusions extretes d’aquests col·loquis en línia es van compartir en una última trobada en línia i oberta al públic en streaming. Aquesta “cloenda”, però, no va tenir res a veure amb el final de la iniciativa, sinó més aviat el contrari: va ser el punt de partida per començar a treballar després de definir col·laborativament les necessitats i els reptes per articular aquests ecosistemes innovadors.

Publicació del relat col·lectiu ‘¿Y si nos enredamos? Colaboratorio para pensarnos juntas’

‘¿Y si nos enredamos? Colaboratorio para pensarnos juntas’ és la publicació que ha nascut com a resultat del treball fet des del mes d’abril de 2020. És un relat col·lectiu, redactat principalment pel grup motor, recollint el testimoni d’aquesta feina col·laborativa feta en línia durant el període de confinament sobre l’articulació d’ecosistemes d’innovació ciutadana.

Podeu consultar la publicació entrant a la pàgina web de Coneixements del Citilab o fent clic a continuació:

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada Citilab co-lidera una iniciativa internacional d’articulació dels ecosistemes d’innovació ciutadana en el marc de la crisi sanitària ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/06/citilab-co-lidera-una-iniciativa-internacional-darticulacio-dels-ecosistemes-dinnovacio-ciutadana-en-el-marc-de-la-crisi-sanitaria/feed/ 0
Citilab participa a la Biennal de pensament: Ciutat Oberta 2020 en el marc del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/05/citilab-participa-a-la-biennal-de-pensament-ciutat-oberta-2020-en-el-marc-del-pla-estrategic-metropolita-de-barcelona/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/05/citilab-participa-a-la-biennal-de-pensament-ciutat-oberta-2020-en-el-marc-del-pla-estrategic-metropolita-de-barcelona/#comments_reply Mon, 05 Oct 2020 10:17:51 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38486 L'entrada Citilab participa a la Biennal de pensament: Ciutat Oberta 2020 en el marc del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

Es plantejaran reflexions de diverses iniciatives de l’entorn metropolità sobre l’aportació dels agents ciutadans al procés d’innovació 

El proper dimarts 13 d’octubre a les 18 hores, el laboratori d’innovació social i digital de Cornellà de Llobregat acollirà l’activitat Com millorar la meva ciutat des d’un laboratori ciutadà, una taula rodona organitzada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que enguany s’implica en la nova edició de la Biennal de pensament: Ciutat Oberta 2020. D’aquesta manera, es fa arribar per primera vegada un esdeveniment de referència a Barcelona a l’entorn metropolità.

Taula rodona: ‘Com millorar la meva ciutat des d’un laboratori ciutadà’

“Com fem que els laboratoris ciutadans participin en el codisseny de ciutats i de la metròpoli? Què es pot fer des dels laboratoris ciutadans per configurar l’estratègia metropolitana? Com podem construir una societat més justa, solidària i sostenible en un context de revolució digital, una economia globalitzada, l’emergència climàtica i amb una crisi econòmica i sanitària provocada per la Covid-19?”

Javier González, director gerent del Citilab, Sergi Frías, responsable de CoboiLab, Ester Omella, cap de l’Oficina de Programació i Avaluació de Serveis de Biblioteques de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, i Irene Lapuente, fundadora de La Mandarina de Newton, oferiran els seus punts de vista sobre les qüestions plantejades en aquest col·loqui que serà moderat per Elsa Velasco, periodista científica, il·lustradora freelance i comissària del procés ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030

El PEMB ha organitzat aquesta activitat com un espai d’escolta dels reptes i oportunitats que representen els laboratoris ciutadans en el marc de ‘Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030’, un procés de reflexió compartida per elaborar un nou pla estratègic per fer front als grans reptes urbans del segle XXI.

Primer esdeveniment de referència a Barcelona celebrat a l’entorn metropolità i després del confinament

Tenint en compte que aquest acte serà la primera activitat presencial després del confinament tant del PEMB com del Citilab, les dues organitzacions es promoten a prendre totes les mesures necessàries per minimitzar el risc de contagis. Per això, es respectaran totes les mesures de seguretat que recomana el PROCICAT com, entre d’altres, el control de temperatura a l’entrada de les instal·lacions, el control dels accessos per evitar aglomeracions, la distància de seguretat dins la sala d’actes i l’ús obligatori de la mascareta durant tot l’esdeveniment. 

Taula rodona - Biennal de pensament 2020

Aquest esdeveniment compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada Citilab participa a la Biennal de pensament: Ciutat Oberta 2020 en el marc del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/10/05/citilab-participa-a-la-biennal-de-pensament-ciutat-oberta-2020-en-el-marc-del-pla-estrategic-metropolita-de-barcelona/feed/ 0
Posa’t les ulleres de la creativitat i potencia aquesta competència professional clau a la formació en línia del Citilab! https://www.citilab.eu/actualitat/2020/09/22/posat-les-ulleres-de-la-creativitat-i-potencia-aquesta-competencia-professional-clau-a-la-formacio-en-linia-del-citilab/ https://www.citilab.eu/actualitat/2020/09/22/posat-les-ulleres-de-la-creativitat-i-potencia-aquesta-competencia-professional-clau-a-la-formacio-en-linia-del-citilab/#view_comments Tue, 22 Sep 2020 06:24:05 +0000 https://www.citilab.eu/?p=38242 L'entrada Posa’t les ulleres de la creativitat i potencia aquesta competència professional clau a la formació en línia del Citilab! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>

Ja et pots inscriure a la nova edició virtual del Taller de Creativitat del lab de Cornellà, que s’impartirà els dies 20 i 21 d’octubre!

Citilab posa en marxa una nova edició del Taller de Creativitat que, enguany, torna amb un format íntegrament en línia. La formació, que té una durada total de 7 hores, s’impartirà virtualment durant dos dies: dimarts 20 d’octubre, de 9:30 a 13:30 hores, i dimecres 21 d’octubre de 2020, de 10 a 13 hores. Per tant, la sessió del primer dia serà de quatre hores i la sessió del segon dia serà de tres hores.

Les persones participants treballaran aquesta capacitat que marca la diferència al món laboral a través de metodologies participatives i col·laboratives pròpies dels laboratoris d’innovació per trobar solucions creatives a casos reals!

Totes les persones en edat laboral podran participar en aquesta formació per aprendre a aplicar diferents tècniques de la creativitat així com mètodes per potenciar-la, identificar els seus potenciadors i els seus inhibidors, pensar lateralment i sortir de la zona de confort, tot participant en dinàmiques innovadores pròpies dels laboratoris ciutadans i tenint contacte amb altres professionals de diversos àmbits i sectors. L’objectiu final del taller és fomentar la creativitat en l’entorn de treball i tractar alguns elements de la comunicació eficaç.

Vídeo-resum del Taller de Creativitat celebrat presencialment al Citilab l’any 2019

Vols potenciar aquesta competència tan necessària per a poder innovar en el món laboral? Vols preparar-te pel teu futur professional o treballar la creativitat per aplicar-la al teu entorn laboral? No deixis escapar aquesta oportunitat i forma’t en aquest taller del Citilab, un centre d’innovació de referència i un entorn creatiu nodrit d’empreses en el qual es desenvolupen projectes d’innovació a través de tecnologies de tendència que generen noves professions!

Per a formular la inscripció, envia un correu electrònic a laborlab@e-citilab.eu indicant el teu nom i cognoms, any de naixement, sector professional i una breu explicació de la teva motivació i interès per participar en el taller. 

Aquesta formació és gratuïta per a l’usuari.

Després del Taller de Creativitat, completa la formació amb el Taller de Projectes

Vols aprendre a dissenyar i planificar un projecte d’èxit? Tot i que no és imprescindible ni necessari cursar les dues formacions, pots completar la formació del Taller de Creativitat fent també el Taller de Projectes! Aquesta nova formació del Citilab també s’impartirà íntegrament en línia durant dos dies, dimarts 17 i dimecres 18 de novembre de 2020.

La durada i l’horari d’aquest taller telemàtic serà el mateix que el del Taller de Creativitat: 7 hores dividides en dos dies. Dimarts 17 de novembre, de 9:30 a 13:30 hores, i dimecres 18 de novembre, de 10 a 13 hores.

Properament ampliarem informació!

Aquesta iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'entrada Posa’t les ulleres de la creativitat i potencia aquesta competència professional clau a la formació en línia del Citilab! ha aparegut primer a CITILAB.

]]>
https://www.citilab.eu/actualitat/2020/09/22/posat-les-ulleres-de-la-creativitat-i-potencia-aquesta-competencia-professional-clau-a-la-formacio-en-linia-del-citilab/feed/ 1